1515
Annons
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Succéstudion expanderar – satsar på mobilspel

Nu ska den galna geten göra sitt intåg även i Malmös spelvärld. Det hårdsatsande spelföretaget Coffee Stain startar nu en studio i Malmö med målet att skapa mobilspel av företagets succéer.

Daniel Persson ska för andra gången dra igång en ny spelstudio i Malmö. Förra gången var det King – nu är det Coffee Stain.
Daniel Persson ska för andra gången dra igång en ny spelstudio i Malmö. Förra gången var det King – nu är det Coffee Stain.Foto:Jonas Gillberg

Har du någonsin velat springa runt som en get och ställa till med problem i ditt bostadskvarter? I så fall kom dataspelet ”Goat simulator” som en skänk från ovan 2014. Spelet som skapades av Skövdeföretaget Coffee Stain Studios blev en gigantisk succé över hela världen. Inte för att det blev ett kritikerhyllad spel, för det blev det inte. Men galenskapen bakom spelet gjorde att det blev en publikfavorit och Coffee Stains största framgång.

Idag har Coffee Stain en studio i Skövde och en i Stockholm, men också en stor förlagsdel som jobbar med andra spelföretags spel. Fast nu startar Coffee Stain en spelstudio även i Malmö och den som ska bygga upp studion har gjort det förr här.

För nästan exakt tio år sedan fick Daniel Persson uppdraget att starta en studio i Malmö för spelföretaget King. Då, i början av 2012, hade ”Candy Crush Saga” ännu inte släppts och King var en liten spelare i en stor spelvärld. Men det året exploderade allt. ”Candy Crush” släpptes och under 2013 var spelet på världens läppar.

”När jag började hade King runt hundra anställda. Men sedan växte King så stort att jag tappade känslan och motivationen. Det blev mer som ett tankfartyg än en sportbåt”, säger Daniel Persson.

Sedan dess har han varit studiochef för Good Games i Hamburg och för ”Subway Surfer”-skapande studion Sybo i Köpenhamn. Men hösten 2019 började han frilansa för Coffee Stain. För ett år sedan gick han upp till en heltidstjänst och ungefär samtidigt började man prata om att starta en hel studio i Malmö. Det senaste halvåret har diskussionerna intensifierats och nu är beslutet fattat.

Coffee Stain Malmö ska bli en studio som helt fokuserar på att göra mobilspel. De har redan en plan på vilka de två-tre första spelen blir, men den listan är inte offentlig. Fast att de ska jobba med ”Goat simulator” kan Daniel Persson ändå bekräfta – om än inte hur.

”Vi kommer att ta hand om den mobilversionen av ”Goat simulator” som redan är släppt. Sen kommer vi att vilja utveckla och utvidga det. Vi vill ju jobba med alla Coffee Stains interna spel och det öppnar för inte bara ”Goat simulator”, utan även ”Deep rock galactic”, ”Satisfactory” och ”Valheim” bland annat”, säger Daniel Persson och tillägger att de även ska skapa helt nya spel utifrån egna idéer.

Bild ur "Goat simulator".
Bild ur "Goat simulator".Foto:Bild: Coffee Stain Studios

Just nu är Coffee Stain Malmö tre personer med kontor på spelhubben Dev Hub vid Södertull i Malmö, men Daniel Persson är i full fart med att hitta en ny lokal som Coffee Stain ska kunna växa i.

”Vi hade gärna stannat kvar här i Dev Hub om det funnits plats, men det gör det inte. Så jag har tittat på fyra-fem lokaler och målet är att hitta en lokal där vi kan växa. Kanske att vi väljer att samarbeta med andra spelstudior och hitta en gemensam lokal”, säger Daniel Persson.

Hur stor tänker du att studion ska bli?
”Just nu siktar vi på inte fler än 15 personer till en början, men vi kommer att bli fler. Kanske upp till 30 personer. Jag vill att vi ska vara små och snabba. Fast är vi under 50 kommer vi ändå att vara små”, säger Daniel Persson.

Den stora utmaningen för honom nu är att bygga ett team i en post-covid-värld där folk har vant sig vid att arbeta hemma. Men också att hitta kompetens då det fortfarande utbildas färre spelutvecklare än vad branschen kräver.

”Jag hade velat ha femton personer på plats imorgon, men det kommer att ta tid. Förhoppningsvis är vi igång inom tre månader”, säger Daniel Persson.

Läs mer: Barnstudion Toca Boca rekordväxer – når 65 miljoner spelare 


Innehåll från DinteroAnnons

Nu blir betalningstransaktioner ännu enklare

‍Dinteros grundare Daro Navaratnam.
‍Dinteros grundare Daro Navaratnam.

‍Dinteros grundare Daro Navaratnam hittade en brist i betalningsmarknaden. Med en unik och kundcentrerad strategi förvandlade han bristen till en framgångssaga. Nu gör Dintero betalningstransaktioner ännu enklare för företag.

Tech-företaget Dintero har haft en kraftig tillväxt ända sedan starten. I januari 2021, efter bara tre års verksamhet, värdesattes bolaget till 200 miljoner kronor. Sedan dess har marknadsvärdet fortsatt att öka. 

Dintero har sin bas i Daros erfarenhet från det första företag han byggde – Dsafe. I kombination med en klar företagsfilosofi och en bra idé, visste han att han var något riktigt unikt på spåren. 

– Vi såg att de minsta kunderna betalar ganska mycket för sina betalningslösningar i jämförelse med stora aktörer och tänkte att så bör det inte vara, säger Daro Navaratnam. 

Målet med Dintero var därför att ta bort komplexiteten i betalningsbranschen. Daro föresatte sig att utveckla en användarvänlig och flexibel betallösning för att skapa ett rimligare alternativ för små och medelstora företag. För kunderna har skillnaden blivit markant – Dintero erbjuder stor flexibilitet, men också en samlad plats för alla behov och funktioner. 

I starten var det bara två anställda, Daro och Frode Aannevik, som idag är Chief Technology Officer (CTO) i Dintero.

– Vi fokuserar väldigt mycket på att skaffa en förståelse för kundernas behov, speciellt vad gäller små- och medelstora företag. Det är helt essentiellt att lyssna på kunderna för att förstå vilka utmaningar de har och hur vi kan lösa deras unika behov på ett bra sätt med teknologi, konstaterar Frode.  

En sak i synnerhet var uppenbar: 

– Att bygga en långsiktig, förtroendebaserad relation med kunderna betyder väldigt mycket mer än kortsiktig försäljning. 

Läs mer om Dintero  

Fick licens från finansinspektionen

‍Denna grundfilosofi har företaget fortfarande, fyra år senare och många kunder rikare. Idag har Dintero 16 anställda som arbetar med utveckling och försäljning. I november i fjol nådde företaget en ny milstolpe – då de fick sin licens beviljad hos norska finansinspektionen. 

– Detta var ett stort erkännande som möjliggör för oss att förenkla kundernas betalningsresa ytterligare, säger Magnus Gleditsch, som är Growth Manager hos Dintero.

Företaget fortsätter att kontinuerligt utveckla och förbereda betalningslösningar anpassade för omnikanal och vidareutvecklar ständigt för att göra livet enklare för sina kunder.

– Vårt mål är sund växt framför snabb tillväxt. Vi ska alltid leverera det vi har lovat våra kunder och följa upp med goda råd och support, avslutar Magnus. 

Se hur enkelt det är att komma igång med Dintero 

Mer från Dintero

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Dintero och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?