1515
Annons
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Svensk kundplattform köper ai-bolag – för att utmana Salesforce

Voyado, som arbetar med kunddata för handeln, förvärvar ai-bolaget Apptus. Tillsammans ska de ta sig an de stora kundlojalitetsjättarna. 

”Vi vill vara en framstående utmanare mot de stora drakarna”, säger Johan Bäckarlin, vd och medgrundare av Voyado.

Från vänster till höger: Michael Mokhberi, grundare av Apptus och Johan Bäckarlin, vd och grundare av Voyado.
Från vänster till höger: Michael Mokhberi, grundare av Apptus och Johan Bäckarlin, vd och grundare av Voyado.

Saas-bolaget Voyado breddar sin verksamhet genom att köpa upp e-handelsspecialisten Apptus.

”Voyado har länge jobbat med att samla och bearbeta kunddata. Apptus har jobbat med kundintention och produktförståelse. Vi har länge tyckt att detta är ett spännande område som våra kunder efterfrågat”, säger Johan Bäckarlin, vd och medgrundare av Voyado. 

Voyado hjälper fysiska butiker och e-handelsbolag att samla data om sina kunder och använda den effektivt. Plattformen hjälper bland annat handelsbolagen att identifiera sina mest lojala kunder och se trender i deras köpbeteende. De hjälper även bolag att anpassa erbjudande efter sina kunder.

Bolaget grundades 2005 av Johan Bäckarlin och tre andra studiekamrater vid en filial till Linköpings Universitet och har växt snabbt under de senaste åren. Bolaget tog bland annat in kapital från det norska riskkapitalbolaget Verdane tidigare i år. 

Läs mer: Studenterna startade mjukvarubolag – har 125 anställda och dubblat intäkterna på två år 

Apptus har också rötter i ett lärosäte, Lunds universitet. De har en plattform som hjälper bolag att rekommendera rätt produkt genom förståelse för kundernas tidigare beteenden.

”Vi passar kulturellt väldigt bra och har en sjukt stark produkt tillsammans”, säger Johan Bäckarlin om förvärvet.

Efter förvärvet kommer Apptus vara tillgänglig som en integrerad del av Voyado, men även som en egen tjänst. 

Voyado har sedan tidigare stora kunder såsom Kjell & Company, Nordic Nest, Caia Cosmetics (som även det backas av Verdane) och Webbhallen för att nämna ett fåtal. Tillsammans har bolagen nu fått in fler spännande kunder, bland annat har de slagit sig in på den danska marknaden.

”Vi är stolta över Sportmaster som vi nyligen fick i Danmark, som har en väldigt sluten marknad. Sportmaster är väletablerat varumärke inom lifestyle vilket är i fokus för oss båda”, säger Michael Mokhberi, grundare av Apptus.

Dessutom har Voyado öppnat sitt första kontor utomlands. Kontoret som ligger i Amsterdam har i nuläget två anställda, och bolaget har runt 20 kunder i Nederländerna.

”Nu står internationaliseringen högst på agendan”, säger Johan Bäckarlin, vd och medgrundare av Voyado.

Med förvärvet är målet att etablera sig i Europa och erbjuda ett kostnadseffektivt alternativ till de stora globala aktörerna inom branschen, som Salesforce, SAP och Adobe. 

”Vi vill utmana de globala drakarna och samtidigt hjälpa våra kunder att nå ut på den globala marknaden”, säger Johan Bäckarlin.

Tillsammans planerar Voyado och Apptus att vara över 300 personer vid slutet av 2022.

I år siktar bolagen på 315 miljoner i omsättning och målet för nästa år är 440 miljoner.

”Vi vill öka omsättningen med 40 procent varje år”, säger Johan Bäckarlin, vd och medgrundare av Voyado.

Vad kommer förändras efter förvärvet?

”Detta förvärv kommer att skapa förändring på marknaden och för kunderna. Nu blir vi en specialist inom relevans för retailbolag världen över”, säger Michael Mokhberi.

”Medarbetarna är och kommer alltid vara de absolut viktigaste resurserna för både oss och Apptus. De kommer därför att stå i centrum i denna sammanslagning. Båda bolagen vill verkligen detta och tillsammans är jag säker på att vi kommer att bygga något väldigt coolt”, tillägger Johan Bäckarlin, vd och medgrundare av Voyado.

 


Innehåll från SavelendAnnons

Starta året med en ny vana: Få dina sparpengar att växa utan ansträngning

Återigen är januari här, månaden som både betraktas som årets fattigaste och ett startskott för nya löften. Sparplattformen SaveLend vill uppmuntra alla att använda det nya året till att se över sitt sparande och ta tillfället i akt att bygga en stabil ekonomisk grund. I stället för att låta dina pengar ligga sovandes på ett sparkonto utan ränta kan SaveLend hjälpa dig att sätta sparpengarna i arbete – och skapa möjlighet för dem att växa.

Ett nytt år är här och för många markerar det en möjlighet att börja med, eller återuppta, olika goda vanor. Att komma i gång med träningen eller ge upp tobak är nog några av de allra vanligaste nyårslöftena men 2022 kan också bli året du börjar satsa på ditt sparande, på riktigt. Många har idag stora summor pengar på vanliga sparkonton till nollränta, helt utan avkastning. Det är precis lika ineffektivt som att stoppa pengar i madrassen, menar Ludwig Pettersson, vd på SaveLend.

– Riksbanken har som uppgift att hålla inflationen på runt 2 procent per år så faktum är att dina sparpengar tappar köpkraft med tiden om de ligger vilande. Du bör i stället se till att placera pengarna där de jobbar och levererar avkastning. 

Steg ett är helt enkelt att komma i gång med det aktiva sparandet och det kan göras på många olika sätt, du kan till exempel köpa aktier och fonder, investera i råvaror eller spara i krediter. Nästa steg är att se till att du har en plan framåt, förklarar Ludwig Pettersson. En annan viktig faktor för ett framgångsrikt sparande är nämligen att spara varje månad, över tid. På så vis investerar man i alla konjunkturer och slipper tänka på att försöka förutse marknaden.

En naturlig diversifiering

Idén till SaveLend föddes 2014 ur viljan att erbjuda en sparform som står utanför aktiemarknadens dagliga svängningar och som ger grund för stabil avkastning. Krediter är en välkänd och beprövad investeringsform som tack vare teknikens utveckling numera kan erbjudas till alla. Genom att dela upp kapitalet på många olika krediter och kredittyper når man också en naturlig diversifiering då risken delas upp både sett till koncentration per kredit och kredittyper – så som företagslån, fastighetskrediter, konsumentlån och liknande. Det är också en sparform som inte kräver några förkunskaper eller stora startkapital. 

– Att spara i krediter skapar ett naturligt kassaflöde med ränteutbetalningar vid olika tillfällen och tider så att pengar fortsätter att ticka in. Och sedan får man ränta-på-ränta-effekten på det, säger Ludwig.  

Lägre risk

Han understryker att samtliga krediter hos SaveLend omfattas av en noggrann kreditkontroll och att krediter som tillgångsslag generellt har lägre risk än aktier. Trots detta ska krediter inte heller utgöra hela sparportföljen utan det är alltid viktigt att säkerställa en bra bredd så att man sprider sina risker. Avkastning och risk går hand i hand och man ska vara medveten om att en möjlighet till hög avkastning också innebär en hög risk. Du måste därför fundera på hur planen för ditt eget sparande ser ut. 

– Krediter bör vara en självklar del av varje sparportfölj för att skapa en bra diversifiering mellan både tillgångsslag och risknivåer. Vår målavkastning ligger på 7–9 procent per år, och under de senaste tolv månaderna nådde vi 8,92 procents avkastning efter avgifter och kreditförluster. 

Möter både nya och erfarna sparare

SaveLends plattform är utformad för att möta behovet hos alla typer av sparare. Från nybörjarsparare, som förstår att pengar behöver aktiveras men inte har något större intresse av att hålla koll på att köpa och sälja. Till de mer erfarna och kapitalstarka investerarna som vill ha en större bredd i portföljen och en tryggare investeringsgrund att stå på. 

– Vår investeringsmotor SmartInvest möjliggör ett helt automatiskt sparande i krediter vilket gör att vi kan möta de med lite mindre kapital som bara vill komma i gång och aktivera sitt kapital. Samtidigt kan de mer erfarna investerarna engagera sig mer i plattformen och göra egna inställningar för att få den spridning de vill ha i olika kredittyper samt bestämma exakt koncentration av kapital per kredit, avslutar Ludwig Pettersson. 

Kom i gång idag på Savelend.se 

 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?