1515

Superängeln vill hjälpa startup-grundare med juridiken

I våras lanserade affärsängeln Erik Byrenius sajten Startupdocs. Nu fylls den på med nya dokument som ska hjälpa entreprenörer att hitta rättvisa villkor mellan grundarna i nya bolag.

Erik Byrenius blev en förmögen man när sålde onlinepizza.se, tillsammans med övriga grundare, till jätten Delivery Hero år 2012, för mellan 250 och 500 mkr.

Sedan dess har han profilerat sig som en av den svenska startupsektorns flitigaste affärsänglar, med tidiga investeringar i bolag som Castle, Vaulted Payments, Spotscale, Loop54, Greta och andra.


Erik Byrenius (mitten), med medgrundarna Per Anders Bjelkestål (till vänster) och Dan Castillo (till höger) vid försäljningen av onlinepizza.se. Foto: Jack Mikrut

I våras lanserades sajten Startupdocs.se. Där har Erik Byrenius tillsammans med Mattias Larsson, partner på advokatfirman Fylgia, laddat upp standardiserade juridiska avtalsdokument, bland annat aktieägaravtal och investeringsavtal, särskilt anpassade för startupbolag i tidig fas.

Dokumenten är gratis att ladda ned och tänkta att användas som utgångspunkt till exempel i förhandlingar mellan investerare och entreprenör.

"Jag utgick från mina egna erfarenheter. När jag började intressera mig för startupvärlden så insåg jag väldigt fort att det inte fanns någon uppfattning om vad som var normala villkor för en investering. Det fanns ingen balanserad mall att utgå ifrån", säger Erik Byrenius.

Det kan ställa till väldigt mycket problem om inte saker görs rätt från början.

Sedan starten har dokumenten på startupdocs laddats ned drygt 1700 gånger. Nu görs en större uppdatering i form av nya aktieägaravtal tänkta att användas vid bildandet av nya bolag.

"De dokument som funnits där tidigare har varit anpassade för dem som ska ta in externa aktieägare i bolaget. Många har sagt att de behöver hjälp med en vettig standard för när de bildar ett bolag", säger Erik Byrenius.

"I ett så tidigt skede har man sällan råd med en jurist. Men det kan ställa till väldigt mycket problem om inte saker görs rätt från början", fortsätter han.

Många entreprenörer struntar helt i att göra en ordentlig uppdelning av bolaget vid starten, säger Erik Byrenius. Det är förståeligt men kan straffa sig längre fram.

"Vad händer om någon hoppar av? Hur fattar man beslut om att ta in pengar? Vad händer om man inte är överens eller någon inte gör sitt jobb? Det kanske kan upplevas som trista frågor, men det blir problematiskt att bara köra på utan en ordentlig överenskommelse", säger Mattias Larsson på advokatbyrån Fylgia, som stått för utformningen av avtalen.

Tanken är att dokumenten på startupdocs ska kunna anpassas för olika situationer:

"Syftet är egentligen att underlätta och sänka trösklarna för att komma igång. Mallarna fungerar som de är, men eftersom varje situation är unik får man räkna med vissa anpassningar", säger Erik Byrenius.

Läs även: De 20 mäktigaste investerarna i den svenska internetsektorn


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?