1515
Annons

Svensk data visar dramatiska flygraset: ”Tror inte folk förstår”

På bara två veckor har antalet avgångar från Arlanda gått ned med 78 procent. Ett drastiskt tapp, långt efter att coronakrisen kom till Sverige. ”Det hände nästan ingenting i början, men nu är det otroligt dramatiskt”, säger Mikael Robertsson, grundare av Flightradar 24.

Mikael Robertsson är grundare av Flightradar 24, som följer över 99 procent av alla kommersiella flighter i världen.
Mikael Robertsson är grundare av Flightradar 24, som följer över 99 procent av alla kommersiella flighter i världen.

Svenska Flightradar 24 levererar inte bara flygdata för privatpersoner som vill följa nära och kära i luften. Bland deras kunder finns några av världens största flygbolag.

”Vi mäter över 99 procent av alla kommersiella flyg”, konstaterar grundaren Mikael Robertsson.

Inte konstigt då att bolagets siffror blivit en snackis i hela världen i spåren av coronakrisen, där resebranschen blivit bland de hårdast drabbade.

”Det märktes knappt på den globala statistiken när människor slutade flyga i Kina. De var ett tapp på omkring 5 procent, globalt sett. Men de senaste två veckorna har Europa slutat flyga, det syns betydligt mer”, säger han.

Graferna talar sitt tydliga språk. Antalet avgångar från Sveriges tre största flygplatser är alla ned med mer än 85 procent under mars månad.

Grafik: Vissa flygbolag har aktivt rapporterat ett lägre antal planerade avgångar. Andra ställer bara in flighter utan att göra något åt sin planering. Därför korrelerar inte antalet planerade avgångar i grafiken med antalet utförda flygningar.

Swedavia, det statliga bolag som ansvarar för flygplatserna, har permitterat 1900 av sina 2500 anställda och dessutom lagt ett varsel som påverkar 800 anställda.

Lägg där till flygbolagen, SAS SAS -0,71% Dagens utveckling och Norwegian NAS +3,00% Dagens utveckling , som knappt har några intäkter alls just nu.

”Jag tror inte folk förstår vidden av problemen det här medför i hela världen. Själv åker jag ofta till Svalbard där allt kretsar kring turismen. Där får det här verkligen konsekvenser”, säger Mikael Robertsson, som bara kan minnas en gång tidigare när flygsiffrorna varit så dramatiska.

Man kanske inte sätter sig på ett plan det första man gör efter att en kris lagt sig

Läs mer: Svenske miljardärens flygbolag har lagt ned i corona-drabbade Italien

”Askmolnet för tio år sedan – då stod mer eller mindre alla plan i Europa stilla i ungefär två dagar, men effekterna märktes i 7–8 dagar. Men det var ändå en begränsad tid. Det här kommer att påverka många delar av världen under lång tid”, säger han.

Han är noga med att inte bli politisk, men konstaterar att det blivit tydligt att flygindustrin och att människor rör sig i världen är av vikt för den globala ekonomin.

”Flyget är ett nav. Dels handlar det om frakt som står still, men det får också konsekvenser på företag i flera branscher. Turism är väl det mest uppenbara”, säger han och fortsätter:

”Vi har haft en het miljödebatt i Sverige, och jag tror att vissa kanske kommer att flyga mindre efter det här, men jag tror också att några inser att visst flygande är bra för världen. Det är inte så svart eller vitt.”

Läs mer: Anders Tegnell överväger corona-app

Kartorna på Flightradar 24 visar att flyget i någon mån kommit igång i Kina igen. Men snabbt går det inte, enligt Robertsson.

”I ungefär fyra veckor gick bara 20 procent av avgångarna. Sedan satte de igång med ungefär 40 procent av sina normala avgångar. Men det verkar ha varit lite för snabbt, för nu är de nere på 30 procent ungefär. Och det rullar på.”

Skulle Europa se samma utveckling är det minst två veckor kvar av den mer eller mindre totala stiltjen innan några rutter åt gången kan återupptas.

”Men det är svårt att säga. Man kanske inte sätter sig på ett plan det första man gör efter att en kris lagt sig?”

Läs mer: Hackare använder coronakartor för att lura oroliga

 


Innehåll från Björn LundénAnnons

Allvarliga fel i företagens bokföring – litar för mycket på sina bokföringsprogram

Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.
Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.

Både myndigheter och branschorganisationer larmar nu om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren – som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt – riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott. Programvaruleverantören Björn Lundéns vd varnar för att det kan bli en utdragen och kostsam process men påpekar också att det finns sätt att undvika att hamna här.

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB.  

Vanliga fel i företagens redovisning är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Går inte att skylla på bokföringsprogrammet

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet. Inte heller på man fått tidigare års deklarationer ”godkända”. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så det faktum att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap. 

För den som inte har tid för eller intresse av att sköta bokföringen är Ulfs tips att helt enkelt ta hjälp av en redovisningsbyrå för att på så vis kvalitetssäkra redovisningen och samtidigt få mer tid för kärnverksamheten.  

Läs mer på bjornlunden.se 

 

 

Mer från Björn Lundén

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?