1515
Annons

Stort söktryck hos småföretag efter statliga lån: ”Vi ser en fördubbling”

Statliga Almi Företagspartners lånefond ökar från 6 till 9 miljarder när regeringen går ut med ett nytt krispaket. Behovet är enormt – men långt i från alla små- och medelstora företag kan räkna med stöd. ”Man måste klara av denna period och ha en framtid efter”, säger Lars Mårdbrant på Almi.

Lars Mårdbrant är kommunikationsdirektör på Almi, som nu får tre miljarder extra att låna ut till småföretag av finansminister Magdalena Andersson (S).
Lars Mårdbrant är kommunikationsdirektör på Almi, som nu får tre miljarder extra att låna ut till småföretag av finansminister Magdalena Andersson (S).Foto:Press/TT.

Enligt Lars Mårdbrant lånade Almi Företagspartner ut cirka 2 miljarder kronor till 3 300 företag under 2019. Många av dem var startupbolag i tekniksektorn, men Almi lånar ut pengar till små och medelstora bolag i alla branscher. 

Ofta handlar de om bolag med lite högre risk än snittet. 

”Normalt tar vi ut en ränta som är något högre än den som bankerna tar ut för sina företagslån”, förklarar Lars Mårdbrant, kommunikationsdirektör på Almi.

Nu, när Corona-krisen blommar ut, får allt fler bolag stora likviditetsproblem.

Almi har uppmärksammat regeringen på utmaningen, som på fredagen svarade med att skjuta till 3 miljarder kronor i sitt nya krispaket. Det innebär att Almi Företagspartners lånefond har ökat från 6 till 9 miljarder kronor. 

”Detta ökar möjligheterna betydligt för alla företag som får problem till följd av Corona-krisen. Almi Företagspartner är ju ofta sista möjligheten för företag som inte hittar finansiering någon annanstans”, säger Lars Mårdbrant.

Samtidigt medger han att behovet är stort. 

”Vi ser redan en fördubbling av antalet bolag som vänder sig till oss. Många har likviditetsproblem och vill överbrygga denna period. Om detta håller i sig skulle inte vår lånefond räcka till utan förstärkning”, säger han. 

Samtidigt har Almi fått extra resurser för att organisationsmässigt kunna möta det snabbt ökande antalet företag som vänder sig till dem. Almi erbjuder lån, men även affärsutveckling, och har 40 kontor över hela landet.

”Pengarna vigs inte till någon särskild kategori. Både befintliga bolag och nystartade bolag kan söka de här lånen”, säger Lars Mårdbrant.

Hur väljer ni vilka bolag som ska få låna?

”Vi bedömer ett företags framtida potential. Man måste klara av denna period och ha en framtid efter det. Så är det oberoende av bransch.”

Kommer de få låna till lägre ränta?

”Det får vi se.”

Vid sidan av Almi Företagspartner bedriver Almi även investeringsverksamheten Almi Invest, som går in med kapital mot aktier i bolagen. Även här agerar man brett.

Många av våra portföljbolag har sett sina processer stanna av hos andra investerare.

Enligt Lars Mårdbrant investerade Almi Invest cirka 250 miljoner konor i drygt 140 bolag 2019. Av dessa var 46 nya investeringar, medan 95 var följdinvesteringar i bolag man redan satsat på tidigare. 

Även för Almi Invest är trycket enormt. 

”Många av våra portföljbolag har sett sina processer stanna av hos andra investerare. Behovet är stort och vi har framfört det till Näringsdepartementet”, säger Lars Mårdbrant.

Har ni bett Näringsdepartementet om mer pengar även för Almi Invest?

”Vi ber inte om mer pengar, men vi beskriver läget.”

Läs mer: Mårder hyllar nya krispaketet – men varnar för ”andra vågen”

ANNONS: Fakturino hjälper små och medelstora företag att växa – jämför över 30 banker och ta ett företagslån som passar ditt företag (Extern länk)


Innehåll från Wittra Sweden ABAnnons

Ny enkel lösning för 3D-positionering förutspås revolutionera möjligheten för IoT inom bygg och fastighet

Företaget Wittra har en ny lösning för automatisk 3D-positionering av sensorer, byggd på en öppen radiostandard som förstärker erbjudandet från redan existerande stora LPWAN leverantörer som LoRa och MIOTY, via Wittras nyligen lanserade Unified Gateway.

– Nu kan alla fastighetsutvecklare accelerera utvecklingen mot smarta fastigheter genom att enkelt och snabbt installera sensorer. Det är en game-changer för hela branschen, säger Patrik Johansson, Partner & Strategic Advisor på Wittra.

I smarta fastigheter används sensorer för digitalisering och automatisering av processer för att optimera drift och skötsel men också komfort och säkerhet. Det sänker de totala kostnaderna och ökar samtidigt värdet på fastigheten.

Den här utvecklingen har dock försvårats av höga kostnader för installation och igångsättning.

Det svenska företaget Wittra har efter 10 års arbete och över 60 patent utvecklat en kommersiell lösning för 3D-positionering som gör det enklare, billigare och snabbare att göra fastigheter smarta.

– Vi kan sätta upp sensorerna i varje rum och de vet själva i vilket rum de finns. En färdig installation i en fastighet som tidigare tagit två veckor till hög kostnad görs nu på en dag till låg kostnad, säger Håkan Dackefjord, Chief Commercial Officer på Wittra.

Wittras infrastruktur öppnar för många leverantörer

Sensorernas uppgift kan enkelt ändras genom FOTA, alltså ny programvara.

– Man kan alltså byta roll på sensorn och använda den i ett annat syfte. Det gör vår lösning digitalt hållbar, säger Patrik Johansson.

Wittra jobbar med globala distributörer så som Farnell och Mouser. Det möjliggör för partners och kunder att nyttja Wittras teknologi på en stadigt växande världsmarknad för IoT.

Wittras teknik har många användningsområden, som till exempel i byggsektorn. Där kan små sensortaggar placeras på material och utrustning.

– Man kan då enkelt följa materialflödet eller snabbt hitta rätt verktyg. Det ökar effektiviteten dramatiskt. Man kan mäta framdrift och avvikelser och få en bättre överblick, avslutar Patrik Johansson.

Läs mer på: www.wittra.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wittra Sweden AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?