1515
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Svensk kirurg utvecklar ”symaskin” för bättre operationer

Kirurgen Gabriel Börner har utvecklat ett verktyg för att öka säkerhet och kvalitet när buken sys ihop efter större operationer. Nu får hans bolag 14 miljoner i riskkapital för att utveckla färdigt ”symaskinen”.

Kirurgen Gabriel Börner har utvecklat ett verktyg för bukoperationer.
Kirurgen Gabriel Börner har utvecklat ett verktyg för bukoperationer.Foto:Tyler Olson, press

”Det har kommit flera studier som visat att bukförslutningstekniken spelar roll och kan minska risken för komplikationer. Men att vara väldigt noggrann tar väldigt mycket tid”, säger Gabriel Börner, som själv jobbat med akutkirurgi de senaste tio åren i Helsingborg.

Och tid är pengar, inte minst när det kommer till sjukhus med hårt bokningstryck på operationssalarna.

”Det finns beräkningar som säger att det kostar 300–500 kronor i en operationssal per minut. Men en sårinfektion innebär att du kanske måste få antibiotika och stanna på sjukhus och ett bråck kostar kanske 100.000 kronor att laga, så det finns många faktorer att uppnå och är logiskt att ha en apparat som hjälper en”, säger Gabriel Börner.

Parallellt med sitt arbete i operationssalarna har han därför jobbat med en avhandling vid Lunds universitet om det som är på väg att bli en ”symaskin” för att säkra kvaliteten i sista steget av operationen.

För att finansiera det fortsatta utvecklingsarbetet och kliniska prövningar har 14 miljoner hämtats in i riskkapital till det bolag som bildats kring innovationen: Suturion.

Bolaget har bas i Lund och har startats med hjälp av Lunds universitets holdingbolag och även finansierats med bidrag från bland andra Sten K Johnsons stiftelse och Vinnova.

Nu kliver ytterligare en statlig aktör in, när Almi Invest investerar 4 miljoner i Suturion som del i nyemissionen på totalt 14 miljoner.

”Det som är speciellt intressant med det här fallet är att det är sprunget direkt ur behovet. Det är en akutkirurg som startat bolaget och det är en förbättring av hans dagliga arbete och förbättrar för patienten”, säger Anna Gisselsson, som ansvarat för investeringen på Almi Invest.

Övriga investerare är främst privatpersoner. Dessutom finns ett par institutionella investerare vid sidan av Almi, som bolaget i dagsläget inte vill uppge namnen på.

Suturions ”symaskin” är ett handhållet verktyg som närmast för tanken till en häftapparat när det gäller storleken. Istället för häftklamrar matar den fram tråd i rätt längd och ser till att avståndet mellan stygnen blir lagom långt.

Användningsområdet är vid öppen bukkirurgi, alltså vid större operationer och inte för titthålskirurgi.

Förhoppningen är att verktyget ska kunna börja säljas om ett par år, efter att ha gått igenom kliniska prövningar och blivit CE-märkt.

Under tiden ska bolaget rekrytera en vd med kommersiell bakgrund och erfarenhet av att lansera medicintekniska produkter på marknaden.

”Det här har varit en helt ny karriär, men jag vill fortsätta jobba som doktor och göra de kliniska studierna”, säger Gabriel Börner som fortsätter driva utvecklingsarbete i bolaget även när han kliver av vd-posten.


Innehåll från ENFOAnnons

Säkra accesstjänster – en affärskritisk fråga

Under de senaste åren har allt fler verksamheter flyttat såväl beteenden, affärer och relationer från fysiska miljöer till digitala. Denna utveckling accelererades av pandemins intåg och de förändrade förutsättningarna medför vissa risker.

– Behovet av heltäckande, snabba och flexibla identitets- och accesslösningar för kunder, anställda och partners har därför skjutit i höjden – med god anledning, betonar Patrik Duckert på IT-tjänsteföretaget Enfo.

Läs mer om Enfos tjänster inom Identity and Access Management (IAM)  

Hoten mot digitala verksamheter och aktörer ökar allt mer. Att motverka identitetsbedrägerier, hantera accessrisker och säkra kunddata har därför blivit affärskritiska utmaningar för många företag. En avgörande faktor i arbetet med att möta dessa utmaningar är att skapa trygg och säker åtkomst till data och att säkerställa att rätt instans enbart når den information som den ska nå, oavsett om det rör sig om kunder, anställda, partners eller IoT-enheter. 

– Det handlar om att skapa ett digitalt förtroende – digital trust. Den digitala transformationsresan medför nämligen att vi förlorar det personliga mötet, vilket kan skapa svårigheter, konstaterar Patrik, som är ansvarig för enheten Digital Identity inom affärsområdet Digital Trust på Enfo.

För att stötta sina kunder i att genomföra en säkrare digital transformationsresa har Enfo tagit fram ett nischat samlat erbjudande, med en hållbar identitetslösning, avancerad cyber security och en dynamisk end user experience. Sarvi Glemfors, ansvarig för enheten User Engagement inom affärsområdet Digital Trust på Enfo, betonar att nyckeln är att ge användarna stöd i att fatta rätt beslut. 

– Med rätt accesslösningar skapar vi en trygghet hos medarbetarna. Att exempelvis ge översikt av hur data delas och används eller vem som har behörighet, utan att vara en bromskloss, lägger grunden för att på lång sikt förändra beteendet hos användarna. På så vis hjälper man medarbetarna reflektera över sina egna behov och beteenden, vilket i slutänden leder till säkrare hantering av data.

Läs mer om Enfos identitetstjänster

Hastighet och agilitet i fokus

Patrik konstaterar att det ur ett tekniskt perspektiv i ett första skede handlar om hastighet och agilitet. Människor förväntar sig snabb kommunikation och snabba rutiner i sin digitala vardag, på samma sätt som de gör vid fysiska möten. En medarbetare som måste vänta på att få tillgång till rätt system eller data tappar i produktivitet, medan en kund som är köpbenägen söker sig någon annanstans om den inte kan fullfölja sitt köp på ett snabbt och smidigt sätt sätt. 

– I det digitala mötet finns inget socialt lim, utan man kommunicerar på helt andra premisser. Kraven på hastighet är inget nytt, men har aktualiserats det senaste året. Samtidigt har människor blivit allt mer säkerhetsmedvetna, varpå de förutsätter höga säkerhetsnivåer. I grunden handlar även detta om tillit; oberoende om jag är anställd eller kund behöver jag kunna lita på att systemet ger bra skydd.

Inled med dataklassificering

Att bygga säkra nät och tjänster kan dock vara lättare sagt än gjort. Patrik rekommenderar att som första steg ta hjälp av en expert för att genomföra en djuplodande klassificering av alla sina data, delvis för att kartlägga vilka säkerhetslösningar som behövs för respektive material men även för att få hjälp med att utforma system och teknik som passar företagets specifika infrastruktur.

– Har alla i företaget tillgång till alla data blir man naturligtvis väldigt effektiv, men det kanske rör sig om information som är så pass känslig att effektiviteten inte är värd det. Det måste alltså finnas en balans mellan effektivitet och integritet, särskilt när nya tjänster lägger allt mer av ansvaret för säkerheten hos slutanvändaren, konstaterar Patrik som avslutning.

Läs mer om Enfos erbjudande inom accesstjänster

Mer från ENFO

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ENFO och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?