1515
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Svensk kirurg utvecklar ”symaskin” för bättre operationer

Kirurgen Gabriel Börner har utvecklat ett verktyg för att öka säkerhet och kvalitet när buken sys ihop efter större operationer. Nu får hans bolag 14 miljoner i riskkapital för att utveckla färdigt ”symaskinen”.

Kirurgen Gabriel Börner har utvecklat ett verktyg för bukoperationer.
Kirurgen Gabriel Börner har utvecklat ett verktyg för bukoperationer.Foto:Tyler Olson, press

”Det har kommit flera studier som visat att bukförslutningstekniken spelar roll och kan minska risken för komplikationer. Men att vara väldigt noggrann tar väldigt mycket tid”, säger Gabriel Börner, som själv jobbat med akutkirurgi de senaste tio åren i Helsingborg.

Och tid är pengar, inte minst när det kommer till sjukhus med hårt bokningstryck på operationssalarna.

”Det finns beräkningar som säger att det kostar 300–500 kronor i en operationssal per minut. Men en sårinfektion innebär att du kanske måste få antibiotika och stanna på sjukhus och ett bråck kostar kanske 100.000 kronor att laga, så det finns många faktorer att uppnå och är logiskt att ha en apparat som hjälper en”, säger Gabriel Börner.

Parallellt med sitt arbete i operationssalarna har han därför jobbat med en avhandling vid Lunds universitet om det som är på väg att bli en ”symaskin” för att säkra kvaliteten i sista steget av operationen.

För att finansiera det fortsatta utvecklingsarbetet och kliniska prövningar har 14 miljoner hämtats in i riskkapital till det bolag som bildats kring innovationen: Suturion.

Bolaget har bas i Lund och har startats med hjälp av Lunds universitets holdingbolag och även finansierats med bidrag från bland andra Sten K Johnsons stiftelse och Vinnova.

Nu kliver ytterligare en statlig aktör in, när Almi Invest investerar 4 miljoner i Suturion som del i nyemissionen på totalt 14 miljoner.

”Det som är speciellt intressant med det här fallet är att det är sprunget direkt ur behovet. Det är en akutkirurg som startat bolaget och det är en förbättring av hans dagliga arbete och förbättrar för patienten”, säger Anna Gisselsson, som ansvarat för investeringen på Almi Invest.

Övriga investerare är främst privatpersoner. Dessutom finns ett par institutionella investerare vid sidan av Almi, som bolaget i dagsläget inte vill uppge namnen på.

Suturions ”symaskin” är ett handhållet verktyg som närmast för tanken till en häftapparat när det gäller storleken. Istället för häftklamrar matar den fram tråd i rätt längd och ser till att avståndet mellan stygnen blir lagom långt.

Användningsområdet är vid öppen bukkirurgi, alltså vid större operationer och inte för titthålskirurgi.

Förhoppningen är att verktyget ska kunna börja säljas om ett par år, efter att ha gått igenom kliniska prövningar och blivit CE-märkt.

Under tiden ska bolaget rekrytera en vd med kommersiell bakgrund och erfarenhet av att lansera medicintekniska produkter på marknaden.

”Det här har varit en helt ny karriär, men jag vill fortsätta jobba som doktor och göra de kliniska studierna”, säger Gabriel Börner som fortsätter driva utvecklingsarbete i bolaget även när han kliver av vd-posten.


Innehåll från CBC Investment GroupAnnons

Private Equity-bolaget som hjälper små entreprenörer att växa internationellt

Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group
Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group

CBC Investment Group har de senaste åren haft många framgångsrika investeringar som noterats för handel på Stockholmsbörsen, och fler är planerade. Men även om drömmen om att bli ett börsbolag växer hos många entreprenörer börjar relationen med CBC långt före dess. Flertalet entreprenörer kommer till CBC när ambitionen att växa behöver kapital och rådgivning. 

– För små talangfyllda företag med stor tillväxtpotential är kapital och kompetens många gånger avgörande för att ta nästa steg i utvecklingen. Här fyller vi en viktig roll på private equity-marknaden, säger Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group.

Private equity-bolaget CBC Investment Group startade 2009 mitt under den pågående finanskrisen. Bankerna gick på knäna, nystartade små och medelstora företag fick plötsligt se sina krediter och kreditlöften förvandlas till krav på snabb återbetalning. Seriösa och talangfulla entreprenörer riskerade att kassera sina värdefulla idéer helt i onödan. För att möta behovet av stöd och kapital till entreprenörer startade Niklas Palmlöf CBC Investment Group.

– Det finns inget mer tillfredställande än att se entreprenörer växa, och då tänker jag både på deras företag och de som personer. Att följa en affärsidé med potential att växa till något enormt värdeskapande ger alla som är med på resan en rejäl kick. Nya företag startas hela tiden, vårt jobb är att välja ut de som vi tror kan växa stort och konkurrera på en internationell nivå.

Växa tillsammans med entreprenörer

CBC:s affärsidé är att växa tillsammans med entreprenörer som behöver kapital och strukturell kompetens. Innan beslut om en ny investering kan tas genomgår entreprenören en rigorös urvalsprocess som bland annat omfattar att granska affärsidé, ledning, marknad och potential. Inget lämnas åt slumpen.

– Även om urvalsprocessen är omfattande tar vi ibland beslut snabbt. Det är när vi märker att allt linjerar, från entreprenörens och ledningens kompetens och drivkraft till potentialen att växa affären och att marknadsutsikterna ser mycket goda ut. Våra investeringar ska väsentligt överstiga traditionella placeringars värdeutveckling under placeringstiden.

CBC har varit med att skapa hållbara värden i miljardklassen om man ser till börsvärdet av investeringarna. Hittills har flera investeringar introducerats för handel på börsen, de senaste är Pharmiva och Duearity och till hösten planerar ytterligare ett bolag att introduceras.

– Vi söker entreprenörer som vill växa mycket och har världsambitioner, som har en idé, teknologi eller ett patent med global potential. Alltså inte bara de som inte vill skapa en bra affär. Att börsintroduceras måste inte vara målet med resan, även om det ofta blir så, det viktigaste är att kunna realisera unika affärsidéer i stor skala vilket också kan leda till någon form av exit. 

Linjera med FN:s globala mål

Det är långt från alla företag som CBC tittar på, första filtret är att affären ska linjera med FN:s globala mål för en hållbar framtid och att verksamheten ska skapa värden som gynnar människan.

– Vi har även medfinansiärer eller medinvesterare i flera bolag, det kan vara Europeiska investeringsbanken, Almi Invest, olika affärsänglar eller nordiska venture capital-bolag. Vi har även skapat en exklusiv möjlighet för privata investerare att placera med oss, investeringar som annars är förbehållet VC bolag, stora riskkapitalbolag och andra större private equity-aktörer.

– Vi identifierar och investerar med egna medel i onoterade nordiska företag som befinner sig i en tydlig tillväxtfas. När vi sedan har skaffat oss en djupare insikt om företagets potential erbjuder vi även ett exklusivt nätverk möjligheten att bli delägare i samma företag. Detta är värdeskapande möjligheter för både entreprenören och CBC. Vi söker aktivt nya entreprenörer att hjälpa på deras tillväxtresa, säger Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group. 

Entreprenörer som söker kapital för att växa

CBC söker främst unga, entreprenörsdrivna och innovativa företag med global inriktning som primärt är baserade i Norden och som har en affärsmodell som tydligt inbegriper ny teknik eller nya tjänstekoncept för maximerad konkurrenskraft. CBC investerar bland annat i unika, högteknologiska företag verksamma inom Cleantech, Fintech, Edtech, datasäkerhet, VAR/AR, Digital Health, Life Science med mera. CBC har dessutom en solid medlemsbas som ständigt söker nya investeringsmöjligheter. 

Kontakta CBC om ni har en bra idé och behöver kapital för att växa 

Läs mer om CBC Investment Group här 

Mer från CBC Investment Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CBC Investment Group och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?