Di Digitals årliga genomgång om hur riskkapitalet fördelas brukar vara en dyster läsning ur ett jämställdhetsperspektiv. Av riskkapitalet i Sverige har det de senaste sex åren investerats 1 procent i bolag grundade av kvinnor, och runt 5–12 procent i bolag med mixade grundarteam. Resten går till bolag grundade av män.
Men nu börjar det röra på sig. Under maj månad tog till exempel juristtjänsten Pocketlaw in 110 miljoner kronor i en runda ledd av Skype-grundaren Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico. Veterinärtjänsten Lassie kammade i sin tur hem 115 miljoner kronor från såväl brittiska Felix Capital som H&M:s Karl-Johan Persson.
Det är när det stora kapitalet och de stora aktörerna satsar på bolagen som den stora förändringen kommer.
”Under de senaste kvartalen har ett antal vassa kvinnliga grundarteam rest större rundor och börjar slå sig in bland de större spelarna”, säger Susanna Campbell, som investerat i bådan ovan nämnda bolagen.
Susanna Campbell har sedan länge investerat i flera bolag med helt eller delvis kvinnligt grundade bolag, ofta tillsammans med näringslivsprofilen Cristina Stenbeck.
”I viss mån beror det på att det är affärsidéer som ligger när mig. Jag har jobbat mycket med konsumentvaror, och i den sektorn finns fler kvinnliga grundarteam än vad man ser i andra segment.”
Likt finansbranschen har entreprenörsvärlden länge varit ganska ensam för kvinnor.
”Det har inte funnits samma kvinnliga nätverk, där man peppar varandra. Men nu börjar vi komma dit. Både män och kvinnor måste stötta varandra.”
Susanna Campbell är dock ingen stor förespråkare för EU-förslaget om kvoterade styrelser.
”Det borde hänt av sig själv, men kommer en sådan regel måste den respekteras. Den riktiga makten sitter på ägarsidan, det är där vi måste få in fler kvinnor. Pengar är makt, så är det bara. ”
Läs mer: Fortsatt med större pengaregn till utvalda startups