1515

Skogskodarna ska hjälpa bolag med blockkedjan – tar in 7 miljoner

Superblocks grundare Thomas Backlund sa upp sig från jobbet och flyttade till skogen för att koda. Nu tar blockkedjetjänsten in kapital för att växa.

Thomas Backlund och Carl Gärdsell är två av grundarna bakom Superblocks.
Thomas Backlund och Carl Gärdsell är två av grundarna bakom Superblocks.Foto:pressbild

Thomas Backlund sade upp sig från sitt systemutvecklarjobb och flyttade ut i skogen för nästan exakt fem år sen. 

”Jag har programmerat sedan jag var liten och jag började tidigt se mönster. Sen insåg jag hur dyrt och svårt det är för de som inte programmerar att få något gjort. Därför ville jag utveckla verktyg för att demokratisera det här med kodning”, säger Thomas Backlund. 

Läs även: Hotell utmanar bokningsjättarna med blockkedjan: ”Kan bryta oligopolet” 

Från att ha börjat med andra verktyg gick han och medgrundarna Carl Gärdsell och Javier Tarazaga Gomez över till att ta fram verktyg speciellt anpassade för bolag som vill skapa decentraliserade tjänster på blockkedjan. 

”Just nu är det smekmånad för blockkedjan och alla pratar om de balla sakerna man kan göra. Vad man inte pratar om är hur begränsad den är. Så fort det kommer till något prestandakrävande, privat datalagring eller ihopkoppling med existerande lösningar så blir det problem. Det är det vi löser”, säger Thomas Backlund. 

Superblocks har nu tagit in 7 miljoner kronor för att kunna betala löner och anställa fler personer. Investeraren är riskkapitalbolaget Cryptowell, som fokuserar på blockkedjebolag. Det här är Cryptowells andra investering efter bolaget år 2017 köpte in sig i danska Hiveonline som utvecklar en finansiell plattform baserad på blockkedjetekniken.  

“Superblocks har enorm potential och lanseras vid helt rätt tidpunkt, vilket lägger grunden för att på sikt kunna bli ett globalt ‘Wordpress’ för decentraliserade appar”, säger Cryptowells investerare Håkan Birging. 

Läs mer: Han satsar 8 miljoner på hennes Hiveonline

Vad Superblocks gör är att koppla ihop decentraliserade molnlösningar till blockkedjan för att göra det möjligt att ta det bästa av de olika lösningarna. Genom plattformen förenklar bolaget processen för kodning, utveckling, test och implementering av smarta kontrakt och decentraliserade appar, så kallade ”dappar”. 

”De blir som ett lager på existerande molnstrukturer för att lyfta upp det till en decentraliserad nivå. Den hjälper blockkedjan att få superkrafter som den annars saknar. Tjänsten hjälper de som vill bygga en tjänst som har blockkedjan i centrum men behöver mer än bara flytta värde”, säger Thomas Backlund. 

Företagets första verktyg för smarta kontrakt och dapp-utveckling lanseras nu som en öppen beta för Ethereum-utvecklare. Plattformen kommer inom kort även att ge stöd för fler blockkedjor.


Innehåll från EOSAnnons

Industriell 3D-printing i metall öppnar upp för många nya möjligheter

Värmeväxlare, kopparapplikation och EOS Digital Factory.
Värmeväxlare, kopparapplikation och EOS Digital Factory.

Industriell 3D-printing, även kallat additiv tillverkning, är en precis, effektiv och tillförlitlig metod som klarar komplex design och är överlägsen traditionella tillverkningsmetoder när det kommer till att optimera produktion inom tillverkningsindustrin. Världsledande teknikleverantören EOS har nyligen inlett ett utvecklingspartnerskap med Audi, och det är bara ett av alla sätt där de hjälper kunder världen över med en mer effektiv produktion i både plast och metall.

EOS är internationellt ledande inom additiv tillverkning och erbjuder maskiner och support till servicebyråer och kunder inom stora tillverkningsindustrier som olja och gas, flyg-, fordon- och medicinteknik – industrier som står inför ständigt växande utmaningar såsom krav på resurseffektivitet, logistik och optimering.

Industriell 3D-tillverkning öppnar upp för många nya möjligheter och de senaste åren har intresset varit stort för just metall-3D-skrivare. EOS erbjuder, förutom 3D-skrivare, ett brett utbud av material som aluminium, titan, koppar och flertalet superlegeringar. Maskinerna finns i flera utföranden med en till fyra lasrar och varierande byggvolymer och automatiseringsgrad

– Med hjälp av en pulverbäddslaser appliceras tunna lager med metallpulver som sedan smälts till den geometri som användaren efterfrågar. En stor fördel med additiv tillverkning är att man kan skapa väldigt komplexa geometrier i ett stycke utan att behöva sätta samman flera komponenter. Pulverlagren är så tunna som 0,02-0,08 millimeter per lager, vilket ger ett väldigt precist resultat. Materialet och kraven på applikationen styr vilken lagertjockleck som används, säger Jesper Bjarneteg, Field Service Engineer, EOS.

Utvecklingspartnerskap med Audi

EOS M 400 är en av de större metallskrivarna i produktportföljen. Med 1000 watt lasereffekt är den optimal för serietillverkning av stora metalldelar, något som kommit väl till pass i och med samarbetet med Audi – som de benämner som ett utvecklingspartnerskap. Syftet är nämligen inte bara att bistå med system och processer, utan att även stötta dem med kunskap och utbildning i additiv tillverkning.

Jesper Bjarneteg tror att just kunskapen är central för att fler företag ska våga ta steget och investera i tekniken.

– Traditionell tillverkning är inte nödvändigtvis gynnsam men många är låsta till den design de haft innan. De vågar inte riktigt göra den stora investering det initialt är, även om de på längre sikt kommer vara en bra affär. Additiv tillverkning innebär stora materialbesparingar, kortare ledtider, större skalbarhet, effektivisering och optimering av produktionen. En annan fördel är att man slipper vara beroende av underleverantörer.

Ett helhetskoncept

Utvecklingen sker i en rasande fart och där man för fem år sedan använde tekniken för prototyper sker den nu i produktionsfas. I och med Industri 4.0 har EOS jobbat mot att digitalisera, effektivisera och analysera hela produktionsflödet.

– Vi har en lokal närvaro i Sverige och lång erfarenhet i branschen. Vi är inte bara maskinleverantör utan ger även support på en bredare skala och kan leverera ett helhetskoncept med stöttning hela vägen, avslutar Jesper.

Läs mer om EOS metall-3D-skrivare här 

Mer från EOS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EOS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?