1515

Svensk app ska bli marknadsplats för rådgivning

Genom tidsbegränsade, enskilda samtal vill den svenska appen Anyone tillgängliggöra eftertraktad rådgivning för den breda allmänheten. Nu tar bolaget in drygt 31 miljoner kronor i en såddrunda och siktar på att fördubbla personalstyrkan.

”En persons odelade uppmärksamhet är något otroligt värdefullt”, säger vd:n och medgrundaren David Orlic.

Bolagets grundare David Orlic, Alfred Malmros och Sam Ducker.
Bolagets grundare David Orlic, Alfred Malmros och Sam Ducker.Foto:Maja Brand

Den svenska appen Anyone siktar på att bli en marknadsplats för rådgivning. Användarna ska kunna konversera med experter i fem minuter långa samtal – därefter bryts linjen. Endast två personer kan delta i samtalen.

”Varför samtalen ska vara fem minuter långa? För att livet är kort. Den mest värdefulla tillgången vi har är vår tid, och det här formatet gör det möjligt att dela med sig av sin kunskap och erfarenhet till många fler”, säger vd:n och medgrundaren David Orlic, som har en bakgrund som entreprenör, kommunikatör och rådgivare åt Socialdemokraterna.

Målet med appen är inte att komprimera möten och samtal som till sin natur bör vara längre – ambitionen är snarare att förverkliga konversationer som annars aldrig skulle ha kommit till stånd. 

”Det finns så många konversationer, samtal och möten som inte blir av för att den kulturella normen är att ett möte ska vara en halvtimme eller timme långt. Det beteendet går att utmana”, säger David Orlic.

Medgrundaren menar att konceptet tillgängliggör eftertraktade rådgivare som inte har tid för längre samtal. Målsättningen är även att formatet ska påverka samtalets innehåll:

”Forskning från Harvard visar att i stort sett inga konversationer slutar när parterna egentligen vill det, utan pågår alldeles för länge. Jag tror att det går att designa mycket bättre samtal. Om du bara har fem minuter, tvingas du att vara tydlig i din kommunikation och formulera vad du verkligen behöver hjälp med”, säger David Orlic.

När två användare väl har kopplats ihop i ett samtal är tanken att de ska ge och ta emot högkvalitativ rådgivning; det kan handla om allt från guidning i arbetslivet till vägledning i trassliga familjerelationer.

Du har sagt att ni har användare som har sagt upp sig från sina jobb efter samtal i er app. Är det verkligen alltid positivt att människor fattar avgörande beslut som bygger på extremt kortfattad rådgivning?

”Ofta har personerna redan bestämt sig för vad de ska göra – det kan vara att sluta på jobbet, byta karriär eller förändra något i sitt privatliv. Men när man står i valet och kvalet kan det sluta med att man inte agerar, eftersom man saknar det där sista stödet och bekräftelsen. Genom att ta flera korta samtal på Anyone och snabbt bolla sina tankar med någon de respekterar, kan de ta steget som de innerst inne vet att de måste ta”, säger David Orlic.

Enligt bolaget har appen redan före lanseringen blivit populär bland tech-entreprenörer och kreatörer. Nu tar bolaget in drygt 31 miljoner kronor i en såddrunda som leds av tyska Cavalry Ventures, vilket ger ekonomiska muskler som möjliggör en stundande lansering för allmänheten. Kapitaltillskottet ska bland annat investeras i personalstyrkan, som ska fördubblas i storlek under den närmaste tiden.

Vad har ni för affärsmodell? Hur ska ni uppnå lönsamhet?

”En persons odelade uppmärksamhet är något otroligt värdefullt. På Anyone sätter alla sitt eget pris för ett fem minuters samtal och plattformen tar 20 procent. Men du kan också välja att ge ut en kod för kostnadsfria samtal, eller donera pengarna så att de användare som inte har råd också kan få goda råd. Vi utformar just nu ett fellowship-program där talangfulla personer utan resurser och nätverk ska kunna använda Anyone för att nå sina mål”, säger David Orlic.


Innehåll från ENFOAnnons

Säkra accesstjänster – en affärskritisk fråga

Under de senaste åren har allt fler verksamheter flyttat såväl beteenden, affärer och relationer från fysiska miljöer till digitala. Denna utveckling accelererades av pandemins intåg och de förändrade förutsättningarna medför vissa risker.

– Behovet av heltäckande, snabba och flexibla identitets- och accesslösningar för kunder, anställda och partners har därför skjutit i höjden – med god anledning, betonar Patrik Duckert på IT-tjänsteföretaget Enfo.

Läs mer om Enfos tjänster inom Identity and Access Management (IAM)  

Hoten mot digitala verksamheter och aktörer ökar allt mer. Att motverka identitetsbedrägerier, hantera accessrisker och säkra kunddata har därför blivit affärskritiska utmaningar för många företag. En avgörande faktor i arbetet med att möta dessa utmaningar är att skapa trygg och säker åtkomst till data och att säkerställa att rätt instans enbart når den information som den ska nå, oavsett om det rör sig om kunder, anställda, partners eller IoT-enheter. 

– Det handlar om att skapa ett digitalt förtroende – digital trust. Den digitala transformationsresan medför nämligen att vi förlorar det personliga mötet, vilket kan skapa svårigheter, konstaterar Patrik, som är ansvarig för enheten Digital Identity inom affärsområdet Digital Trust på Enfo.

För att stötta sina kunder i att genomföra en säkrare digital transformationsresa har Enfo tagit fram ett nischat samlat erbjudande, med en hållbar identitetslösning, avancerad cyber security och en dynamisk end user experience. Sarvi Glemfors, ansvarig för enheten User Engagement inom affärsområdet Digital Trust på Enfo, betonar att nyckeln är att ge användarna stöd i att fatta rätt beslut. 

– Med rätt accesslösningar skapar vi en trygghet hos medarbetarna. Att exempelvis ge översikt av hur data delas och används eller vem som har behörighet, utan att vara en bromskloss, lägger grunden för att på lång sikt förändra beteendet hos användarna. På så vis hjälper man medarbetarna reflektera över sina egna behov och beteenden, vilket i slutänden leder till säkrare hantering av data.

Läs mer om Enfos identitetstjänster

Hastighet och agilitet i fokus

Patrik konstaterar att det ur ett tekniskt perspektiv i ett första skede handlar om hastighet och agilitet. Människor förväntar sig snabb kommunikation och snabba rutiner i sin digitala vardag, på samma sätt som de gör vid fysiska möten. En medarbetare som måste vänta på att få tillgång till rätt system eller data tappar i produktivitet, medan en kund som är köpbenägen söker sig någon annanstans om den inte kan fullfölja sitt köp på ett snabbt och smidigt sätt sätt. 

– I det digitala mötet finns inget socialt lim, utan man kommunicerar på helt andra premisser. Kraven på hastighet är inget nytt, men har aktualiserats det senaste året. Samtidigt har människor blivit allt mer säkerhetsmedvetna, varpå de förutsätter höga säkerhetsnivåer. I grunden handlar även detta om tillit; oberoende om jag är anställd eller kund behöver jag kunna lita på att systemet ger bra skydd.

Inled med dataklassificering

Att bygga säkra nät och tjänster kan dock vara lättare sagt än gjort. Patrik rekommenderar att som första steg ta hjälp av en expert för att genomföra en djuplodande klassificering av alla sina data, delvis för att kartlägga vilka säkerhetslösningar som behövs för respektive material men även för att få hjälp med att utforma system och teknik som passar företagets specifika infrastruktur.

– Har alla i företaget tillgång till alla data blir man naturligtvis väldigt effektiv, men det kanske rör sig om information som är så pass känslig att effektiviteten inte är värd det. Det måste alltså finnas en balans mellan effektivitet och integritet, särskilt när nya tjänster lägger allt mer av ansvaret för säkerheten hos slutanvändaren, konstaterar Patrik som avslutning.

Läs mer om Enfos erbjudande inom accesstjänster

Mer från ENFO

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ENFO och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?