1515

Superaccelerator från Silicon Valley kommer till Stockholm

Den hajpade amerikanska acceleratorn 500 Startups etablerar sig i Stockholm nästa år. Det säger partnern Sean Percival som ser Stockholm som det lysande undantaget i Norden.

Den hajpade acceleratorn 500 Startups planerar att komma till Stockholm.
Den hajpade acceleratorn 500 Startups planerar att komma till Stockholm.Foto:Thinkstock

500 Startups grundades av Dave McClure i Silicon Valley för fem år sedan. Acceleratorn investerar i mängder av unga teknikföretag, nästan 900 så här långt, och hjälper dem att växa. Den har också vuxit till en global jätte med närvaro i säväl Brasilien som Indien, Kina och USA och har ett förvaltat kapital på runt 2 miljarder kronor.

En av bolagets partners, Sean Percival, berättade i en intervju med Strategy Eye att 500 Startups nu fått upp ögonen för Norden. För Di Digital avslöjar han att planerna är långt gångna. 

Vi vill komma in riktigt tidigt som vi har gjort i Brasilien och Indien, vilket i dag är marknader som går väldigt bra för oss.

“Vi vill komma in riktigt tidigt som vi har gjort i Brasilien och Indien, vilket i dag är marknader som går väldigt bra för oss. Därför tittar vi på att starta ett acceleratorprogram i Oslo. Sverige är däremot lite mognare och mer konkurrenskraftigt än resten av regionen”, säger han.

Men trots det är planen att även Stockholm ska vara en del av 500 Startups nordiska satsning.

“Stockholm passar för vårt tillväxt- och marknadsföringsprogram. Det finns redan en mängd bolag där som är redo att expandera internationellt. Vi har ett program som heter 'Distro Dojo' som vi har startat i London. Som jag ser det är Stockholm den bästa platsen för att starta ett sådant program”.

När ska det ske?

“Vi räknar med att starta under första halvåret 2016. Alla initiativ och program ska starta i början av nästa år”, säger Sean Percival.

Distro Dojo är ett tremånadersprogram för bolag som tagit fram en produkt och står inför expansion. 500 Startups investerar runt 1-2 miljoner kronor i varje bolag och hjälper dem sedan att nå ut internationellt. Sean Percival håller just nu på att sy ihop finansiärer och samarbeten till satsningarna i Oslo och Stockholm.

"Jag träffar finansiärer, entreprenörer och potentiella partners. Men också folk från offentlig sektor som Stockholm Business Region för att förstå hur utmaningarna ser ut och vad vi kan hjälpa till med", säger han.

Värderingarna på många ställen i världen är väldigt höga just nu. Men så är inte fallet i större delen av Norden.

Sean Percival räknar med att ekosystemet för startups kommer att mogna i Norden de kommande åren och att det därför kommer att vara en bra affär för 500 Startups att etablera sig nu.

“Värderingarna på många ställen i världen är väldigt höga just nu. Men så är inte fallet i större delen av Norden. Så det är en möjlighet nu att komma in tidigt, investera i tidiga faser och få ägarskap innan de här bolagen växer och blir mycket, mycket större”.


Innehåll från PageroAnnons

Deras lösning tar företagskommunikation till 20-talet – nu går Göteborgsbolaget Pagero till börsen

Bengt Nilsson, vd på Pagero.
Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Att köpa och sälja som företag innebär alltför för ofta fortfarande pappersarbete där prislistor, ordrar, betalningsinstruktioner och inte minst fakturor hanteras manuellt och väldigt lite av dokumentens data kommer till praktisk användning. Det vill Göteborgsbolaget Pagero ändra på med sin plattform för affärskommunikation.

– Det handlar om att göra kommunikation mellan företag lika enkel som den är mellan personer, säger Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Som en av grundarna och vd i 20 år för affärssystembolaget IFS har Bengt Nilsson på nära håll sett hur digitaliseringen krupit allt längre in i företagen. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Sedan tio år är han vd för Pagero som har som mål att bli en ledare på en stor och växande global marknad för digitalisering av affärskommunikation. I stora delar av världen kommunicerar företag år 2021 fortfarande med vanlig post och fax, enligt Nilsson. 

– Kanske använder man e-post som digitalt alternativ, men det krävs fortfarande manuellt arbete för att lägga in informationen i bolagets olika system. Detta vill vi ändra på. Det ska vara lika enkelt som att ringa någon med mobilen, säger han. 

Svensk erfarenhet ger försprång

Pagero har idag kunder i över 140 länder och att vara ett svenskt bolag har sina fördelar, menar Nilsson. Den digitala mognaden i Sverige är bland den högsta i världen. Så när myndigheter nu i ett stort antal länder världen över inför lagkrav på digital hantering av olika sorters dokument ger erfarenheten som Pagero har samlat på sig på hemmamarknaden ett försprång. 

– Det gör att vi kommer kunna bli en av de marknadsledande aktörerna, säger Bengt Nilsson. 

Kopplar samman över 12 miljoner företag

Pageros nätverk är skapat för att låta köpares och säljares affärssystem utbyta meddelanden så att köp- och säljprocesserna kan digitaliseras och effektiviseras. Genom att koppla sitt affärssystem till plattformen når man idag över 12 miljoner företag världen över. 

Utöver nätverket erbjuder Pagero även en rad applikationer och tjänster för att automatisera processer och utnyttja värdet av korrekta och tillförlitliga data. Och behoven kan skilja sig något mellan branscher. 

– Inom sjukvården behövs system för automatisering i syfte att effektivisera och öka patientsäkerheten medan exempelvis tillverkningsindustrin kan behöva verktyg för att säkerställa spårbarhet i leverantörskedjan, transparens och compliance, säger Bengt Nilsson.

För statlig verksamhet finns andra incitament, exempelvis att minska momsgapet som på många håll är högt delvis på grund av låg digital mognad och därav låg kontroll – ett problem många länder försöker lösa genom just digitalisering av affärsdokument.

Drivkrafter är många, men oavsett bransch pekar de i samma riktning.

– På lång sikt ser vi det som en självklarhet att kommunikation mellan företag kommer vara 100 procent digital och automatisk – i realtid, säger Nilsson.

Listning på Nasdaq First North Growth Market

För att ta nästa steg på tillväxtresan och i den internationella expansionen förbereder nu Pagero en nyemission och listning på Nasdaq First North Growth Market. För mer information, se pagero.se 

 

Mer från Pagero

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pagero och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?