Annons

Svensk musik-NFT växer med Steve Angello

På kort tid har flera stora artister som The Weeknd, Snoop Dogg och Lionel Richie hakat på trenden med NFT:er. Nu ska Anotherblock konkurrera om musikrättigheterna genom att sammankoppla den riktiga världen med web3. 

Michel Dahlberg Traore, vd, och Filip Strömsten, operativ chef.
Michel Dahlberg Traore, vd, och Filip Strömsten, operativ chef.Foto:Pressbild
Foto:Evelina Carborn

Grunden till Anotherblock lades när grundaren Michel Dahlberg Traore, som efter sju år på Schibsted börjat gräva sig djupare i potentialen och möjligheterna inom web3 och decentralisering av internet, träffade Filip Strömsten. Filip Strömsten hade, tillsammans med stora profiler inom musikindustrin, börjat arbeta fram en lösning för hur musikrättigheter skulle kunna ägas av privatpersoner som fans, musikälskare och investerare. 

”Det var tydligt från start att våra visioner var helt alignade”, säger Michel Dahlberg Traore, som sedan involverade den tredje medgrundaren Sebastian Ljungberg, vars bakgrund som blockchain-expert på Nasdaq var en perfekt matchning.

Web3 är en idé baserad på så kallad blockkedjeteknik, som innehåller koncept med decentralisering och token-baserad ekonomi. 

”Web3 och det decentraliserade internet är centralt i det vi vill skapa. Det möjliggör en global användarbas från dag ett och tar bort många administrativa hinder för musikinvesteraren”, säger Michel Dahlberg Traore. 

Syftet med Anotherblock är en NFT-plattform där NFT-köparna får en royaltybetalning när musiken de köpt spelas. Ägarna får även andra privilegier kopplade till musiken som kan vara både i verkligheten och i metaverse, eller metaversum på svenska, som till exempel tillgång till unika chattar. 

”Vi vill göra det möjligt för folk världen över att investera i sina favoritlåtar”, säger Michel Dahlberg Traore. 

Tanken är att Anotherblock ska kunna erbjuda köp av stora låtar. Michel Dahlberg Traore tror att detta kommer att slå stort då det i dag är extremt svårt att med rimliga medel skapa en musikkatalog. Vd:n tror även att genom att göra musikinvesteringar mer tillgängligt för allmänheten så kommer värdet på musik att öka generellt. 

”I dag är det extremt svårt att med rimliga medel skapa en musikkatalog”, säger Michel Dahlberg Traore som tror att demokratisering av musikrättigheter kommer slå stort. 

Till en början måste de som sitter på musikrättigheterna bli kontaktade av Anotherblock för att få vara en del av företaget. Detta för att företaget vill skapa ett flöde med toppmusik. 

Framtiden, omsättningen och hur stor plats företaget kommer kunna ta i branschen är svårt att spekulera i, säger vd:n. Men målet är att nå ut till hela världen. Planen är att det ska bli standard för människor att kunna köpa företagets musik-NFT:er.

Största ägare i företaget efter en investeringsrunda på totalt 11 Mkr är J12, som valde att investera i Anotherblock utifrån samma långsiktiga framtidssyn. Andra delägare i Anotherblock som investerat i rundan är Steve Angello, King-grundaren Sebastian Knutsson, Stardoll-grundaren Mattias Miksche och Transmode-grundaren Mathias Ackermand. 

Pengarna från investeringen ska användas till både ett vasst team och till att sammankoppla den riktiga världen med web3. 

Innehåll från FlexionAnnons

Uppstickaren som revolutionerar spelindustrin

Sedan mobilspelsdoldisen Flexion Mobile börsnoterades på Nasdaq First North 2018 har man ökat sin kvartalsomsättning mer än 30 gånger. Det tack vare bolagets unika affärsidé och patenterade teknologi. Nu satsar Flexion på fortsatt hög tillväxt genom förvärv inom influencer marketing och investeringar i ny distribution och fler spel.

Flexion visar i sitt nyligen redovisade bokslut för 2022 att bolaget klarar av att fortsatt hålla en mycket hög tillväxttakt. Omsättningen ökade med 110 procent jämfört med året innan. Därmed har Flexion under de tre senaste kalenderåren haft en årlig tillväxt på 105 procent, något som mycket få börsbolag klarar av. Vinsten före skatt stannade på motsvarande cirka 22 miljoner kronor, vilket innebär att Flexion har ett positivt kassaflöde. 

Branschen för mobilspel är en av de snabbast växande sektorerna i världen. Flexion verkar globalt på den konjunkturstabila Android-marknaden med en affärsmodell som gör det möjligt för spelutvecklare att tjäna mer pengar på sina spel genom att nå ut till en större publik. 

– Spelutvecklarna kan fokusera på spelutveckling, medan vi tar hand om marknadsföringen av spelen i nya distributionskalaner. Detta tillvägagångssätt gynnar både spelutvecklare och slutanvändare, säger Jens Lauritzson, vd och en av grundarna av Flexion.

Flexions investerare kan dra nytta av den starka utvecklingen på spelmarknaden utan att behöva välja enskilda spelaktier, vilket helt enkelt minskar risken samtidigt som man får del av en snabbväxande marknad.

Förvärv av Audiencly

2022 förvärvades influencer marketing-byrån Audiencly, vilket ger Flexion ytterligare möjligheter att erbjuda spelutvecklare ett bredare stöd för att marknadsföra sina spel – och skapa större synlighet hos nya målgrupper. När det kommer till annonsering ställer dagens ungdomar högre krav på autenticitet än tidigare generationer. Traditionell annonsering, som banners, är helt enkelt inte tillräckligt engagerande eller övertygande.

– Vi tror att influencer marketing är framtiden inom marknadsföring av spel. Förvärvet utökar Flexions kapacitet och gör det möjligt för oss att erbjuda spelutvecklare omfattande marknadsföringstjänster som når framtidens konsumenter. Det tillför ytterligare ett lager av värde till vår affärsmodell, menar Jens Lauritzson.

Hög tillväxttakt framåt

Flexion är ensamma om sin unika distributionstjänst, vilket skapar goda förutsättningar för att upprätthålla en hög tillväxttakt framåt. Den globala marknaden för mobilspel blomstrar och förväntas enligt Statista generera över motsvarande 1 000 miljarder kronor i intäkter år 2023. 

EU:s Digital Markets Act, som trädde i kraft i november 2022, är ytterligare en faktor som sannolikt kommer påverka marknaden till det bättre – både för spelutvecklare och konsumenter. Det innebär nämligen att dominanta plattformar som Google Play och App Store tvingas öppna upp för konkurrenter. 

– Vår modell är att kunna erbjuda spelutvecklare distribution i så många kanaler som möjligt. De nya EU-reglerna innebär en jättemöjlighet att tjäna mer pengar för både spelutvecklare och Flexion, avslutar Jens Lauritzson.

Läs mer här 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Flexion och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera