Hoppa till innehållet

Annons

Svensk app ska bli marknadsplats för rådgivning

Genom tidsbegränsade, enskilda samtal vill den svenska appen Anyone tillgängliggöra eftertraktad rådgivning för den breda allmänheten. Nu tar bolaget in drygt 31 miljoner kronor i en såddrunda och siktar på att fördubbla personalstyrkan.

”En persons odelade uppmärksamhet är något otroligt värdefullt”, säger vd:n och medgrundaren David Orlic.

Bolagets grundare David Orlic, Alfred Malmros och Sam Ducker.
Bolagets grundare David Orlic, Alfred Malmros och Sam Ducker.Foto:Maja Brand

Den svenska appen Anyone siktar på att bli en marknadsplats för rådgivning. Användarna ska kunna konversera med experter i fem minuter långa samtal – därefter bryts linjen. Endast två personer kan delta i samtalen.

”Varför samtalen ska vara fem minuter långa? För att livet är kort. Den mest värdefulla tillgången vi har är vår tid, och det här formatet gör det möjligt att dela med sig av sin kunskap och erfarenhet till många fler”, säger vd:n och medgrundaren David Orlic, som har en bakgrund som entreprenör, kommunikatör och rådgivare åt Socialdemokraterna.

Målet med appen är inte att komprimera möten och samtal som till sin natur bör vara längre – ambitionen är snarare att förverkliga konversationer som annars aldrig skulle ha kommit till stånd. 

”Det finns så många konversationer, samtal och möten som inte blir av för att den kulturella normen är att ett möte ska vara en halvtimme eller timme långt. Det beteendet går att utmana”, säger David Orlic.

Medgrundaren menar att konceptet tillgängliggör eftertraktade rådgivare som inte har tid för längre samtal. Målsättningen är även att formatet ska påverka samtalets innehåll:

”Forskning från Harvard visar att i stort sett inga konversationer slutar när parterna egentligen vill det, utan pågår alldeles för länge. Jag tror att det går att designa mycket bättre samtal. Om du bara har fem minuter, tvingas du att vara tydlig i din kommunikation och formulera vad du verkligen behöver hjälp med”, säger David Orlic.

När två användare väl har kopplats ihop i ett samtal är tanken att de ska ge och ta emot högkvalitativ rådgivning; det kan handla om allt från guidning i arbetslivet till vägledning i trassliga familjerelationer.

Du har sagt att ni har användare som har sagt upp sig från sina jobb efter samtal i er app. Är det verkligen alltid positivt att människor fattar avgörande beslut som bygger på extremt kortfattad rådgivning?

”Ofta har personerna redan bestämt sig för vad de ska göra – det kan vara att sluta på jobbet, byta karriär eller förändra något i sitt privatliv. Men när man står i valet och kvalet kan det sluta med att man inte agerar, eftersom man saknar det där sista stödet och bekräftelsen. Genom att ta flera korta samtal på Anyone och snabbt bolla sina tankar med någon de respekterar, kan de ta steget som de innerst inne vet att de måste ta”, säger David Orlic.

Enligt bolaget har appen redan före lanseringen blivit populär bland tech-entreprenörer och kreatörer. Nu tar bolaget in drygt 31 miljoner kronor i en såddrunda som leds av tyska Cavalry Ventures, vilket ger ekonomiska muskler som möjliggör en stundande lansering för allmänheten. Kapitaltillskottet ska bland annat investeras i personalstyrkan, som ska fördubblas i storlek under den närmaste tiden.

Vad har ni för affärsmodell? Hur ska ni uppnå lönsamhet?

”En persons odelade uppmärksamhet är något otroligt värdefullt. På Anyone sätter alla sitt eget pris för ett fem minuters samtal och plattformen tar 20 procent. Men du kan också välja att ge ut en kod för kostnadsfria samtal, eller donera pengarna så att de användare som inte har råd också kan få goda råd. Vi utformar just nu ett fellowship-program där talangfulla personer utan resurser och nätverk ska kunna använda Anyone för att nå sina mål”, säger David Orlic.

Innehåll från SoftwareONEAnnons

Så kan ramverket FinOps skapa affärstillväxt

Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.
Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.

Precis som säkerhet idag genomsyrar alla delar i ett företag behöver ett ramverk likt FinOps prägla hela bolagsstrukturen.

– FinOps är en organisatorisk och kulturell förflyttning där vi jobbar med att få ihop samspelet mellan finans, operations, DevOps och alla affärsenheter och tekniker, säger Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.

De senaste åren har utvecklingen och användandet av cloudtjänster gått framåt i en rasande fart. För att hänga med i kapplöpningen är molnet idag fundamentalt för alla företag, med effekten att helt andra affärsmodeller uppstått. Kostnaderna för molntjänster ökar exponentiellt och på SoftwareOne ser man att marknaden har mognat för att ta upp konversationen kring vilka arbetssätt som kan bidra för bättre. 

Det här är FinOps

Många tror felaktigt att FinOps är en förkortning av Financial Operations, men det stämmer inte, förtydligar Lisbeth Vigermyr. I själva verket är FinOps ett ramverk och arbetssätt som hjälper företag att ta kostnadskontroll och samtidigt organisera sig tillsammans för framtida innovation. Finans, affärsenheter, utvecklare, it-enheter och HR samarbetar för att få ut maximalt av sin cloudkostnad på ett datadrivet sätt och vid rätt tidpunkt.

– Vi ser ett ökat behov av att få hjälp med arbetssätt och best practice för att ta kontroll över och förstå sina cloudkostnader – och hur den informationen sedan kan användas för att uppnå företagsmålen och driva ny innovation. Då är FinOps helt rätt väg att gå, förklarar Lisbeth Vigermyr.

De största utmaningarna med Cloud

Enligt undersökningar gjorda av FinOps Foundation är de största utmaningarna med Cloud att kunna prognostisera kostnader, att kostoptimera lösningar och att samverka datadrivet. 

– Många frågar sig hur man ska kunna lägga en budget på något så flytande som cloudtjänster. Utmaningen ligger i att köpa och innovera i molnet på ett strukturerat sätt som även inkluderar ekonomistyrning, säger Lisbeth Vigermyr.

SoftwareOne är idag en av världens största FinOps-partners och certifierade som FinOps MSP och som FinOps Platform. I ett typiskt uppdrag hjälper de organisationen att ta fram en strategisk riktning och kontroll. Genom att definiera en strategi för att optimera molnkostnader hålls kostnaderna inom en fördefinierad gräns över en bestämd tidsperiod.

– Vi säkerställer att företagets molnarkitektur är fit for purpose och förser ledningen med strategisk riktning och avancerade rapporter. Vidare faciliterar vi workshops och utbildningar för kulturell förändring med FinOps ramverk, berättar Lisbeth Vigermyr och avslutar:

– Som kund är det aldrig för sent eller för tidigt att börja med FinOps – det är som med vilken träning som helst – aldrig för sent och kan dessutom rädda många kostsamma kvartalsslut.

 

 

Mer från SoftwareONE

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SoftwareONE och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera