1515
Annons

Svensk musik-NFT växer med Steve Angello

På kort tid har flera stora artister som The Weeknd, Snoop Dogg och Lionel Richie hakat på trenden med NFT:er. Nu ska Anotherblock konkurrera om musikrättigheterna genom att sammankoppla den riktiga världen med web3. 

Michel Dahlberg Traore, vd, och Filip Strömsten, operativ chef.
Michel Dahlberg Traore, vd, och Filip Strömsten, operativ chef.Foto:Pressbild
Foto:Evelina Carborn

Grunden till Anotherblock lades när grundaren Michel Dahlberg Traore, som efter sju år på Schibsted börjat gräva sig djupare i potentialen och möjligheterna inom web3 och decentralisering av internet, träffade Filip Strömsten. Filip Strömsten hade, tillsammans med stora profiler inom musikindustrin, börjat arbeta fram en lösning för hur musikrättigheter skulle kunna ägas av privatpersoner som fans, musikälskare och investerare. 

”Det var tydligt från start att våra visioner var helt alignade”, säger Michel Dahlberg Traore, som sedan involverade den tredje medgrundaren Sebastian Ljungberg, vars bakgrund som blockchain-expert på Nasdaq var en perfekt matchning.

Web3 är en idé baserad på så kallad blockkedjeteknik, som innehåller koncept med decentralisering och token-baserad ekonomi. 

”Web3 och det decentraliserade internet är centralt i det vi vill skapa. Det möjliggör en global användarbas från dag ett och tar bort många administrativa hinder för musikinvesteraren”, säger Michel Dahlberg Traore. 

Syftet med Anotherblock är en NFT-plattform där NFT-köparna får en royaltybetalning när musiken de köpt spelas. Ägarna får även andra privilegier kopplade till musiken som kan vara både i verkligheten och i metaverse, eller metaversum på svenska, som till exempel tillgång till unika chattar. 

”Vi vill göra det möjligt för folk världen över att investera i sina favoritlåtar”, säger Michel Dahlberg Traore. 

Tanken är att Anotherblock ska kunna erbjuda köp av stora låtar. Michel Dahlberg Traore tror att detta kommer att slå stort då det i dag är extremt svårt att med rimliga medel skapa en musikkatalog. Vd:n tror även att genom att göra musikinvesteringar mer tillgängligt för allmänheten så kommer värdet på musik att öka generellt. 

”I dag är det extremt svårt att med rimliga medel skapa en musikkatalog”, säger Michel Dahlberg Traore som tror att demokratisering av musikrättigheter kommer slå stort. 

Till en början måste de som sitter på musikrättigheterna bli kontaktade av Anotherblock för att få vara en del av företaget. Detta för att företaget vill skapa ett flöde med toppmusik. 

Framtiden, omsättningen och hur stor plats företaget kommer kunna ta i branschen är svårt att spekulera i, säger vd:n. Men målet är att nå ut till hela världen. Planen är att det ska bli standard för människor att kunna köpa företagets musik-NFT:er.

Största ägare i företaget efter en investeringsrunda på totalt 11 Mkr är J12, som valde att investera i Anotherblock utifrån samma långsiktiga framtidssyn. Andra delägare i Anotherblock som investerat i rundan är Steve Angello, King-grundaren Sebastian Knutsson, Stardoll-grundaren Mattias Miksche och Transmode-grundaren Mathias Ackermand. 

Pengarna från investeringen ska användas till både ett vasst team och till att sammankoppla den riktiga världen med web3. 

Innehåll från SEBAnnons

Nytt biogummi från restprodukter i skogen ska spara koldioxid

Fossilbaserat gummi ersätts med ett biogummi som tillverkas av restprodukter i skogsindustrin.

Reselo vill gå i fronten för en mer hållbar värld.

– För varje kilo syntetiskt gummi som ersätts så kan mellan tre och fem kilo koldioxid sparas, säger Henrik Otendal, vd.

Vinnarna av New Ideas-priset i SEB:s The Next Awards är företaget Reselo. I juryns motivering står bland annat att ”Företaget inspirerar genom stora ambitioner att vara i framkant för hållbar ekonomi och materialförsörjning.”

Allt började för drygt två år sedan då Henrik Otendal, Josefin Larsson och Thomas Baumgarten råkade springa på varandra under ett evenemang för startups på KTH i Stockholm.

De upptäckte snabbt att de hade liknande idéer och ambitioner och bestämde sig för att satsa tillsammans.

– Affärsidén bygger på att vi har utvecklat en process där man tar restprodukter från skogsindustrin, som annars skulle ha eldats upp, och skapar ett gummi av, säger Henrik Otendal.

Henrik Otendal.
Henrik Otendal.

Reselos gummi blir ett hållbart alternativ till de två gummisorter som i huvudsak används idag; naturgummi och syntetiskt gummi som är baserat på olja.

– Vårt gummi blir kostnadseffektivt. Materialegenskaperna är likadana som de gummisorter som finns idag, och det går att tillverka i den befintliga utrustning som tillverkarna redan har.

Reselos tre grundare började ringa runt till potentiella kunder som de gärna ville samarbeta med.

– Efter 15 samtal hade alla sagt ja till att utvärdera vårt material i deras produkter, och trenden har fortsatt, säger Henrik Otendal och nämner skor, mode, friluftsliv, träningsutrustning och leksaker som kategorier av branscher där intresset är särskilt starkt.

Med hjälp av RISE Processum i Örnsköldsvik togs Reselos nya gummi fram i mindre upplaga.

– Nu är vi i en kapitalanskaffningsprocess för att sätta upp vår egen tillverkning. Vi räknar med att ha en pilotanläggning klar under 2023 och en industriell anläggning klar för att börja producera 2025, och sen skala upp.

Som vinnare av New Ideas-kategorin tilldelas Reselo en plats i tillväxtprogrammet Greenhouse med skräddarsydd expertrådgivning. Man garanteras också en plats i SEB Innovation Forum, med möjlighet att pitcha företaget inför 200 investerare.

– Det betyder enormt mycket. Vi tror att tiden fram till att vi kan vara ute på marknaden kommer att förkortas rejält genom att vi får chansen att träffa rätt investerare från början, säger Henrik Otendal.

Han konstaterar också att det är en ständig kamp att driva ett startup-bolag.

– Allt tar längre tid än man tror. Men den här vinsten är ett sätt för oss att nå igenom bruset, vi får lite uppmärksamhet vilket betyder mycket eftersom det är en bit kvar tills vi är ute på marknaden.

– Dessutom har hela processen varit superkul och inspirerande med bra frågor och input från en väldigt professionell och namnkunnig jury.

Är du intresserad av att delta? Här kan du ansöka till The Next Awards 2023.   

Mer från SEB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEB och ej en artikel av Dagens industri

Nu kommer Googles Iphoneutmanare till Sverige

Google lanserar nu sin telefon Pixel i Sverige. Planen är att utmana Apple inom premiumsegmentet.

”Att byta till Pixel känns inte som att byta eftersom de flesta förmodligen använder någon Google-tjänst redan”, säger Nanda Ramachandran, sökmotorjättens globala chef för affärsområdet telefoner, till Di.

Anna Wikland är Sverigechef för Google, som nu får börja sälja bolagets telefon Pixel för första gången.
Anna Wikland är Sverigechef för Google, som nu får börja sälja bolagets telefon Pixel för första gången.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera