1515

Svensk entreprenör i storbråk med Google: “Som att prata med en vägg”

Google anklagar det svenska webbföretaget Jalbum för manipulerade sökresultat. Grundaren David Ekholm slår ifrån sig och är mycket kritisk till sökjätten. “Det finns ingen människa att kontakta för dialog”, säger han.  

David Ekholm är vd och medgrundare på Jalbum.
David Ekholm är vd och medgrundare på Jalbum.Foto:Privat

Det är svårt att underskatta Googles makt på webben. En bra placering i sökjättens resultat kan vara helt avgörande för att driva kunder och nya användare till en tjänst. Samtidigt tvekar inte Google att slå ned på sajter man tycker bryter mot god webbetik. Att uteslutas ur sökresultaten kallas på branschspråk för svartlistning, och kan få helt förödande resultat.

En som drabbats – men fått upprättelse – är webbentreprenören Ted Valentin. Hans sajter svartlistades utan förklaring av Google år 2009, men sökjätten ångrade sig sedan, erkände sitt misstag och bad Ted Valentin om ursäkt

Nu är en liknande historia på väg att rullas upp igen. Åtminstone påstår entreprenören David Ekholm det. Han driver den svenskgrundade webbtjänsten Jalbum, ett verktyg för bloggare och andra som vill skapa fotoalbum på sina sajter.

Google anklagar nu hans bolag för att ha manipulerat sin ranking hos sökmotorn. David Ekholm hävdar å sin sida att det Google tolkar som manipulation snarare är en naturlig följd av att Jalbum är en populär tjänst med många användare.

“Google uttrycker ännu så länge inte något explicit hot, men vi vet vad det handlar om. Antingen sänks ens ranking eller i värsta fall svartlistas man“, säger David Ekholm.

I sak handlar tvisten om att fotoalbum byggda med Jalbum, när de publiceras på webben, kommer med en länk tillbaka till jalbum.net. Enligt Google betyder det att Jalbum på artificiell väg blåser upp sin ställning i sökresultaten.

David Ekholm håller inte med:

“Det handlar inte om spamlänkar. Det handlar helt enkelt om att många använder vår tjänst och gillar den. Det är exakt den typ av beteende som Google vill uppmuntra”, säger han.

Till saken hör att Jalbum inte har någon kontroll över länkarna ifråga, säger David Ekholm. Det eftersom Jalbum-mjukvaran, som genererar länkarna, körs lokalt på användarnas datorer.

“Många av de här länkarna kommer från gamla versioner av vår produkt som vi inte har kontroll över”, säger han.

Konsekvenserna kan bli enorma för små företag. Google ser inte det själva.

Jalbum är för många användare den första eller andra träffen på Google vid sökningar efter till exempel “web gallery software” och “image gallery software”. Bolagets sajt jalbum.net får ungefär 30 procent av sina besökare från Google, enligt David Ekholm.

David Ekholm är mycket kritisk till Googles upplevda ointresse av att låta honom komma till tals. Han säger att han försökt få kontakt med någon på bolaget för att förklara sig, men utan resultat.

“Det finns ingen människa att kontakta för dialog. Man är dömd på förhand och ges bara möjlighet att klicka på en “request review”-knapp när man tagit bort länkarna”, säger han.

“Konsekvenserna av sådant här kan bli enorma för små företag som mitt. Google ser inte det själva. Det känns som att slåss mot en stor maskin som inte svarar”, fortsätter David Ekholm.

År 2008 tog Jalbum in 23 Mkr i riskkapital för att utmana de stora bildplattformarna på webben. Satsningen kom dock av sig och sedan dess har verksamheten drivits vidare i liten skala.   Omsättningen har legat stadigt runt 5 Mkr de senaste åren. Jämte grundaren David Ekholm jobbar två anställda och ett par konsulter i bolaget.

Bolaget är även känt för dess tidigare vd, Carl Manneh, som senare gick vidare till att medgrunda miljardsuccén Mojang.

Gustaf Brusewitz, informationsansvarig på svenska Google, hälsar i ett mejl att bolaget aldrig kommenterar pågående fall men lämnar ändå följande kommentar:

“Som vi tydliggör i våra webmaster guidelines så förbjuder vi beteenden såsom link schemes och cloaking som syftar till att förändra sidrankingen”, skriver Gustaf Brusewitz.

“Om webmastern fortfarande har frågor eller behöver support så är Webmaster Forum en bra resurs”, fortsätter han.

Läs även: Googlemysteriet som gjorde en 50-årig VVS-reparatör till Egyptens hetaste man


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Håll dig uppdaterad i standardiseringsarbetet

Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.
Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

SEK Svensk Elstandard ansvarar för all elektroteknisk standardisering i Sverige och i deras kommittéer deltar medlemmar från myndigheter och företag runt om i hela Sverige. Att hänga med i standardiseringen är en fördel på många plan.

– Att följa den senaste standarden underlättar och skänker en trygghet i att allt är tillverkat och installerat på rätt sätt, säger Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

En standard kan i praktiken handla om en klassificering, måttangivelse, säkerhetsfordran eller dokumentation av olika slags elektrotekniska produkter – kort sagt kan man säga att det är en slags uppsättning av förhållningsregler. Myndigheter, organisationer och företag kan delta i SEKs kommittéer och på så sätt påverka framtidens standarder.

– Det kan ta upp till fem år att få igenom en ny standard och med ett så långsiktigt arbete får man insyn och en unik chans att påverka, säger Krister Elfgren.

I nuläget är de runt 800 personer som deltar i SEKs kommittéer, men det finns kapacitet för många fler. SEK är svensk representant i organisationen IEC, som arbetar fram standarder på global nivå. Ju fler medlemmar i de svenska kommittéerna, desto större konkurrenskraft får Sverige internationellt.

Håll dig uppdaterad med SEK e-Standard!

I takt med att tekniken utvecklas, revideras och aktualiseras också standarder och handböcker. Därför är det viktigt att hålla sig uppdaterad kring vilka standarder det är som gäller för stunden, något som kan vara lättare sagt än gjort. SEK e-Standard är abonnemangstjänsten som hjälper dig med det. Genom att prenumerera på SEK e-Standard får du tillgång till standarder och handböcker inom ditt område, som alltid är uppdaterade enligt det allra senaste.

– Med SEK e-Standard går rättelser, tillägg och revideringar automatiskt in i systemet och säkerställer att alla standarder är uppdaterade. När man loggar in på sitt abonnemang får man en god översikt över sina standarder och mer behöver man inte göra – det sköter vi, säger Krister Elfgren.

Det ska vara lätt att göra rätt

Att alltid utgå från en standard är det bästa, säkraste, enklaste och mest effektiva sättet att kvalitetssäkra sitt arbete. När man vet att man jobbar enligt de senaste standarderna fortlöper arbetet både smidigt och kostnadseffektivt.

– Med en aktuell standard eller handbok är det lätt att göra rätt, säger Krister Elfgren.

 

 

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?