1515

Storytel mångdubblar vinsten – ska växa utomlands

Ljudboksföretaget Storytel har nära nog dubblat sina intäkter och sjufaldigar resultatet. Aktien stiger på de nya siffrorna. 

Jonas Tellander, vd och medgrundare Storytel
Jonas Tellander, vd och medgrundare Storytel

Ljudboksföretaget Storytel, som säljer en prenumerationstjänst för ljudböcker i mobilen, har fått ordentlig fart på affärerna under det gångna året.

Om man bortser från de ändringar i redovisningsprinciper Storytel har gjort för sina abonnentintäkter, hade verksamheten inom strömmade ljudböcker cirka 84 Mkr i intäkter under första kvartalet. Det kan jämföras med intäkter på 49 Mkr under motsvarande period i fjol.

Den svenska verksamheten stod för 68 miljoner kronor av dessa intäkter, att jämföra med 42 Mkr i fjol.

Rörelseresultat för perioden blev 6,7 Mkr, att jämföra med 1 Mkr i fjol. 

Aktien steg på beskedet. Klockan 10:15 på torsdagen hade Storytel-aktien ökat med drygt 6 procent till 24,8 kronor.

Under det första kvartalet 2016 ökade bolagets kundstock med 17 500 abonnenter, varav Sverige stod för en tillväxt om 12 800 abonnenter och utlandet 4 700 abonnenter.

I genomsnitt hade Storytel 220 000 betalande abonnenter i under kvartalet, en ökning från 121 600 betalande abonnenter motsvarande kvartal i fjol.

I vintras meddelade Storytel att bolaget ska börja ta fram egenproducerat material för sin plattform. Förebilden är tv-jätten Netflix och Amazon.

Storytel har i nuläget ett 20-tal egna produktioner i gång som kommer börja släppas till svenska kunder andra kvartalet.

”Vi försöker efterlikna tv-serieformatet. Vi delar upp berättelserna i episoder så att det blir mer som en säsong än som en bok”, sa Jonas Tellander nyligen i en stor intervju med Di Digital. 

Under 2016 räknar bolaget med att fördubbla sin försäljning i utlandet samt lansera de egna produktionerna på alla marknader.

”Vi lägger nu mycket resurser på att förbereda lansering av tjänsten på betydligt fler marknader än vi är verksamma på idag. I de allra flesta fall handlar det om långsiktiga satsningar, där vår uppgift blir att göra ljudboken till ett självklart sätt att ta till sig berättelser”, säger vd och medgrundare Jonas Tellander i en skriftlig kommentar till resultatet. 

Di Digital / Nyhetsbyrån Direkt


Läs även:

Jonas Tellander

Storytel-grundaren: "Snart är ljudboken större än pocket"

Tio år efter att Jonas Tellander grundade Storytel närmar sig bolaget en miljardvärdering. Men resan dit har varit allt annat än rak, berättar han i en stor intervju med Di Digital. Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?