Annons

Succéentreprenören om krisen: ”Många bolag kommer falla”

Han blev först störst med böcker på nätet med Adlibris och går nu samma väg med Apotea – men siktet är ställt högre. 

Till skillnad från konkurrenterna har Pär Svärdson alltid växt med vinst genom finanskriser och nobbar riskkapital.

”Många bolag kommer falla då de inte klarar att ta sig till lönsamhet”, säger serieentreprenören i Mitt i bruset.

Nyhetschefen Ida Hansson Brusewitz möter e-handelsentreprenenören Pär Svärdson, medgrundare till Adlibris och Apotea, i Mitt i bruset.
Nyhetschefen Ida Hansson Brusewitz möter e-handelsentreprenenören Pär Svärdson, medgrundare till Adlibris och Apotea, i Mitt i bruset.Foto:Oscar Olsson

Just nu råder högtryck på Apoteas jättelager i uppländska Morgongåva. Det är förkylningstider och kunderna beställer huvudvärkstabletter och nässpray, samtidigt som bolaget kampanjar för att fira sitt tioårsjubileum. 

Handeln med apoteksvaror växer snabbt, men de närmsta konkurrenterna Meds och Apohem omsätter en bråkdel i jämförelse med Apotea och tyngs av stora förluster. Pär Svärdson anser att det är helt fel taktik.

”Företag ska gå med vinst. Företagande är en form av sport och det är en av reglerna. Man ska inte fuska i fotboll. Och då ska företaget vara lönsamt. Och är man inte det så måste någon annan betala kalaset och till slut är det den som äger företaget. Bygger man in det i kulturen då blir man ju lönsam.”

Han är tävlingsmänniska i grunden, då han även vunnit flera SM i segling och snart ska tävla i VM. Pär Svärdson säger att han inte drivs av monetära mål, utan det handlar i stället om vart bolaget ska och hur det kan bli bättre. Inspirationen hämtar han från framgångsrika bolag som Ikea.

”Vi försöker effektivisera, pressa ur i varje liten bit och är väldigt noga med detaljerna”, säger Pär Svärdson, som själv tillbringar mycket tid nere på lagret.

I Apoteas affärsidé ingår att konkurrera med ett stort utbud och snabba leveranser, jämfört med de traditionella apoteken. En beställning i Stockholm kan levereras senare samma dag till kunden.

2011 hade han just klivit av som vd för nätbokhandeln Adlibris, hade precis köpt sin drömbåt och skulle ta sommarlov. Då fick han ett erbjudande om att investera i det förlusttyngda Familjeapoteket. Tillsammans med flera andra Adlibris-avhoppare och bekanta köpte de i stället upp hela bolaget, kastade ut alla avtal och vände till vinst efter ett halvår.  

”Vi är väldigt noga med alla utgifter.” 

”Vi försöker effektivisera, pressa ur i varje liten bit och är väldigt noga med detaljerna”, säger Pär Svärdson i intervjun i Mitt i bruset.
”Vi försöker effektivisera, pressa ur i varje liten bit och är väldigt noga med detaljerna”, säger Pär Svärdson i intervjun i Mitt i bruset.Foto:Oscar Olsson

Konkurrenten Meds aviserade sina börsplaner efter sommaren och skulle ha noterats på First North nu i veckan, men ställde hastigt in hela processen. Pär Svärdson tror att Meds-affären gör det svårare för andra e-handelsbolag att söka riskkapital och noteras, då förtroendet hos investerare fått sig en törn.

”Det var först väldigt förvånande att de skulle till börsen i det här klimatet. Uppenbarligen hade de inte så bra koll.”

Pär Svärdson började göra affärer redan som åttaåring genom att sälja kaniner, och som 13-åring startade han en egen aktiehandel under namnet Svärdson Venture Capital.

E-handelsaktier som handlades upp under coronapandemin har pressats hårt i år. 

”Jag tror det är ett väldigt bra köpläge, men tajmningen är svår – frågan är om det är denna vecka, om två månader, ett halvår eller om det redan har passerat.”

Han tar fasta på den långsiktiga trenden, med ökad näthandel generellt i samhället.

”Om några månader tar makrotrenden över från mikrotrenden från pandemin.”

Det har redan skett ett antal konkurser inom e-handeln och fler är att vänta, enligt Pär Svärdson, om de inte kan ta sig till lönsamhet.

Han ser det dock som hälsosamt.

”Det är lite samma som under it-kraschen runt 2000. Investerarna blev oroliga, drog tillbaka riskkapitalet och alla som inte klarade att nå lönsamhet föll. Om du är beroende av någon utomståendes välvilja och den plötsligt inte finns, då är det kört för dig. Om du ser till att hushålla med dina egna pengar och ha en fungerande affärsmodell då är du inte utsatt för risker.”

Pär Svärdson har privat mest investerat sina pengar i onoterade bolag, som i de två ”sista milen-bolagen” Instabox och Budbee som snart ska gå samman. 

”Det är sunt och bra med konsolidering i nya branscher. De blir nu starkare och får det lättare med internationaliseringen.”

Utöver det äger han skog, både privat och genom det gemensamma ägarbolaget Laulima. Framför allt handlar det om mark i norra Sverige, då han tror att klimatzonerna kommer förflyttas i takt med den globala uppvärmningen och att det blir ett sämre läge söderut.

”Det är en inflationssäkring. När media skriver att träden ska lösa alla våra problem, som att suga upp koldioxid och ersätta plast och bränsle, då kommer den tillgången öka i pris.”

Som Di rapporterat om har finansmannen Roger Akelius storköpt skog senaste året, och är på väg att bli den största privata skogsägaren i Sverige. Pär Svärdson har själv sålt en liten bit mark för ett par miljoner kronor till Roger Akelius.

Apoteas vd och entreprenören Pär Svärdson intervjuades av Ida Hansson Brusewitz på Astoria.
Apoteas vd och entreprenören Pär Svärdson intervjuades av Ida Hansson Brusewitz på Astoria.Foto:Oscar Olsson

Klimatfrågan har legat Pär Svärdson nära om hjärtat sedan länge. 2017 täcktes Apoteas lager med solceller på taket, medan Pär Svärdson själv bygger nya bolag som ska rädda Östersjöns vatten genom odlingar av musslor som blir till djurmat.

”Det är en möjlighet att göra bra affärer och skillnad och de företag som klarar att ställa om kommer vara vinnarna.”

Apoteas framfart har dock fört med sig viss växtvärk, och det har riktats hård kritik mot arbetsmiljön på bolagets lager. Problemen startade när coronapandemin slog till och försäljningen dubblerades över en natt.

”Vi hade samtidigt en skyldighet som apotek att skicka ut medicin. Vi jobbade jättemycket övertid och anställde 300 personer inom loppet av tre veckor.”

Pär Svärdson menar att han hade ett för stort fokus på kunderna och att ”packa mediciner”.

”Vi hade behövt ta in mer seniora chefer som kunde gjort detta bättre och se medarbetarna. Jag fick inte till det till 100 procent, men vi lärde oss väldigt mycket och i dag är vi ett helt annat företag.”

Mitt i bruset finns även att lyssna på som podd:

Se tidigare avsnitt av Mitt i bruset här. 

Innehåll från WintAnnons

Hög tid att maxa lön och utdelningsutrymme

Plötsligt är vi inne på upploppet av 2022 och det är hög tid att planera för att kunna maxa K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag. Den automatiserade bokföringstjänsten Wint ger dig koll på läget och guidar dig i några av årets kanske viktigaste frågor.

Inför årets slut är det alltid mycket att tänka på för egenföretagaren. Dels vill du få in de där sista affärerna, dels är årets sista veckor sista chansen att se över ditt löneuttag för att påverka ditt utdelningsutrymme. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, ger dig tipsen för att maxa lön och utdelning.

Har du tagit tillräckligt i lön?

Att du själv styr din lön varje månad ger dig möjlighet till smart inkomstplanering. Börja alltså med att ställa dig frågan om du tagit ut rätt lön under året - och har du inte gjort det går det fortfarande att justera. Här kommer lite siffror som kan vara bra att ha med sig när du räknar på din årslön.

Om du tagit ut 483 000 kronor under året når du upp till både högsta sjuk- och föräldrapenninggrundande inkomst.

2022 är den maximala årslönen 554 900 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det blir ungefär 46 200 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 procent på varje krona i statlig skatt. 

Men det kan det kanske vara värt? Åtminstone om du vill kunna maximera din allmänna pension. För att nå upp till den gränsen måste du nämligen plocka ut en årslön på minst 572 600 kr – det vill säga 47 700 kr i månaden – under 2022. Då överstiger du brytgränsen för statlig skatt med 1 500 kr per månad.

Sammanfattningsvis kan vi säga att lönen styr inkomstskatt och sociala förmåner, men också hur stor utdelning du kommer kunna göra från ditt bolag nästa år. Om det finns vinst kvar i bolaget efter lön och andra kostnader, kan du ta ut utdelning efter räkenskapsårets slut. Läs vidare så förklarar vi mer.

Läs mer: Så funkar Wint i företagarens vardag 

Beräkna utdelningen

Det finns två sätt att räkna ut gränsbeloppet för dig som delägare i fåmansbolag, huvudregeln och förenklingsregeln. I slutet av kalenderåret är det därför viktigt att vara medveten om hur ditt gränsbelopp kommer räknas ut, och hur du kan påverka ditt utdelningsutrymme.

Kom också ihåg att du delar på utdelningsutrymmet med eventuella andra delägare i bolaget, så om du äger 50 procent av bolaget har du rätt till halva utdelningsutrymmet.

Huvudregeln

Det är den totala summan av kontanta löner till anställda i bolaget, och eventuella dotterbolag, under året som är relevant för huvudregeln. 50 procent av de totala löneutbetalningarna kan sedan tillgodoräknas som gränsbelopp. Ju högre lönekostnader under året, desto större utdelningsutrymme med andra ord.

Ett krav för att delägaren ska kunna tillämpa huvudregeln är att delägaren själv, eller någon närstående, har tagit ut lön över en viss gräns. För 2022 behöver du plocka ut en årslön som motsvarar 426 000 kronor + 5 % av bolagets totala kontanta löner under året. Om det endast är du som tar ut lön ur bolaget innebär det en årslön på minst 448 500 kr, eller 37 400 kr per månad.

Genom att tillämpa huvudregeln kan man ofta säkra ett högre gränsbelopp. Uttagskravet på lön behöver dock vara uppfyllt. Annars förloras möjligheten att beräkna gränsbeloppet utifrån det lönebaserade utdelningsutrymmet.

Förenklingsregeln

Förenklingsregeln kan tillämpas om kraven för huvudregeln inte uppfylls. Då används ett schablonbelopp för att räkna upp gränsbeloppet. För ingången av inkomståret 2023 är schablonbeloppet 195 250 kronor. Förenklingsregeln går att tillämpa oavsett om man har tagit ut någon lön eller inte från aktiebolaget.

Tycker du att detta låter krångligt? Då är du inte ensam. Därför har Wint byggt sajten k10.nu som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du också vill maximera din utdelning.

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera