1515

Svensk diabetesapp går ihop med Silicon Valley-konkurrent

Göteborgsbolaget Diasend går ihop med Silicon Valley-konkurrenten Glooko och tar in 70 miljoner från bland annat Samsung Ventures.

Anders Sonesson, vd Diasend, och Rick Altinger, vd för Glooko, gör gemensam sak
Anders Sonesson, vd Diasend, och Rick Altinger, vd för Glooko, gör gemensam sak

Digital hälsa har blivit ett hett område. Ett ökande intresse hos människor av att övervaka sin egen hälsa i kombination med vårdens sug efter mer effektiva lösningar har lett till en explosion av bolag i gränslandet mellan vård och it.

I dag kom nyheten att det svenska diabetesstartupbolaget Diasend slås samman Silicon Valley-bolaget Glooko, vilket sajten Breakit var först att rapportera.

I samband med sammanslagningen tar man in 70 miljoner kronor från bland andra Samsung Ventures. Bland investerarna finns även Canaan Partners och Social Capital.

”För oss är det fantastiska nyheter som ger oss möjlighet att växa både i Sverige och internationellt”, säger Diasends vd Anders Sonesson till Di Digital.

Diasends lösning låter diabetespatienter och vårdpersonal samla in data från glukosmätare och insulinpumpar, som sedan synliggörs i en app.

Silicon Valley-bolaget Glooko, vars varumärke det gemensamma bolaget kommer att behålla, har utvecklat en liknande tjänst, men som även låter patienter logga sitt näringsintag.

Diasend finns idag i 27 olika länder och på 3 000 kliniker som utnyttjar deras tjänster. USA är redan i dag bolagets största marknad och utöver i Göteborg har bolaget även anställda i Chicago och England. I och med sammanslagningen tar man även steget in i Silicon Valley.

Diabetes är ett populärt område att rikta in sig på för digitala hälsobolag. På Glookos hemmamarknad USA finns hela 29 miljoner personer med diabetes och 86 miljoner personer över 20 år med förstadium av sjukdomen, enligt hälsomyndigheten CDC.

I samband med sammanslagningen kommer det nya bolaget att utöka verksamheten i Göteborg.

”Det finns många fördelar med att växa i Göteborg jämför med Silicon Valley, inte minst då det kommer till att locka den bästa personalen. Glookos huvudkontor ligger bara två kilometer från Googles, och för oss är det tufft att kämpa om utvecklare med de största jättarna”, säger Anders Sonesson.

Digital hälsa har vuxit kraftigt de senaste åren. Hittills i år har inte mindre än 30 större sammanslagningar skett inom området, rapporterar branschtidningen MobiHealthNews. I och med det är 2016 är på god väg att slå föregående år då det kommer till antalet strukturaffärer.

En av årets största affärer på området är Apples köp av data-startupen Gliimpse för en okänd summa. Gliimpse samlar in patientdata från olika källor och sammanställer den i en gemensam rapport.

Tidigare i år köpte Nokia Technologies det franska hårdvarubolaget Withings, som bland annat utvecklar aktivitetsarmband och uppkopplade vågar, för 1,5 Mkr.


Innehåll från F-secureAnnons

Så enkelt får du ett bra skydd mot cyberbrott – utan att det påverkar din dators prestanda

Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure
Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Genom att automatisera sina attacker kan cyberkriminella i dag slå till mot många och enkelt hitta offer som inte skyddat sina enheter tillräckligt väl.

– Det är viktigt att hålla sina enheter uppdaterade och använda säkerhetsprogram på dem. På så vis undviker man kostsamma och integritetskränkande cyberbrott, säger Mikael Herrala på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Phishing, eller nätfiske, är en typ av cyberbrott som ökar kraftigt. Under 2020 inträffade 34% fler phishingattacker än året innan. Här manipulerar förövarna användare att självmant ge ifrån sig känslig information, som person- eller betaluppgifter, genom att exempelvis få dem att klicka på länkar i brådskande mejl, sms och i chattkonversationer. Informationen kan sedan utnyttjas vid brott eller säljas vidare i kriminella miljöer. 

– Nätfiske ökar kraftigt eftersom det fungerar och det kan automatiseras. Om man får ett oväntat meddelande eller erbjudande som är för bra för att vara sant, blockera avsändaren och radera därefter meddelandet, säger Mikael Herrala.

Ransomware är en annan typ av cyberbrott som ställer till allt mer skada. Genom att på olika sätt få in skadlig kod i offrets dator eller mobila enheter, kan hårddiskar och servrar kapas och krypteras. Offret uppmanas därefter av förövaren att betala en större lösen, till exempel med ospårbar kryptovaluta som Bitcoin, för att få tillbaka tillgången till sin data. 

En ny och ökande typ av cyberbrott är Trickbot, en dold programvara som bland annat tar sig in i offrets dator, öppnar en bakdörr och låter kriminella fjärrstyra datorn för att begå nya brott.

F-Secure TOTAL erbjuder ett brett skydd

Det finns bra och effektiva sätt att skydda sig mot den här typen av cyberbrott. 

F-Secure har utvecklat säkerhetsprogrammet F-Secure TOTAL för privatpersoner och småföretag. Det innehåller flera funktioner och ger ett heltäckande onlineskydd.

– Det skyddar mot mer än bara virus och skadliga program. Det kan blockera webbplatser som försöker lura dig på pengar eller komma åt personuppgifter. Dessutom skyddar det dina pengar när du gör bankärenden och handlar online, förklarar Mikael Herrala.

I skyddet ingår också en VPN-funktion som krypterar användarens internetanslutning för att förhindra att kriminella spionerar eller spårar användarens aktiviteter på nätet. En annan bra funktion är lösenordshanteraren.

– Det är oerhört viktigt att ha långa lösenord och ha olika lösenord för alla sina olika tjänster. Men att komma ihåg dem är för svårt. Med en lösenordshanterare sker det sömlöst över alla dina olika enheter, säger Mikael Herrala.

I F-Secure TOTAL ingår också en avancerad föräldrakontroll som skyddar barn mot olämpligt innehåll på Internet.

F-Secure TOTAL fick prestigepris

I en oberoende jämförelse av AV-TEST, fick F‑Secure SAFE, som är en del av F-Secure TOTAL, de prestigefyllda utmärkelserna Best Protection och Best Performance för år 2020.

– Med F-Secure TOTAL får man ett bra skydd utan att det skapar prestandaförluster. Man kan streama filmer eller spela onlinespel och ändå ha ett fullgott skydd utan att det märks. Det passar hela familjen, avslutar Mikael Herrala.

Klicka här för att prova F-Secure TOTAL utan kostnad. 

Mer från F-secure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med F-secure och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?