1515

Storytel lönsamma i Norge och Danmark – aktien stiger

Boktjänsten Storytel har ökat antalet abonnenter med närmare 50 procent under 2016, enligt bolagets bokslutskommuniké. Bolaget guidar för fortsatt tillväxt under innevarande kvartal och aktien stiger på börsen.

Storytels vd och grundare Jonas Tellander.
Storytels vd och grundare Jonas Tellander.

Boktjänstens årsrapport togs emot positivt av marknaden under tisdagsmorgonen. Tjugo minuter efter börsens öppning hade Storytels aktie stigit med 6 procent till 67,5 kronor. Följ kursen här

Storytels abonnenter uppgick i slutet av 2016 till 360 200 personer, att jämföra med 245 400 föregående år. Under året har bolaget ökat intäkterna från streaming från 91,7 Mkr till 147,4 Mkr. 

Två milstolpar under året är även att bolaget nu blivit lönsamt i Norge och Danmark. 

Läs mer: Storytel slår förväntningarna under Q4 

”Under årets sista kvartal vände planenligt vår norska verksamhet till vinst och som vi tidigare kommunicerat är även Danmark lönsamt sedan kv3 2016, vilket bevisar att vi har förmågan att lansera och operera lokalt i nya länder som efter några års investeringar börjar generera ett positivt resultat”, skriver bolagets vd Jonas Tellander i bokslutskommunikén.

Läs mer: Ljudbokslyssnandet hos Storytel har fördubblats i år

I dag finns Storytels tjänst i sex länder, utöver Norden i Holland och Polen. Bolaget har även kommunicerat att man har börjat producera ljudböcker på arabiska och under året kommer fler språk att följa. De internationella marknaderna står i dag för 37,9 procent av bolagets streamingintäkter.

Holland är en marknad som Storytel ser väldigt stor potential i och under andra halvåret tredubblades abonnentstocken.

”Vi fortsätter där våra expansiva satsningar på såväl ljudboksproduktion som marknadsföring under 2017. Vi bedömer att Storytel Holland blir lönsamt under 2018 samt på några års sikt storleksmässigt i paritet med Storytel Sverige”, skriver bolaget.

Storytel rapporterade sina resultat för förra årets fjärde kvartal redan i januari. I bokslutskommunikén ger man dock en del prognoser för första kvartalet 2017. Bolaget väntar sig bland annat att streamingintäkterna landar på 156 Mkr, en ökning med 9 procent under kvartalet, samt att antalet betalande abonnenter kommer att öka med 5,8 procent till 381.000 stycken.

 


Innehåll från AdmincontrolAnnons

En digitaliserad arbetsplats – med minskad risk för cyberattacker

På senare år har en digitaliserad arbetsplats varit en hög prioritet för många företag. Samtidigt jobbar allt fler hemifrån, vilket ökar behoven av säkra och fullt digitala lösningar – inte minst när mängden cyberattacker blir alltmer förekommande och förödande.

– Genom vår styrelseportal kan dokument delas och signeras digitalt på ett väldigt enkelt och säkert sätt, säger Rebecka Soma, Country Manager på Admincontrol i Sverige.

Sättet vi lever på har förändrats drastiskt i samband med coronapandemins intåg runt om världen, men kanske allra främst hur och var vi arbetar. Dessförinnan var kontoret allt som oftast en obligatorisk arbetsplats på daglig basis. När hemmakontor blivit allt vanligare har flera svenska bolag under det senaste året vittnat om en markant ökning av cyberattacker, och både SÄPO och Internetstiftelsen har i flera rapporter skrivit om hur attackerna blir fler i pandemins spår. Enligt Rebecka Soma, Country Manager på Admincontrol i Sverige, kommer därför kompetens inom cybersäkerhet bli av högsta vikt framöver.

Tidigare med hjälp av en kontorsnärvaro kunde viktiga dokument signeras direkt på plats, något som innebar en problematik när företag stängde ner och drev sin verksamhet via distans. Det ställde nya krav på smidiga och säkra digitala lösningar, och Admincontrol blev snabbt ett alternativ som visade sig gynnsamt för den nya tidens behov. 

– Säkerhet är väldigt viktigt för oss. Vi kan se att behovet ökat lavinartat under pandemin; elektronisk signering används mer än någonsin. Vår tjänst möjliggör att alla tryggt kan jobba var som helst utan att behöva infinna sig i styrelserummet så fort något ska signeras, berättar Rebecka Soma.

Säkerheten måste prioriteras

Den snabba omställningen till hemmakontor och virtuella möten gjorde att många bolag förlitade sig på olika digitala tjänster – som inte alltid var helt optimala och tillräckligt säkra för ändamålet. Företagens styrelseledning måste därför förstå området kring cybersäkerhet och hur de kan arbeta för att motverka det, menar hon.

– Alla kommer behöva sträva mot en bra säkerhetskultur inom sina företag. En absolut majoritet av felen som sker på en arbetsplats är ”human errors”, och risken för att göra fel när man inte vistas på kontoret ökar ju också. Därför blir en god säkerhetskultur extremt viktigt.

Enligt statistik från tidigare i år, framtaget av cybersäkerhetsföretaget Cybint är just human errors anledningen till hela 95 procent av alla intrång.

– Har man ett bra säkerhetstänk är man mycket bättre rustad för en eventuellt kommande cyberattack. En bra och enkel åtgärd är att använda tvåfaktorsautentisering, men det till trots är det bara fyra av tio som nyttjar det.

En tjänst för nya tider

Det talas mycket om vad som väntar arbetsvärlden och den nya samtiden när vi återgår till det normala. Många är eniga om att pandemin avsevärt skyndat på digitaliseringen och många av de tjänster och arbetssätt som vi idag tillämpat förväntas stanna kvar även efter pandemin.

En av dessa är just elektronisk signering, och företag som inte rustat upp med tjänster likt dessa förväntas snabbt hamna efter i förhållande till sina konkurrenter. 

– Vinningen är oerhört stor med att kunna signera digitalt. Dels är det mer miljövänligt i och med att det eliminerar stora mängder papper, men det möjliggör också en större frihet för alla inblandade när de inte behöver infinna sig på en specifik plats.

Med Admincontrol samlas allt från digital dokumentstyrning och ett förenklat samarbete för styrelse och ledning på en och samma plats. Dessutom är det Sveriges enda ISO 27001:2013-certifierade styrelseportal och utlovar effektiva och säkra styrelsemöten – på ett användarvänligt vis.

– Med Admincontrol blir det en säkrare hantering när vi inte längre har samma förutsättningar som förr, avslutar Rebecka Soma.

Ladda ner Admincontrols e-bok för att lära dig mer om ”utvärdering av dina investeringar i styrelsens teknologi” här 

 

Mer från Admincontrol

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Admincontrol och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?