1515
Annons

Superinvesteraren: ”Leverera värde, inte höga värderingar”

Silicon Valley-profilen och riskkapitalisten Om Malik förkastar egodrivna värderingar av startups.
”Höga värderingar kan kännas bra för stunden, men det är en fälla”, säger han i en stor intervju med Di Digital.

Foto:Christopher Michel

(Di Digital/San Francisco) Om Malik, partner i riskkapitalbolaget True Ventures som investerar i startupföretags tidiga faser, är smickrad över att en svensk tidning vill intervjua honom. Han älskar det svenska techcommunityt och har flera gånger rest till Stockholm och träffat entreprenörer.

”Men det skulle vara en fördel om folk var lite hungrigare”, säger han.

Di Digital träffar honom i True Ventures lokaler i South Park, den entreprenörstäta parken i centrala San Francisco där bland andra Twitter hade sitt första kontor. I huset sitter flera riskkapitalbolag, som Kleiner Perkins Caufield & Byers och Shasta Ventures. Och här hade också det svenska startupbolaget Wrapp sitt första USA-kontor när det begav sig. 

Om Malik är känd som tyckare och skribent. Han jobbade i många år som teknikjournalist och 2006 startade han publikationen Gigaom, som var en stark röst i den amerikanska techvärlden innan den lades ner i mars förra året på grund av övermäktiga skulder.

Efter 25 år som nyhetsjägare och åtta år på Gigaom bestämde sig Om Malik i början av 2014 för att bli riskkapitalist på heltid. Men skrivandet har han inte lagt av med.

”I dag jobbar jag enbart som partner på True Ventures, men jag skriver. Det är som att fråga - andas jag fortfarande? Skriva är inget yrke för mig, det blev ett yrke”, säger han.

Vi har alla förutfattade meningar om framtiden.

Om Malik läser mycket och är en aktiv debattör på Twitter. Hans dagar börjar ofta fyra på morgonen med läsning i tre timmar. Numera blir det inte så mycket nyheter, vilket rimmar med hans jobb som riskkapitalist där han fokuserar på längre perspektiv och försöker förutse hur världen kommer att se ut om fem år.

”Vi har alla förutfattade meningar om framtiden. Om världen ser ut så här i dag, så gör den det i morgon. Men det är inte helt sant. Jag tänker på hur det ser ut dagen efter i morgon och varför”, säger Om Malik.

Han ger ett exempel: 1989, när Om Malik var en ung reporter, trodde han mycket på bredbandstanken om att vi alltid skulle vara uppkopplade.

”Det var tydligt redan då att det skulle ha en inverkan på video och telefoner”, säger han.

Det var dock inte klart hur det skulle utkristallisera sig, men spolar vi fram i tiden till när bredbandspridningen kom igång så var frågan istället hur vi skulle använda uppkopplingen.

”När till exempel Mp3 och Napster kom blev det uppenbart hur”, säger Om Malik.

Om Malik

Han applicerar också framtidstänket på svenska Narrative, som True Ventures har investerat i. När han och hans kollegor tittade närmare på Narrative fokuserade de inte främst på själva lösningen utan förutsättningarna. Att det finns mobiler, wifi och vi människor börjar bli bekväma med att fotografera oss själva och andra. Då hade selfie-trenden precis bara börjat.

”Vi är huvudroller i vår egen film och vill visa upp den bästa versionen av oss”, säger Om Malik.

Från det var inte steget så stort att tänka sig en kamera som alltid är på och med oss, och låter oss samla in dagens intryck. När Narrative pitchade sin idé om en liten kamera man har på sig, var Om Malik och hans kollegor redo att ta sig an det.

”När man börjar tänka på det sättet blir det lättare att vänta på disruptiva möjligheter och känna igen dem”, säger han.

Läs mer: Fortsatta förluster för hajpade Narrative

Narrative är än så länge True Ventures enda investering i Sverige, men Om Malik har även andra svenska favoriter som karttjänsten Mapillary och Spotify. Två bolag som han anser är riktiga teknikföretag, men annars har Sverige än så länge mest producerat digitala tjänster, tycker han.

”Sverige har en möjlighet att skapa många fler sådana företag. Jag hoppas att folk som till exempel lämnar Spotify kommer att starta nya grejer”, säger Om Malik.

Han tycker att det finns stor talang i Sverige och ett bra ekosystem med investerare. När startupbolagen blir fler och konkurrensen hårdare tror han också att entreprenörerna kommer bli hungrigare.

Läs mer: Det här händer 2016 enligt Di Digital

Om Malik är en aktiv investerare i Narrative och pratar med vd:n och medgrundaren Martin Källström så ofta denne vill. Men vad säger Om Malik då till honom och entreprenörerna i de andra sju bolagen som han jobbar med?

”Nummer ett är att de ska vara konservativa med pengar. Det är det största misstaget som folk gör. De spenderar antingen för lite eller för mycket pengar”, säger han.

När det gäller de skyhöga värderingarna av startups under de senaste åren, säger han att det är säsongsbetonat och går upp och ner. Bygger man ett bra bolag ska konjunkturen inte spela så stor roll.

Värderingar kan få dig att känna dig jättebra för stunden.

Han kallar de höga värderingarna en överhettning av marknaden, men någon bubbla tycker han inte att det är. Den har han bara upplevt en gång och det var dotcom-bubblan, då klimatet var totalt irrationellt och det inte fanns någon befintlig marknad. Bara galenskap, tycker Om Malik.

”Titta på företag som Uber, Slack och Fitbit (som True Ventures har investerat i reds.anm.), vars omsättningar växer snabbt. Och Airbnb som inte fanns för åtta år sedan och snabbt blev ett miljardföretag. Flera av de här bolagen har en solid långsiktig affär. Företag kan växa snabbare i dag och bara för att de växer så snabbt och får höga värderingar snabbt, så börjar folk tänka att det är en bubbla”, säger han.

Läs mer: Delningsekonomin omsätter 130 miljarder

Om Malik vill uppmana entreprenörer till att tänka rationellt kring sin affär och värdering. Han tycker att många inte förstår varför de vill ha en högre värdering eller mer pengar.

”Värderingar kan få dig att känna dig jättebra för stunden, men vad det egentligen betyder är att du måste växa in i värderingen du har fått. Då kan du hamna i en värderingsfälla”, säger han.

”Egodrivna värderingar är meningslösa”, fortsätter han.

Han är också en stor kritiker till begreppet enhörningar, det vill säga bolag som värderas till över en miljard dollar, och förstår inte varför man använder den analogin för en startup. Det kommer bara att bita bolagen i svansen och har ingen betydelse, tycker han.

”Tänk på att det är värde du bygger, inte värderingar”, säger han.

Det senaste halvåret har dock riskkapitalklimatet blivit tuffare och allt fler startups, däribland många av enhörningarna, nedvärderas. Om Malik tror dock inte att kommer bli svårare att få riskkapital - bara normalt. 

”Airbnb för husbilar” går samman med svensk konkurrent

Det schweiziska bolaget Mycamper ville slå sig in på campingmarknaden i fjol, med sin tjänst som låter kunder hyra ut husbilar och husvagnar till varandra. Nu investerar de i stället i sin svenska branschkollega Housecar – för att växa i Norden.

Grundarna bakom Housecar. Översta raden från vänster: Nicolas Cohen och Rickard Magnusson. Nedersta raden från vänster: Anders Lisspers och Farshad Tajik.
Grundarna bakom Housecar. Översta raden från vänster: Nicolas Cohen och Rickard Magnusson. Nedersta raden från vänster: Anders Lisspers och Farshad Tajik.Foto:Press.

Under 2020 lanserade det schweiziska bolaget Mycamper sin tjänst i Sverige. Deras plattform är ett sorts ”Airbnb för husbilar och husvagnar”, där privatpersoner kan hyra ut campingfordon till varandra. Affärsmodellen består av att bolagen tar runt 20 procent av uthyrningskostnaden i avgift. 

Men det har funnits flera lokala aktörer på marknaden, som fick ett uppsving i fjol när många svenskar valde att fira sin semester på hemmaplan i spåren av coronapandemin. 

Nu investerar Mycamper i sin svenskgrundade branschkollega Housecar.

”Vi är imponerade över deras snabba tillväxt. Strategiskt är det en stor fördel för oss att investera i ett grundarteam som kan den nordiska marknaden. Tillsammans är vi övertygade om att vi på ett effektivt sätt kommer att kunna skala”, säger Michele Matt vd för Mycamper, i en kommentar.

Läs mer: ”Airbnb för husvagnar” rullar ut – vill lifta med svemester-trenden

Affären är värd runt 5 miljoner kronor, vilket innebär att Mycamper blir delägare i Housecar tillsammans med grundarna.

Målsättningen är nu att tillsammans bygga den största delningstjänsten för fritidsfordon i Norden. Det kommer ske under svenska Housecars varumärke, dit det schweiziska bolaget flyttar alla sina tillgångar.

Redan före coronapandemin var Sverige dock det land i Europa med flest campingfordon per capita. Det finns i dag 100 000 husbilar och 290 000 husvagnar i landet.

”2021 har börjat fantastiskt. Vi är nära att nå förra årets bokningar redan nu”, säger Rickard Magnusson, vd och medgrundare på Housecar.

De tre andra grundarna bakom bolaget är Nicolas Cohen, Farshad Tajik och Anders Lisspers. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera