Hoppa till innehållet

Annons

Storytel ökar intäkterna och förlusterna

Ljudboksspecialisten Storytel redovisar ökade intäkter samtidigt som förlusten steg i tredje kvartalet 2018 jämfört med samma kvartal i fjol. Aktien backar. 

Storytels vd Jonas Tellander.
Storytels vd Jonas Tellander.Foto:Oskar Omne

Nettoomsättningen steg till 373,2 miljoner kronor (308,8), en ökning med 21 procent mot föregående år.

Rörelseresultatet blev -61,1 miljoner kronor (-16,6). Resultatet före skatt var -63,3 miljoner kronor (-24,1). 

Resultatet efter skatt blev -62,1 miljoner kronor (-23,2).

Cirka 40 minuter efter börsens öppning hade aktien backat med 1,7 procent till 106,8 kronor. Följ kursen här

Antalet abonnenter steg till 720 900 (503 900) i tredje kvartalet, en ökning med 43 procent i årstakt. Den genomsnittliga intäkten per användare, Arpu, sjönk till 129 kronor (131). 

Streaming-intäkterna ökade till till 280 miljoner kronor i tredje kvartalet och bolaget är på rätt väg att nå 1 miljard dollar för helåret 2018. Streaming-intäkterna utanför Sverige står nu för 51 procent av de totala streaming-intäkterna. 

Läs mer: Rejält lyft för Bookbeat – intäkterna upp 97 procent 

Bolaget spår streaming-intäkter på 290 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2018 , vilket är 39 procent högre än motsvarande kvartal i fjol på 209,2 miljoner kronor. Den genomsnittliga intäkten per användare, Arpu, förväntas sjunka till 126 kronor i fjärde kvartalet 2018, jämfört med 131 kronor motsvarande kvartal i fjol. 

"Med 100 000 fler abonnenter än förra kvartalet kan sommaren 2018 bara beskrivas som ett framgångsrikt kvartal för Storytel. Avseende vårt mål att nå 800 000 abonnenter på nyårsafton, ser det nu ut som att vi missar målet knappt och når 780 000 till 790 000 abonnenter. Vårt intäktsmål för streaming på 1 miljard kronor kommer dock att nås, vilket är en fantastisk prestation", kommenterar Storytels vd Jonas Tellander. 

Finwire / Di Digital

Innehåll från SoftwareONEAnnons

Så kan ramverket FinOps skapa affärstillväxt

Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.
Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.

Precis som säkerhet idag genomsyrar alla delar i ett företag behöver ett ramverk likt FinOps prägla hela bolagsstrukturen.

– FinOps är en organisatorisk och kulturell förflyttning där vi jobbar med att få ihop samspelet mellan finans, operations, DevOps och alla affärsenheter och tekniker, säger Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.

De senaste åren har utvecklingen och användandet av cloudtjänster gått framåt i en rasande fart. För att hänga med i kapplöpningen är molnet idag fundamentalt för alla företag, med effekten att helt andra affärsmodeller uppstått. Kostnaderna för molntjänster ökar exponentiellt och på SoftwareOne ser man att marknaden har mognat för att ta upp konversationen kring vilka arbetssätt som kan bidra för bättre. 

Det här är FinOps

Många tror felaktigt att FinOps är en förkortning av Financial Operations, men det stämmer inte, förtydligar Lisbeth Vigermyr. I själva verket är FinOps ett ramverk och arbetssätt som hjälper företag att ta kostnadskontroll och samtidigt organisera sig tillsammans för framtida innovation. Finans, affärsenheter, utvecklare, it-enheter och HR samarbetar för att få ut maximalt av sin cloudkostnad på ett datadrivet sätt och vid rätt tidpunkt.

– Vi ser ett ökat behov av att få hjälp med arbetssätt och best practice för att ta kontroll över och förstå sina cloudkostnader – och hur den informationen sedan kan användas för att uppnå företagsmålen och driva ny innovation. Då är FinOps helt rätt väg att gå, förklarar Lisbeth Vigermyr.

De största utmaningarna med Cloud

Enligt undersökningar gjorda av FinOps Foundation är de största utmaningarna med Cloud att kunna prognostisera kostnader, att kostoptimera lösningar och att samverka datadrivet. 

– Många frågar sig hur man ska kunna lägga en budget på något så flytande som cloudtjänster. Utmaningen ligger i att köpa och innovera i molnet på ett strukturerat sätt som även inkluderar ekonomistyrning, säger Lisbeth Vigermyr.

SoftwareOne är idag en av världens största FinOps-partners och certifierade som FinOps MSP och som FinOps Platform. I ett typiskt uppdrag hjälper de organisationen att ta fram en strategisk riktning och kontroll. Genom att definiera en strategi för att optimera molnkostnader hålls kostnaderna inom en fördefinierad gräns över en bestämd tidsperiod.

– Vi säkerställer att företagets molnarkitektur är fit for purpose och förser ledningen med strategisk riktning och avancerade rapporter. Vidare faciliterar vi workshops och utbildningar för kulturell förändring med FinOps ramverk, berättar Lisbeth Vigermyr och avslutar:

– Som kund är det aldrig för sent eller för tidigt att börja med FinOps – det är som med vilken träning som helst – aldrig för sent och kan dessutom rädda många kostsamma kvartalsslut.

 

 

Mer från SoftwareONE

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SoftwareONE och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera