1515
Annons

Superängeln donerar till kvinnligt entreprenörskap

Doldisen Dušan Stojanovic är en av Sveriges tyngsta affärsänglar. Nu donerar han pengar till fyra kvinnliga grundare för att främja en bättre könsbalans i techvärlden.

Affärsängeln Dušan Stojanovic vill främja kvinnligt entreprenörskap.
Affärsängeln Dušan Stojanovic vill främja kvinnligt entreprenörskap.Foto:Fredrik Lönnqvist

Den skeva könsbalansen på tech- och startupscenen är en återkommande diskussionspunkt bland entreprenörer och investerare. En som försöker göra någonting åt problemet är affärsängeln Dušan Stojanović, en av internetscenens tyngsta privatinvesterare.

“Bolag som är i innovationsfasen och försöker lösa ett världsproblem bara måste ha input från det kön som står för halva världens befolkning, om man vill öka möjligheterna för att kommersialisera produkten eller tjänsten”, säger Dušan Stojanović till Di Digital.

I våras organiserade Dušan Stojanović en tävling för kvinnliga entreprenörer, där de medverkande fick pitcha sin affärsidé inför en jury.

Av startfältet på 157 tävlande från över 30 länder har nu fyra vinnare korats. De får dela på sammanlagt 35 000 dollar i donationer, samt varsin resa till startupkonferensen Rise Hong Kong i slutet av juli.

På sajten safecity.in kan kvinnor dela information om sextrakasserier och överfall på en karta, för att varna andra.

Förstapristagare i tävlingen blev Elsa D’Silva från Mumbai som grundat Safecity.in, en icke-vinstdrivande tjänst där kvinnor kan dela med sig av historier om sextrakasserier och överfall på en karta, för att varna andra.  

Andrapriset gick till Adrianna Tan från Singapore som grundat Wobe, en mobiltjänst som ska möjliggöra för låginkomsttagare i Asien att tjäna pengar och göra affärer.

Tredje pris gick till Patricia Compas-Markman från San Francisco med Day One Response, som utvecklar lösningar för att frakta och förvara rent vatten i katastrofzoner.

Göteborgsbolaget 1928 Diagnostics utvecklar teknik för att identifiera multiresistenta bakterier.

Fjärdepristagare blev Kristina Lagerstedt från Göteborg som grundat 1928 Diagnostics, som utvecklar ett system för att diagnosticera multiresistenta bakterier.

Dušan Stojanović menar att både privatinvesterare och vc-bolag har en viktig uppgift i arbetet med att jämna ut könsbalansen i teknikvärlden.

“Vi kan hitta framgångsrika kvinnliga entreprenörer och kommunicera att de finns. Det behövs inte många. En Stenmark krävdes för skidåkningen, en Borg för tennisen. Det viktiga är att det kommuniceras ut och att andra blir inspirerade”, säger han.

I våras rankade Di Digital Dušan Stojanović som en av den svenska internetscenens mäktigaste investerare. Han bor sedan ett antal år tillbaka i Singapore, men inledde sin karriär med tidiga investeringar i betalbolagen Dibs och Payson.

Läs även: Den svenska internetsektorns mäktigaste investerare 

Läs även: Doldisen som är Sveriges tyngsta affärsängel


Innehåll från InbooksAnnons

Så får redovisningsbyråerna bättre flyt med Flow

INBooks är den Växjö-baserade uppstickaren som revolutionerar redovisningsmarknaden. Programmet INBooks Flow förenklar det dagliga arbetet hos bokföringskonsulten.

– Vårt fokus är att effektivisera, utveckla och förbättra för byråerna så att de kan ta sig högre upp i värdekedjan, säger Jennie Nivard, produktchef Flow.

Som redovisningskonsult kan det vara en utmaning att få vardagspusslet att gå ihop. Egenskapen ”ha många bollar i luften samtidigt” tycks vara en viktig del i arbetsbeskrivningen. Det gäller att vara serviceminded, ha full kontroll på alla uppdrag, tidsnedläggelse, skattejuridik och viktiga datum – och samtidigt se till att inte lägga för mycket tid på ”fel” saker. 

– Många redovisningskonsulter har olika system för att underlätta planering, tidrapportering, kundkontakter, uppdragsbrev och så vidare, men att lära sig alla dessa system tar tid. De riskerar också att missa något när de ständigt måste hoppa mellan de olika programmen, säger Jennie Nivard, produktchef Flow på INBooks.

Uppdragsbrevet är systemets hjärta

Flow är ett molnbaserat verktyg som samlar redovisningsbyråns alla uppdrag på ett och samma ställe så att konsulterna kan jobba mer effektivt.

– När du har allt i samma vy får du större överblick. Allt blir tydligare och du får kontroll över arbetsdagen. Resursfördelningen på byrån blir mer effektiv när byråledaren får tillgång till konsulternas planering och enkelt kan flytta aktiviteter mellan olika personer, säger Jennie.

INBooks VD Mikael Folkesson vill gärna lyfta fram funktionen ”uppdragsbrevet”.

– Vi grundare, som alla kommer från branschen, såg det stora behovet att digitalisera och effektivisera. Den verkliga knuten vi lyckats lösa är att vi har digitaliserat grunden för samarbetet mellan byråerna och deras kunder – de så kallade uppdragsbreven – och sedan byggt hela systemet runt det. 

I uppdragsbrevet stipuleras vad byrån ska göra, till vilket pris etcetera. 

– Det är ”hjärtat i systemet”. Klienten skapar snabbt ett uppdragsbrev i programmet och låter sedan klienten signera det digitalt med Kivra. På så sätt kvalitetssäkras alla byråns processer från början och det går smidigt att göra uppdateringar efterhand, säger Jennie.

Frigör resurser och höjer kompetensen

INBooks mål är högt ställda – att öka lönsamheten i hela branschen. 

– Idag hotas redovisningsbyråerna av sjunkande marginaler. Flera av deras tjänster är svåra att ta betalt för hos en mindre kund, och i och med att 90 procent av Sveriges företag är småföretagare är det ett växande problem. Vi digitaliserar den typ av tjänster som byråerna inte tjänar pengar på idag och frigör i stället resurser till sådant som ökar kompetensen och kan ge större värde till kunderna, säger Mikael. INBooks grundades 2019 och företaget växer snabbt. 

– Den första versionen av vårt bokföringsprogram för små företagare, INBooks Go, lanserades senhösten 2019 och INBooks Flow lanserades hösten 2021. Vi har hela tiden haft användarupplevelsen i fokus och gensvaret från marknaden har varit fantastiskt, säger han.

Småländska rötter

INBooks kommer från Växjö, staden som varit hemvist för många bolagsraketer inom just bokföringsbranschen.

– Ja, Växjö har ju blivit en hub för företag inom digital ekonomi. Jag är själv gammal programmerare och entreprenör. När jag var ung satt jag hemma och knåpade ihop ett eget redovisningssystem i DOS – sedan åkte jag runt och sålde det med min moped. Jag hade ett tiotal kunder som mest, avslutar Mikael.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inbooks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?