1515

Succé för Na-kds second hand-tjänst – ska bli en väsentlig del av försäljningen

Klädbolaget Na-kds second hand-plattform som lanserades i slutet av april har fått stort genomslag från den trogna köpekretsen. Nu siktar bolaget på att second hand ska bli en väsentlig del av försäljningen, vilket innebär mellan 10 till 30 procent.

Till vänster: Anna Winde, hållbarhetschef på Na-kd.
Till vänster: Anna Winde, hållbarhetschef på Na-kd.

Runt 17 000 begagnade plagg har hittills lagts ut till försäljning på plattformen Na-kd Circle, som lanserades den 22 april i år på samtliga marknader inom EU. Och sajten har fallit kunderna i smaken.

”Vi har mottagit fina meddelanden som kommit in till vår kundtjänst från kunder som berättar att de älskar sajten, vilket är otroligt roligt”, säger hållbarhetschefen Anna Winde. 

Bolaget har valt att enbart tillåta försäljning av Na-kds produkter, eftersom all produktdata och foton redan ligger inne i systemet. 

”Baserat på marknaden har vi olika modeller men Circle innefattar bland annat såväl möjligheten att en vara skickas direkt från säljare till köpare, så kallad peer to peer, såväl som att vi kan köpa flera plagg från en säljare, samtidigt kvalitetssäkra plagget och agera mellanhand”, förklarar Anna Winde, hållbarhetschef på Na-kd.

Second hand-plattformen, som hittills kostat närmare 40 miljoner kronor att bygga upp sedan 2019, är en del av bolagets hållbarhetssatsning. Enligt Anna Winde kommer omkring 80 procent av bolagets utsläpp från tillverkning av material och produktion.

Läs mer: H&M-ägda Sellpy lanserar i 20 länder på ett bräde

”Vi har bland annat satt ett mål att minska våra absoluta klimatutsläpp med 50 procent till 2030, jämfört med 2020. Det är en stor utmaning för ett ungt växande företag som Na-kd”, kommenterar hon.

Plattformen är integrerad med plattformen för nya plagg, vilket gör att alla kläder kan läggas i samma order. 

”För att vi ska ha en chans att nå våra klimatmål så måste Na-kd Circle, och eventuellt andra cirkulära affärsmodeller, utgöra en väsentlig del av vår affär. Det här är en resa som vi måste göra tillsammans med våra kunder. I och med Circle erbjuder vi ett mer hållbart sätt att konsumera mode på, och vi ser redan nu att konsumenterna har tagit det till sig”, säger Anna Winde. 

Na-kd grundades av Jarno Vanhatapio har sedan starten 2016 byggt en av Sveriges största e-handelsbutiker. I fjol nådde bolaget en omsättning om drygt 2 miljarder kronor, en tillväxt med över 50 procent.

I april skedde en nyemission på 400 miljoner kronor där investmentbolaget Ernström & Co, som ägs av familjen Hielte-Hobohm, var största investerare. När Di kontaktade Na-kd någon månad senare om värderingen låg den enligt bolaget på 520 miljoner euro, motsvarande 5,3 miljarder kronor i dagens växlingskurs.

 


Innehåll från F-secureAnnons

Så enkelt får du ett bra skydd mot cyberbrott – utan att det påverkar din dators prestanda

Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure
Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Genom att automatisera sina attacker kan cyberkriminella i dag slå till mot många och enkelt hitta offer som inte skyddat sina enheter tillräckligt väl. 

– Det är viktigt att hålla sina enheter uppdaterade och använda säkerhetsprogram på dem. På så vis undviker man kostsamma och integritetskränkande cyberbrott, säger Mikael Herrala på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Phishing, eller nätfiske, är en typ av cyberbrott som ökar kraftigt. Under 2020 inträffade 34% fler phishingattacker än året innan. Här manipulerar förövarna användare att självmant ge ifrån sig känslig information, som person- eller betaluppgifter, genom att exempelvis få dem att klicka på länkar i brådskande mejl, sms och i chattkonversationer. Informationen kan sedan utnyttjas vid brott eller säljas vidare i kriminella miljöer. 

– Nätfiske ökar kraftigt eftersom det fungerar och det kan automatiseras. Om man får ett oväntat meddelande eller erbjudande som är för bra för att vara sant, blockera avsändaren och radera därefter meddelandet, säger Mikael Herrala.

Ransomware är en annan typ av cyberbrott som ställer till allt mer skada. Genom att på olika sätt få in skadlig kod i offrets dator eller mobila enheter, kan hårddiskar och servrar kapas och krypteras. Offret uppmanas därefter av förövaren att betala en större lösen, till exempel med ospårbar kryptovaluta som Bitcoin, för att få tillbaka tillgången till sin data. 

En ny och ökande typ av cyberbrott är Trickbot, en dold programvara som bland annat tar sig in i offrets dator, öppnar en bakdörr och låter kriminella fjärrstyra datorn för att begå nya brott.

F-Secure TOTAL erbjuder ett brett skydd

Det finns bra och effektiva sätt att skydda sig mot den här typen av cyberbrott. F-Secure har utvecklat säkerhetsprogrammet F-Secure TOTAL för privatpersoner och småföretag. Det innehåller flera funktioner och ger ett heltäckande onlineskydd.

– Det skyddar mot mer än bara virus och skadliga program. Det kan blockera webbplatser som försöker lura dig på pengar eller komma åt personuppgifter. Dessutom skyddar det dina pengar när du gör bankärenden och handlar online, förklarar Mikael Herrala.

I skyddet ingår också en VPN-funktion som krypterar användarens internetanslutning för att förhindra att kriminella spionerar eller spårar användarens aktiviteter på nätet.

En annan bra funktion är lösenordshanteraren.

– Det är oerhört viktigt att ha långa lösenord och ha olika lösenord för alla sina olika tjänster. Men att komma ihåg dem är för svårt. Med en lösenordshanterare sker det sömlöst över alla dina olika enheter, säger Mikael Herrala.

I F-Secure TOTAL ingår också en avancerad föräldrakontroll som skyddar barn mot olämpligt innehåll på Internet.

F-Secure TOTAL fick prestigepris

I en oberoende jämförelse av AV-TEST, fick F‑Secure SAFE, som är en del av F-Secure TOTAL, de prestigefyllda utmärkelserna Best Protection och Best Performance för år 2020.

– Med F-Secure TOTAL får man ett bra skydd utan att det skapar prestandaförluster. Man kan streama filmer eller spela onlinespel och ändå ha ett fullgott skydd utan att det märks. Det passar hela familjen, avslutar Mikael Herrala.

Klicka här för att prova F-Secure TOTAL utan kostnad. 

 

Mer från F-secure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med F-secure och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?