Hoppa till innehållet

Annons

Succéåret 2021 fortsätter – över 3 miljarder in i svenska techbolag

Riskkapitalbolagen plöjde ned 3,1 miljarder kronor i svenska techbolag under november. Bioteknik, mjukvarubolag, maträddare och låneutmanare intog topplaceringar.

Från vänster: Kristina Massons bioteknikbolag Acrivon, Erik Fjellborgs Quinyx och Karl Anderssons Matsmart tillhör de bolag som drog in mest under november.
Från vänster: Kristina Massons bioteknikbolag Acrivon, Erik Fjellborgs Quinyx och Karl Anderssons Matsmart tillhör de bolag som drog in mest under november.

Under november rapporterade Di Digital om nya finansieringsrundor på totalt 3,1 miljarder kronor. I siffran ingår mjukvarubolaget Neo4j, som förlängde sommarens finansieringsrunda på 2,7 miljarder kronor, som var bland de tio största under året, till 3,3 miljarder kronor. 

Det innebär att riskaptiten fortsatte upp för fjärde månaden i rad, även om den bleknar jämfört med rekordmånaden juni med sina 32,7 miljarder kronor. Totalt har 68,3 miljarder kronor investerats i svenska techbolag under årets 11 första månader, vilket gör att rekordsiffran på 27 miljarder kronor för helåret 2020 passerats med god marginal. Värt att notera är att här räknas endast in större affärer, så den egentliga totalsiffran är högre.

Här är de största kapitalrundorna Di Digital noterade i november:

Acrivon - 900 Mkr  

Det svensk-amerikanska bioteknikbolaget Acrivon har tagit fram en teknikplattform för att matcha rätt mediciner med rätt cancerpatienter. Den kan användas för att i ett tidigt skede identifiera cancerpatienter som svarar positivt på ett visst läkemedel och på så sätt hjälpa fler.

Den nya b-rundan leds av det amerikanska investmentbolaget Wellington Management Company och Surveyor Capital som är ett dotterbolag till hedgefonden Citadel.

Neo4j - 600 Mkr 

Databasbolaget Neo4j säljer en mjukvara som hjälper företag att hantera stora mängder information och skapa kopplingar mellan olika datapunkter. Bland kunderna finns kända bolag som Ebay, Microsoft och Astra Zeneca. 

Under sommaren tog bolaget in 2,7 miljarder kronor i en finansieringsrunda som i november utökades till 3,3 miljarder kronor. I den utökade finansieringsrundan deltar riskkapitalbolaget Inovia Capital och Alanda Capital Management, samt One Peak, som investerat sedan 2018. 

Quinyx – 450 Mkr

Det svenska mjukvarubolaget Quinyx, som hjälper företag med schemaläggning av personal, tar in 450 miljoner kronor i en nyemission från sin amerikanska delägare Battery Ventures. I ett slag stiger bolagets värdering med 200 procent till drygt 5,2 miljarder kronor.

Matsmart – 240 Mkr 

E-handelsbolaget Matsmart säljer mat från bland annat överproduktion, med felaktiga förpackningar och korta bäst före-datum till ett billigare pris. På ägarlistan sedan tidigare finns bland andra SEB, Gullspång Re:food Invest, Ikea och Northzone. Ny in är det Londonbaserade investeringsbolaget Blume Equity.

DBT – 200 Mkr

Nystartade låneutmanare DBT vill hjälpa bolag i en tillväxtsfas att hitta skuldfinansiering. Lånebeloppen ligger på mellan 3 och 30 miljoner kronor och ska kunna lånas ut upp till fem år. Räntorna ligger på mellan 6 och 9 procent, enligt bolagets grundare Alexis Kopylov. Nu tar bolaget in 200 miljoner kronor där investmentbolaget Öresund och Öhman AB är ledinvesterare.

Svea Solar - 160 Mkr 

Bolaget levererar och installerar solceller till privatpersoner så väl som företag och solcellsparker. I den senaste rundan investerar Fredrik Österberg, grundare av Evolution Gaming, Magnus Silfverberg, tidigare vd på Bisnode och Betsson samt Johan Tjärnberg, grundare av Bambora. (Pengarna togs in i somras men blev kända först i november.) 

Charge Node – 115 Mkr 

Teknikbolaget Charge Node har tagit fram ett laddsystem för elbilar som används av bland annat fastighetsägare, bostadsrättsföreningar och hotell. Investerar gör Stenaarvtagarnas investmentbolag Formica.

Centra - 100 Mkr 

Bolaget erbjuder en saas-baserad e-handelsplattform där företag kan sälja sina egna produkter. Bland kunderna finns mobilskalbolaget Ideal of Sweden och hästsportbolaget Maya Delorez. Investeringen på 100 Mkr kommer från Verdane. 

Sigrid Therapeutics - 72 Mkr 

Sigrid Therapeutics vill bekämpa typ 2-diabetes med ett pulver som blandas med vatten.  Bland de svenskar som investerar kan nämnas Hans och Barbara Bergström, grundare av Internationella Engelska Skolan, och familjen Matsson, som ligger bakom krydd- och matbolaget Santa Maria. 

All Ears - 50 Mkr 

Ai-bolaget All Ears hittar och analyserar talade medier för företag som Walmart, Canon och Hertz. Den senaste rundan leddes av tidigare delägarna Bonnier Ventures samt Alfvén och Didriksson.

Elsa Science – 38,7 Mkr 

Elsa Science har utvecklat en app för patienter med ledgångsremautism. Nu tar bolaget in en investering på 38,7 miljoner kronor från riskkapitalbolaget Health Cap och befintliga investerare.

Youple – 30 Mkr 

Bolåneutmanaren Youple erbjuder billiga blancolån till unga bostadsköpare – mot att de får 10–20 procent av den eventuella värdeökningen vid en försäljning. Bland investerarna finns Karl-Johan Persson och Håkan Roos.

Hailey HR – 30 Mkr

Som namnet antyder samlar bolaget hr-tjänster som med allt från anställning till avslut. Bolaget backas av välkända profiler som 41:an Invest med H&M:s Karl-Johan Persson och Stefan Krook samt Instabox-grundaren Alexis Priftis. 

Apotekamo - 23 Mkr 

Epti-bolaget Apotekamo är ett nätapotek som är stort på Balkan. De viktigaste marknaderna är Serbien och Bosnien. 

Parkamo - 21,4 Mkr  

Epti-bolaget Parkamo samlar olika parkeringsleverantörer i en och samma app och låter kunden jämföra och välja efter behov. 

Printler - 20 Mkr  

Desenio-konkurrenten Printler sammanför oberoende konstnärer och fotografer med kunder. Rundan leds av Longrun Capital och Wakaba e-commerce invest.

Ahum – 18 Mkr

Psykologplattformen Ahum fyller kassan med kapital från flera namnkunniga investerare. Nu satsar tjänsten stort på att knyta till sig företagskunder – och minska den psykiska ohälsan på svenska arbetsplatser. Pengarna kommer från de tidigare delägarna och Michael Wolf, tidigare vd på Swedbank.

Zaplify – 12 Mkr 

Startupbolaget Zaplify har utvecklat en produkt som förenklar och effektiviserar för företag att hitta och kontakta kunder. Modelio Equity är den största investeraren.

Moonlighting Industries - 10 Mkr 

Startupbolaget har utvecklat en ai-baserad avståndsmätare som automastiskt justerar skärpan vid filminspelningar. Bland annat musikprofilen Ash Pournouri och regissören Harald Hamrell är med i rundan. 

Näktergal – 10 Mkr

Näktergal bygger teknik till uppstickare som utmanar på bolånemarknaden. Bolaget tar nu in pengar för expansion i Europa. Finansieringsrundan leds av det svenska investmentbolaget Katalysen & Partners.

Innehåll från DinteroAnnons

Bytte betalningslösning – sparar 250 000 per år

Henrik Hulaas, chef för Glas och Interiör.
Henrik Hulaas, chef för Glas och Interiör.

Henrik Hulaas, chef för Glas och Interiör, ser många fördelar med att använda Dintero Checkout.

– Lösningen fungerar bra och är rimlig, och Dintero är väldigt bra på support och kunduppföljning, säger han.

Det är bråda dagar för de anställda i nätbutiken Glas och Interiör, som erbjuder hela 20 000 varulinjer. Nätbutiken etablerades 2006, och sedan dess har både varuutbudet och kundunderlaget vuxit betydligt.

En bra betalningslösning är en förutsättning för det medelstora företaget. Men det har under alla år varit en utmaning att hitta en leverantör som erbjuder en bra teknisk lösning och bra support till rimligt pris.

– Vi har fått uppleva överraskande många dåliga betalningslösningar, både avseende tekniken och supporten. När vi skulle byta leverantör förra året pratade jag därför med flera kollegor i branschen. Det var då jag fick Dintero rekommenderat, berättar Hulaas.

Det här är Dintero – läs mer.  

Därför är de nöjda med Dintero Checkout

Glas och Interiör har haft enbart goda erfarenheter av Dintero, enligt Hulaas.

– Plattformen är användarvänlig och har alla betalningslösningar som våra kunder efterfrågar. Vi kommer snabbt i kontakt med supporten när vi behöver, och dessutom har de väldigt bra priser.

Lönsamt för företaget

Han räknar med att Glas och Interiör sparar ungefär 250 000 kronor om året genom att använda Checkout-lösningen. Det är pengar som går direkt in i företagets resultat.

Nu har Hulaas planer på att utöka samarbetet med Dintero genom att bygga upp en kundklubb.

– Det är ju väldigt värdefullt att samarbeta med någon som vet vad vi behöver och som vi kan lita på. Dessutom är det praktiskt att ha allt samlat på en plattform.

Förtroende och långsiktiga kundrelationer

Techföretaget Dintero är byggt på erfarenheterna från Dsafe (det första företaget som Daro Navaratnam startade), en tydlig affärsfilosofi och en god idé.

– Vi såg att de minsta kunderna betalade ganska mycket för sin betalningslösning jämfört med stora företag och tänkte att det inte borde vara så, säger Daro Navaratnam, CEO och CO-Founder på Dintero.

Dintero har utvecklat en plattform med målet att få bort komplexiteten i betalningsbranschen. För kunderna innebär det att lösningen ger flexibilitet, men även en samlad plats för alla deras behov.

Tillstånd från Finansinpsektionen

I dag har Dintero 16 anställda som jobbar med utveckling och försäljning. I november förra året nådda företaget en ny milstolpe när de fick tillstånd från Finansinspektionen. 

– Det är ett stort förtroende som kommer att göra det möjligt för oss att förenkla kundernas betalningsresa ännu mer, säger Magnus Gleditsch, som är Growth Manager hos Dintero.

Magnus Gleditsch, Growth Manager hos Dintero.
Magnus Gleditsch, Growth Manager hos Dintero.

Företaget utvecklar och förbättrar sina betalnings- och omnikanallösningar kontinuerligt - och vidareutvecklar hela tiden för att förenkla vardagen för sina kunder.

– Vårt mål är sund tillväxt framför snabb tillväxt. Vi ska alltid leverera det vi lovar våra kunder och följa upp bra med råd och support, berättar Magnus.

Plattform som gör betalning enkelt

Kunderna efterfrågar ständigt större flexibilitet och fler betalningsalternativ.

Dintero Checkout erbjuder många betalningslösningar, som Swish, Apple Pay, Klarna, Visa/MasterCard, Vipps, MobilePay, faktura, delbetaling och QR-kod. Checkout-plattformen är användarvänlig och gör det möjligt att skräddarsy betalningslösningen så att den passar företagets behov, oavsett storlek.

 

 

Mer från Dintero

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Dintero och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera