1515

Storytel slår förväntningarna

Ljudboksbolaget Storytel överraskar positivt. Bolaget överträffade sina prognoser för både prenumeranter och intäkter under fjärde kvartalet.

 

Jonas Tellander, vd för Storytel.
Jonas Tellander, vd för Storytel.

Storytel slog sina prognoser för både prenumeranter och intäkter under fjärde kvartalet, enligt ett pressmeddelande.

Storytel hade 360 200 prenumeranter i genomsnitt under det fjärde kvartalet 2016, vilket var 6 200 fler än prognos och en ökning med cirka 19 000 från tredje kvartalet.

Läs mer: Ljudbokslyssnandet hos Storytel har fördubblats i år

Fördelat på regioner hade Storytel under fjärde kvartalet 230 800 prenumeranter i Sverige (prognos 225 000 prenumeranter) och 129 400 prenumeranter i utlandet (prognos 129 000 abonnenter). Under tredje kvartalet hade Storytel 219 900 prenumeranter i Sverige och 121 600 prenumeranter i utlandet.

På intäktssidan ökade Storytels streamingintäkter med 61 procent under fjärde kvartalet, jämfört med motsvarande period i fjol och uppgick till 148 miljoner kronor.

I Sverige uppgick streamingintäkterna under fjärde kvartalet till 92 miljoner kronor (prognos 89 miljoner) och i utlandet till 56 miljoner (prognos 54 miljoner). Utlandet står nu för 38 procent av intäkterna, jämfört med 30 procent under fjärde kvartalet 2015.

Läs mer: Storytel stiger på börsen – tar in 100 Mkr till nya förvärv

För helåret 2016 är streamingintäkterna 65 procent högre än för helåret 2015.

Aktien stiger rejält efter beskedet och klockan 11.10 på måndagen var den upp med över 8 procent (följ kursen här). Det senaste året har aktien klättrat med över 130 procent.

Ljudbokstjänsten Storytel håller på att rita om den svenska förlagskartan. Bolaget fick stor uppmärksamhet i början av sommaren då man köpte förlagsgruppen Norstedts för 150 miljoner kronor.

Di Digital / Direkt


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?