1515

Svensk bakom en av Silicon Valleys första AI-fonder

Investeraren Nicolai Wadström reser pengar till riskkapitalbolaget Bootstraplabs nästa fond. Den här gången vill han investera i det som är på allas läppar: artificiell intelligens.

Nicolai Wadström är medgrundare och partner i riskkapitalbolaget Bootstraplabs, med säte i Silicon Valley.
Nicolai Wadström är medgrundare och partner i riskkapitalbolaget Bootstraplabs, med säte i Silicon Valley.

(Di Digital/San Francisco) Svensken Nicolai Wadström är inne på sitt nionde år i Silicon Valley. Han har själv startat ett antal internetbolag, men sedan 2004 har han istället ägnat sig åt rådgivning för entreprenörer. 2008 drog han igång riskkapitalbolaget Bootstraplabs och året efter flyttade han med familjen från Stockholm till Kalifornien.

Bootstraplabs började som en verksamhet för att hjälpa startups från andra delar av världen att etablera sig i Silicon Valley. Då investerade Nicolai Wadström sina egna pengar.

I dag har Bootstraplabs totalt 18 anställda, fyra på heltid och experter och rådgivare på deltid. I slutet av 2014 reste man en såddinvesteringsfond från affärsänglar och serieentreprenörer, för att kunna investera lite större summor i bolagen.

”Grundtanken lever fortfarande kvar, att det är värdefullt att kombinera humankapital med riskkapital”, säger Nicolai Wadström.

”Råd och dåd”, kallar han det.

30 procent av entreprenörerna från de 12 bolagen som Bootstraplabs hittills har investerat i kommer från USA, 50 procent från Europa och 20 procent från Asien. Det handlar om såddinvesteringar och tidiga A-rundor. Några exempel på bolag är presentationsverktyget Prezi, talangtjänsten Zerply och affärsängelnätverket Angellist.

Enligt Crunchbase var Bootstraplabs med och gjorde en såddinvestering på 1,5 miljoner dollar i Prezi 2009, i dag motsvarande ett värde på drygt 12 Mkr. Förra året ledde riskkapitalbolaget en A-runda i investeringsplattformen Trusted Insight på totalt 5,5 miljoner dollar, motsvarande 45 Mkr.

Hur stora investeringar det handlar om från fonden vill Nicolai Wadström inte specifiera, men han säger att de ligger på mellan 25 000 och 100 000 dollar, motsvarande mellan 200 000 och 800 000 kronor. Bolagen är tillsammans värderade till över 1 miljard dollar, drygt 8 miljarder kronor. 

Vi har inte haft några katastrofer än.

”Värdeökningen ser bra ut och vi har inte haft några katastrofer än, men det vet man aldrig när det händer. Det viktigaste är hur man hanterar det”, säger Nicolai Wadström.

Men visst finns det några av portföljbolagen som inte har gjort den resan han har hoppats på, medger han.

Från den befintliga fonden investerar Bootstraplabs i ”mjukvara möter data”. Men den nya fonden man är på väg att sätta upp är helt inriktad på artificiell intelligens, AI. Så vitt Nicolai Wadström vet finns det bara ytterligare en nischad AI-fond i Silicon Valley, Comet Labs som har kinesiska investerare i ryggen.

”Vi har smalnat av vårt fokus till det som kallas applied artificial intelligence”, säger Nicolai Wadström.

Den definitionen av AI går ut på att bygga något som gör en sektor mycket mer effektiv. Till exempel inom fintech med lösningar för krediter, försäkringar, betalningar och investeringar. Det kan också handla om tillämpningar för "internet of things" eller hälsa.

”Vi aggregerar massiva mängder data i världen. AI behövs för att ta reda på det. Ibland handlar det om chattrobotar, ibland om att behandla sjukdomar”, säger Nicolai Wadström.

Investerarna i fonden är så kallade ”high net worth individuals”, med andra ord rika privatpersoner, och företag. Hur mycket pengar det handlar om kan han inte säga. Men den blir liten, säger han, en så kallad ”mikrofond” som generellt brukar ha ett värde på från 75 miljoner dollar och under. Investeringarna från fonden kommer att ligga på upp till 500 000 dollar per bolag, motsvarande dryga 4 Mkr.

”Den är tillräckligt stor för att investera i 35–45 bolag”, säger Nicolai Wadström.

Det är fortfarande billigt att köpa in sig i AI.

Modellen för den nya fonden tillåter också följdinvesteringar från Bootstraplabs externa strategiska partners. Ett upplägg som gör att man kan investera fem gånger mer än fondens storlek.

”AI i sig är inget nytt, men det är fortfarande tidigt i utvecklingen och billigt att köpa in sig”, säger Nicolai Wadström.

Det har skett mycket forskning på området, men det har ännu inte utkristalliserat sig vilka som kommer att leda utvecklingen, menar han.

Nicolai Wadström tror att det kommer bli en bra investeringshöst, också i och med korrigeringen av marknaden som har skett under våren. Han håller dock inte med om att startupvärlden och riskkapitalklimatet i Europa knappar in på Silicon Valley. Tvärtom.

”Här är det mer aktivitet än någonsin. Om du bara visste hur många miljarder dollar som har kommit in i fonderna här första under första kvartalet”, säger Nicolai Wadström.

Han tycker också att trenden med etablerade stora företag som ger sig in startupvärlden är mycket mer märkbar i Silicon Valley. Och det handlar inte bara om it-jättar som Google, Facebook, Apple och Salesforce, som redan är etablerade här. Många andra amerikanska bolag har också öppnat kontor i dalen för att komma närmare och köpa in sig i olika startupbolag. Några exempel är Walmart och de större bankerna.

”De europeiska bolagen är överlag väldigt dåliga på att köpa upp startups för att öka sin innovationstakt. Idag behöver man ta till extern innovation för att vara konkurrenskraftig”, säger Nicolai Wadström.


Innehåll från SnowflakeAnnons

Saxo Banks övergång till molnlösningar realiserar värdet av data

Många finansiella aktörer står inför en betydande förändring, där de måste utvärdera om deras legacy-system är utrustade för att hantera de snabbt ökande kraven på data, särskilt i fråga om skalbarhet och kompatibilitet. Som en följd av detta övergår allt fler företag till molnbaserade lösningar för att bättre förstå och utnyttja sina data.

Förutom att många äldre lösningar lider av brist på skalbarhet, är de ofta också dyra att underhålla och komplexa att förvalta. Detta är faktorer som är avgörande i finansiella miljöer, där smidighet, kostnadseffektivitet och tillgänglighet blir viktigare för var dag som går. Historiskt har data inom finansbranschen lagrats i separata datasilor, -lager eller -sjöar, vilket avsevärt försvårat att skapa en 360-graders vy av den insamlade informationen. Med molndataplattformar blir det lättare att möta sådana utmaningar och därmed utveckla en verkligt datadriven organisation, med full översikt av befintliga möjligheter och risker.

Skalbarhet, funktionalitet och priskontroll

För Saxo Bank syftade övergången från datalagring on-premise till i molnet till att uppnå ökad skalbarhet, bättre funktionalitet och precisare priskontroll, utan att kompromissa med säkerheten. Ejvind Hald, chef för Saxo Banks globala informationslager, förklarar att den snabba förändringstakten inom finansiella lagar och riktlinjer, i kombination med ökade krav på regelefterlevnad, var ytterligare anledningar till att den internationellt kända banken valde att gå över till molnet.

– Nya bestämmelser kräver mer data för att möta ökade krav. Förr eller senare har man så mycket data att det blir svårt att analysera och använda den. Genom att använda en automatiskt uppdaterad molndataplattform sparar våra anställda mycket tid i arbetet med att efterleva internationella lagstiftningar och krav. Det möjliggör också för våra team att arbeta mer självständigt. Molnlösningar är därtill personal- och kostnadseffektiva, vilket underlättar för oss att vara flexibla som företag – vi kan visualisera all vår data och dela dem med rätt personer vid rätt tidpunkt, var de än befinner sig. Det är en enorm fördel när det gäller att realisera värdet av data.

Säker åtkomst dygnet runt

Saxo Bank valde Snowflakes molnplattform som lösning. Den kommunicerar och samlar in samtliga relevanta data och virtualiserar dem sedan automatiskt och omedelbart till alla team. Effekterna har redan varit betydande, men övergången har inte varit helt utan utmaningar. 

– Det fanns en viss oro för att kunderna skulle känna att molnet inte är tillräckligt säkert. Samtidigt förväntar sig våra kunder tillgänglighet dygnet runt, på resande fot, från dag ett. Säkerheten var därför avgörande i vårt val av molnleverantör och vi käånner oss trygga med de avancerade lösningar som Snowflake tillhandahåller. Framöver ska vi också implementera ett krypteringsverktyg från Snowflakes partnernätverk, för att stärka våra redan robusta säkerhetsåtgärder.

Alla tre stora moln på begäran

Christian Andersen, försäljningsdirektör för Snowflake Danmark, förklarar att molnlösningen i fråga ger finansiella aktörer möjlighet att bryta sig loss från existerande legacy-system. Dataplattformen gör det till exempel möjligt för kunderna att lagra sina data i ett eller flera moln, utan att datan någonsin lämnar Snowflake. Resultatet är snabb och säker datadelning i ett globalt nätverk, vilket inkluderar dataset från S&P, Factset, ESG-dataset och många fler.

– I takt med att cyberattacker ökar har det blivit tydligt att heltäckande molnlösningar, och inte on-premise-lösningar, är den säkraste vägen att gå. Därför erbjuder vår plattform en samlad plats för alla data, med förstklassig säkerhet och styrning. Detta är kritiska faktorer för alla finansiella aktörer i dag, avslutar Christian.

Läs mer om Saxo Banks lösningar 

Läs mer om Snowflake

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?