Nairobi-baserade startupen Opibus grundades 2017 av Filip Gardler, Filip Lövström och Mikael Gånge som då var studenter på Linköpings universitet. Bolaget har gjort sig känt för att konvertera äldre bussar och jeepar till eldrift .
Tidigare i år stängde bolaget en finansieringsrunda på 65 miljoner kronor som leddes av Silicon Valley-investerarna At One Venture, Factor[e] Ventures samt Ambo Ventures som drivs av före detta Google- och Uber-chefer.
Läs mer: Svenska el-fordonsuppstickaren storsatsar på gryende miljardmarknad
I samband med att rundan avslutas meddelade Opibus att man framtill 2023 ska tillverka 20.000 elmotorcyklar, samt börja designa och utveckla egna elbussar på plats i Nairobi. Nu har man en färdig produkt, som ska valideras i kommersiell drift under året.
”Bränslepriset gick upp med 20 procent i fjol i Nairobi vilket är ett stort incitament för företag att byta till el. Sedan kommer vi att behöva skruva på designen och se till att produkten går att skala - och sen måste vi få alla nödvändiga samarbetspartners på plats. Planen är att vi 2023 ska ha en massproduktionsbuss”, säger bolagets chefsstrateg Albin Wilson till Dagens industri.

Bussarna är både designade och byggda lokal, men flera delar importeras från exempelvis Kina. Fördelen med att lägga produktion och utveckling på plats är att bussarna får ett betydligt lägre pris. Prislappen på en Opibus-buss är 100.000 dollar (varav 60.000 är för själva plattformen). Motsvarande importerad buss från Kina har en prislapp på runt 250.000 dollar när den väl är på plats i Kenya och alla importtullar och skatter är betalda.
Den lokala produktionen innebär också att produktionen kan skräddarsys för lokala marknadsbehov. Infrastrukturen i stora delar av det den afrikanska kontinenten söder om Sahara är eftersatt – och kräver en flera anpassningar.
”Infrastrukturen är relativt eftersatt, därför anpassar vi produkterna vi utvecklar efter de förutsättningarna. Den sortens lokalanpassning som krävs görs inte i den globala produktutvecklingskedjan. Fordonen här behöver grövre fjädring, högre hjulbas och batterierna måste byggas in så de inte skadas under färd”, säger Wilson.

Opibus kommer inte att sälja sina bussar enligt en klassisk engångsbetalningsmodell utan satsar på prenumerationer, där beställaren betalar per dag.
”Med den sortens finansiering kommer den kosta lika mycket som en dieselbuss men driftskostnaderna kommer att var desto lägre, enligt Wilson. I abonnemanget ingår även laddinfrastruktur som anpassad efter abonnentens behov.
”Vi satsar på fördefinierade rutter. Då kan du planera var du behöver snabbladdning och vanlig laddning. Man kan också anpassa batteristorleken efter körschemat.”
Wilson tror att elektrifieringen kommer att accelerera utvecklingen i stora delar av den afrikanska kontinenten och han ser stora fördelar med att jobba med elektrifiering på en marknad som inte vant sig med fossilt drivna fordon på samma sätt som exempelvis Europa.
”Här finns det noll tröghet. I Sverige finns det många åsikter kring om något är bättre eller sämre – men här så har folk sällan såna för det finns inget bagage. Alla vill bara ha det bättre. Här testar man och visar upp vad man har från dag ett. Folk kör på helt enkelt. Det är superhäftigt.”
Läs mer: Uber i samarbete med svenska elmotorcykeln