1515

Svensk-amerikanska diabetesappen Glooko tar in 300 miljoner

Svensk-amerikanska Glooko tar in 300 miljoner kronor. Diabetesbolaget ska nu stärka sin position på sina marknader och utöka sitt kontor i Göteborg.

Anders Sonessons Glooko används redan av 1 miljon diabetespatienter.
Anders Sonessons Glooko används redan av 1 miljon diabetespatienter.Foto:pressbild.
Anders Sonessons Glooko används redan av 1 miljon diabetespatienter.
Anders Sonessons Glooko används redan av 1 miljon diabetespatienter.Foto:pressbild.

I fjol slogs Göteborgsbolaget Diasend och Silicon Valley-bolaget Glooko samman för att leverera ett gemensamt tekniksystem för diabetespatienter och deras vårdgivare. Bolaget tog in 70 miljoner i september i fjol och nu växlar det upp ytterligare med en finansieringsrunda på 300 miljoner kronor. Bland investerarna finns bland andra det kanadensiska riskkapitalbolaget Georgian Partners och Samsung Ventures.

”Omsättningen ökar och vi är väldigt tillväxtdrivna. Nu investerar vi för att växa ännu mer, speciellt i Europa, säger Anders Sonesson, tidigare vd på Diasend och ansvarig för expansionen i Europa. 

Tekniklösningar för att förbättra diabetesvården är ett område som får mycket uppmärksamhet av riskkapitalbolagen. Både investmentbolag som Kinnevik och Creandum, samt techjättar som Apple, har investerat i den typen av nischbolag.

Läs även: Därför är hälsa det hetaste området inom tech 

Det numera svensk-amerikanska Glooko är ett av bolagen som gynnas av trenden. 

Att riskkapitalbolagen är så intresserade av just diabetesvård tror Anders Sonesson har att göra med att tekniska hjälpmedel används flitigt av diabetspatienter.

”Det är så himla många uppkopplade prylar, speciellt bland diabetespatienter, och det driver ett behov av bra informationshantering. Det tror jag är en drivkraft för de här investerarna”, säger Anders Sonesson. 

Nu investerar vi för att växa ännu mer, speciellt i Europa.

Glooko utvecklar en lösning som samlar in data från de mest populära glukosmätarna och insulinpumparna och synliggör sedan resultaten i bland annat en app. Den molnbaserade tjänsten gör informationen både lättförståelig för patienten och enkel att analysera för vårdgivarna, enligt Anders Sonesson.  

Med det nya kapitalet hoppas han kunna öka tillväxttakten i Europa.

”USA har varit vår största marknad men vi hoppas att vi kan satsa mer i framför allt Tyskland och Frankrike. Dels för att det finns en bättre förståelse i Frankrike för vad vi försöker göra och därmed har vi en större möjlighet att få mer betalt för det vi gör. De inser nyttan för patienterna”, säger han.  

Läs även: Apple uppges i tysthet satsa på diabetesbekämpning 

Bolaget växer även i länder som Australien, Italien och Finland. Nyligen fick Glooko även godkänt av Saudiarabien för att introducera sin produkt i landet. Men Sverige är fortfarande ett viktigt land och Europakontoret kommer att stanna i Göteborg. 

”Den svenska marknaden har varit väldigt bra på att förstå systemet och det används på nästan alla kliniker i Sverige, speciellt när det gäller typ 1 diabetes. Andra länder tittar ofta på Sverige och anser att den svenska diabetesvården är helt fantastisk i jämförelse med andra länder. Sen har det svenska vårdsystemet ofta ett tak för den här typen av tjänster och budgeten räcker oftast inte till för att utöka utbudet av tjänster ”, säger Anders Sonesson.

Sen har det svenska vårdsystemet ofta ett tak för den här typen av tjänster och budgeten räcker oftast inte till för att utöka utbudet.

Glooko har i dag samarbeten med över 6 000 kliniker och vårdinstanser i 27 länder. Genom dessa partnerskap når Glooko en miljon diabetespatienter. Genom investeringen hoppas Anders Sonesson kunna skala verksamheten ännu mer och börjar med att skala upp kontoret i Göteborg.

”Vi har mycket stora planer för 2018 och kommer att rekrytera fler för att nå våra mål. Nu närmast handlar det om fler utvecklare för att förstärka vårt utvecklingsteam tätt följt av tjänster inom sälj, marknad och kundsupport”, säger han.

Läs även: Kinnevik investerar 112 miljoner i digitalt vårdbolag 

Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt nyhetsbrev:
Foto:


Innehåll från F-secureAnnons

Så enkelt får du ett bra skydd mot cyberbrott – utan att det påverkar din dators prestanda

Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure
Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Genom att automatisera sina attacker kan cyberkriminella i dag slå till mot många och enkelt hitta offer som inte skyddat sina enheter tillräckligt väl.

– Det är viktigt att hålla sina enheter uppdaterade och använda säkerhetsprogram på dem. På så vis undviker man kostsamma och integritetskränkande cyberbrott, säger Mikael Herrala på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Phishing, eller nätfiske, är en typ av cyberbrott som ökar kraftigt. Under 2020 inträffade 34% fler phishingattacker än året innan. Här manipulerar förövarna användare att självmant ge ifrån sig känslig information, som person- eller betaluppgifter, genom att exempelvis få dem att klicka på länkar i brådskande mejl, sms och i chattkonversationer. Informationen kan sedan utnyttjas vid brott eller säljas vidare i kriminella miljöer. 

– Nätfiske ökar kraftigt eftersom det fungerar och det kan automatiseras. Om man får ett oväntat meddelande eller erbjudande som är för bra för att vara sant, blockera avsändaren och radera därefter meddelandet, säger Mikael Herrala.

Ransomware är en annan typ av cyberbrott som ställer till allt mer skada. Genom att på olika sätt få in skadlig kod i offrets dator eller mobila enheter, kan hårddiskar och servrar kapas och krypteras. Offret uppmanas därefter av förövaren att betala en större lösen, till exempel med ospårbar kryptovaluta som Bitcoin, för att få tillbaka tillgången till sin data. 

En ny och ökande typ av cyberbrott är Trickbot, en dold programvara som bland annat tar sig in i offrets dator, öppnar en bakdörr och låter kriminella fjärrstyra datorn för att begå nya brott.

F-Secure TOTAL erbjuder ett brett skydd

Det finns bra och effektiva sätt att skydda sig mot den här typen av cyberbrott. 

F-Secure har utvecklat säkerhetsprogrammet F-Secure TOTAL för privatpersoner och småföretag. Det innehåller flera funktioner och ger ett heltäckande onlineskydd.

– Det skyddar mot mer än bara virus och skadliga program. Det kan blockera webbplatser som försöker lura dig på pengar eller komma åt personuppgifter. Dessutom skyddar det dina pengar när du gör bankärenden och handlar online, förklarar Mikael Herrala.

I skyddet ingår också en VPN-funktion som krypterar användarens internetanslutning för att förhindra att kriminella spionerar eller spårar användarens aktiviteter på nätet. En annan bra funktion är lösenordshanteraren.

– Det är oerhört viktigt att ha långa lösenord och ha olika lösenord för alla sina olika tjänster. Men att komma ihåg dem är för svårt. Med en lösenordshanterare sker det sömlöst över alla dina olika enheter, säger Mikael Herrala.

I F-Secure TOTAL ingår också en avancerad föräldrakontroll som skyddar barn mot olämpligt innehåll på Internet.

F-Secure TOTAL fick prestigepris

I en oberoende jämförelse av AV-TEST, fick F‑Secure SAFE, som är en del av F-Secure TOTAL, de prestigefyllda utmärkelserna Best Protection och Best Performance för år 2020.

– Med F-Secure TOTAL får man ett bra skydd utan att det skapar prestandaförluster. Man kan streama filmer eller spela onlinespel och ändå ha ett fullgott skydd utan att det märks. Det passar hela familjen, avslutar Mikael Herrala.

Klicka här för att prova F-Secure TOTAL utan kostnad. 

Mer från F-secure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med F-secure och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?