1515

Stort söktryck hos småföretag efter statliga lån: ”Vi ser en fördubbling”

Statliga Almi Företagspartners lånefond ökar från 6 till 9 miljarder när regeringen går ut med ett nytt krispaket. Behovet är enormt – men långt i från alla små- och medelstora företag kan räkna med stöd. ”Man måste klara av denna period och ha en framtid efter”, säger Lars Mårdbrant på Almi.

Lars Mårdbrant är kommunikationsdirektör på Almi, som nu får tre miljarder extra att låna ut till småföretag av finansminister Magdalena Andersson (S).
Lars Mårdbrant är kommunikationsdirektör på Almi, som nu får tre miljarder extra att låna ut till småföretag av finansminister Magdalena Andersson (S).Foto:Press/TT.

Enligt Lars Mårdbrant lånade Almi Företagspartner ut cirka 2 miljarder kronor till 3 300 företag under 2019. Många av dem var startupbolag i tekniksektorn, men Almi lånar ut pengar till små och medelstora bolag i alla branscher. 

Ofta handlar de om bolag med lite högre risk än snittet. 

”Normalt tar vi ut en ränta som är något högre än den som bankerna tar ut för sina företagslån”, förklarar Lars Mårdbrant, kommunikationsdirektör på Almi.

Nu, när Corona-krisen blommar ut, får allt fler bolag stora likviditetsproblem.

Almi har uppmärksammat regeringen på utmaningen, som på fredagen svarade med att skjuta till 3 miljarder kronor i sitt nya krispaket. Det innebär att Almi Företagspartners lånefond har ökat från 6 till 9 miljarder kronor. 

”Detta ökar möjligheterna betydligt för alla företag som får problem till följd av Corona-krisen. Almi Företagspartner är ju ofta sista möjligheten för företag som inte hittar finansiering någon annanstans”, säger Lars Mårdbrant.

Samtidigt medger han att behovet är stort. 

”Vi ser redan en fördubbling av antalet bolag som vänder sig till oss. Många har likviditetsproblem och vill överbrygga denna period. Om detta håller i sig skulle inte vår lånefond räcka till utan förstärkning”, säger han. 

Samtidigt har Almi fått extra resurser för att organisationsmässigt kunna möta det snabbt ökande antalet företag som vänder sig till dem. Almi erbjuder lån, men även affärsutveckling, och har 40 kontor över hela landet.

”Pengarna vigs inte till någon särskild kategori. Både befintliga bolag och nystartade bolag kan söka de här lånen”, säger Lars Mårdbrant.

Hur väljer ni vilka bolag som ska få låna?

”Vi bedömer ett företags framtida potential. Man måste klara av denna period och ha en framtid efter det. Så är det oberoende av bransch.”

Kommer de få låna till lägre ränta?

”Det får vi se.”

Vid sidan av Almi Företagspartner bedriver Almi även investeringsverksamheten Almi Invest, som går in med kapital mot aktier i bolagen. Även här agerar man brett.

Många av våra portföljbolag har sett sina processer stanna av hos andra investerare.

Enligt Lars Mårdbrant investerade Almi Invest cirka 250 miljoner konor i drygt 140 bolag 2019. Av dessa var 46 nya investeringar, medan 95 var följdinvesteringar i bolag man redan satsat på tidigare. 

Även för Almi Invest är trycket enormt. 

”Många av våra portföljbolag har sett sina processer stanna av hos andra investerare. Behovet är stort och vi har framfört det till Näringsdepartementet”, säger Lars Mårdbrant.

Har ni bett Näringsdepartementet om mer pengar även för Almi Invest?

”Vi ber inte om mer pengar, men vi beskriver läget.”

Läs mer: Mårder hyllar nya krispaketet – men varnar för ”andra vågen”

ANNONS: Fakturino hjälper små och medelstora företag att växa – jämför över 30 banker och ta ett företagslån som passar ditt företag (Extern länk)


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?