1515
Annons

Storsatsningen Cryex bränner pengar – jagar nytt kapital

Det svenska fintechbolaget Cryex, med Northzone i ägarkretsen, drogs i fjol med 43 miljoner kronor i förluster. Nu jagar företaget, som för bara ett år sedan tog in 80 Mkr, ny finansiering. “Vi tar in 15 miljoner dollar till hösten”, säger vd:n Lotta Eek.

Till vänster: Lotta Eek, vd för Cryex Group. Till höger: Sara Lannerhjelm-Frisk, vd för dotterbolaget Cryex Clearing.
Till vänster: Lotta Eek, vd för Cryex Group. Till höger: Sara Lannerhjelm-Frisk, vd för dotterbolaget Cryex Clearing.Foto:Jesper Frisk

Det svenska fintechbolaget Cryex, startat av ett gäng avhoppare från investmentbanken Carnegie, tog i fjol in dryga 80 miljoner kronor från riskkapitalbolagen Northzone och Whitestar Capital.

Investeringen var en av fjolårets största i den svenska fintechsektorn – och gjordes dessutom i ett helt nystartat bolag.

Cryex hade då planer på att etablera en reglerad marknadsplats där såväl traditionella valutor som kryptovalutor kunde växlas mot varandra, ungefär som på en aktiemarknad.

Ett år senare har affärsidén ändrats, och planerna på att låta kunderna växla kryptovalutor mot traditionella valutor har lagts på is tills vidare. Cryex vill nu istället etablera en oberoende marknadsplats för internationell valutahandel. Det säger Cryex vd Lotta Eek, med en bakgrund som operativ chef på Carnegie:

“Vi gjorde ett bet på hur mogen den finansiella marknaden för kryptovalutor skulle vara. Den mognaden finns inte än och volymerna är väldigt små, ur ett finansiellt perspektiv. Då var det en no-brainer att avvakta”, säger hon.

“Marknaden, prissättning, volym- och pristillväxten såg helt annorlunda ut år 2013 när vi började titta på den. Dessutom finns ingen lagstiftning eller reglering att ta ställning till än”, fortsätter hon.

Klart är dock att det senaste året har kostat pengar. Enligt det senaste bokslutet gjorde Cryex en förlust på 43 Mkr för perioden september 2014 till december 2015. Bolaget hade vid årets slut drygt 31 Mkr kvar i kassan.

En stor andel av kostnaderna – drygt 13 Mkr – åts upp av löner. Bland Cryex 11 anställda finns flera med en bakgrund som höga chefer på finansbolag som Nasdaq OMX och Carnegie.

I maj månad beslutade Cryex nuvarande ägare att skjuta till drygt 22 Mkr i ny finansiering, säger Lotta Eek. Hon räknar dessutom med att stänga en ny finansieringsrunda till hösten, med målet att ta in ytterligare 125 miljoner kronor.

“Vi kommer att ta in 15 miljoner dollar till hösten. Målet är att tajma det med att vi får vårat tillstånd från Finansinspektionen”, säger hon.

Cryex har under året drabbats av en rad tunga avhopp. Grundarna Scott Millar och Johan Palm samt styrelseordföranden Simon Nathanson har alla lämnat Cryex. Även ordföranden Frans Lindelöw, tidigare vd på Carnegie, har lämnat för att bli vd på försäkringsjätten Skandia, vilket sajten Breakit nyligen rapporterade.

I förra veckan ansökte KNC Miner, Sveriges största bolag på bitcoinmarknaden med en omsättning på 640 Mkr år 2014, om konkurs.

Lotta Eek vill dock ogärna dra paralleller mellan bolagen, utöver att de båda påverkats av bitcoinmarknadens utveckling.

“Det är jättetråkigt men det finns inga liknelser att göra mellan KNC och Cryex”, säger Lotta Eek.

Oavsett satsningen på kryptovalutor är Cryex planer ambitiösa. Genom att automatisera och klippa bort mellanhänder i valutahandeln tror sig bolaget kunna sänka avgifterna på området radikalt, till bara ett par procent av dagens nivåer.

Det handlar alltså om att driva på den digitala prispress som präglat aktiemarknaden de senaste 25 åren – där kostnaden för att handla stadigt sjunkit mot noll – även på valutamarknaden, där utvecklingen varit betydligt långsammare.

Det är en vågad satsning som kan innebära enorma affärsmöjligheter. Precis som nätmäklare som Avanza och Nordnet gjort på aktiemarknaden hoppas Cryex sänka inträdesbarriärerna till valutamarknaden rejält.

Kommer era nuvarande investerare att gå med i nästa finansieringsrunda?

“De har tydligt indikerat att de är intresserade av att jobba vidare med oss”, säger Lotta Eek.


Innehåll från InbooksAnnons

Så får redovisningsbyråerna bättre flyt med Flow

INBooks är den Växjö-baserade uppstickaren som revolutionerar redovisningsmarknaden. Programmet INBooks Flow förenklar det dagliga arbetet hos bokföringskonsulten.

– Vårt fokus är att effektivisera, utveckla och förbättra för byråerna så att de kan ta sig högre upp i värdekedjan, säger Jennie Nivard, produktchef Flow.

Som redovisningskonsult kan det vara en utmaning att få vardagspusslet att gå ihop. Egenskapen ”ha många bollar i luften samtidigt” tycks vara en viktig del i arbetsbeskrivningen. Det gäller att vara serviceminded, ha full kontroll på alla uppdrag, tidsnedläggelse, skattejuridik och viktiga datum – och samtidigt se till att inte lägga för mycket tid på ”fel” saker. 

– Många redovisningskonsulter har olika system för att underlätta planering, tidrapportering, kundkontakter, uppdragsbrev och så vidare, men att lära sig alla dessa system tar tid. De riskerar också att missa något när de ständigt måste hoppa mellan de olika programmen, säger Jennie Nivard, produktchef Flow på INBooks.

Uppdragsbrevet är systemets hjärta

Flow är ett molnbaserat verktyg som samlar redovisningsbyråns alla uppdrag på ett och samma ställe så att konsulterna kan jobba mer effektivt.

– När du har allt i samma vy får du större överblick. Allt blir tydligare och du får kontroll över arbetsdagen. Resursfördelningen på byrån blir mer effektiv när byråledaren får tillgång till konsulternas planering och enkelt kan flytta aktiviteter mellan olika personer, säger Jennie.

INBooks VD Mikael Folkesson vill gärna lyfta fram funktionen ”uppdragsbrevet”.

– Vi grundare, som alla kommer från branschen, såg det stora behovet att digitalisera och effektivisera. Den verkliga knuten vi lyckats lösa är att vi har digitaliserat grunden för samarbetet mellan byråerna och deras kunder – de så kallade uppdragsbreven – och sedan byggt hela systemet runt det. 

I uppdragsbrevet stipuleras vad byrån ska göra, till vilket pris etcetera. 

– Det är ”hjärtat i systemet”. Klienten skapar snabbt ett uppdragsbrev i programmet och låter sedan klienten signera det digitalt med Kivra. På så sätt kvalitetssäkras alla byråns processer från början och det går smidigt att göra uppdateringar efterhand, säger Jennie.

Frigör resurser och höjer kompetensen

INBooks mål är högt ställda – att öka lönsamheten i hela branschen. 

– Idag hotas redovisningsbyråerna av sjunkande marginaler. Flera av deras tjänster är svåra att ta betalt för hos en mindre kund, och i och med att 90 procent av Sveriges företag är småföretagare är det ett växande problem. Vi digitaliserar den typ av tjänster som byråerna inte tjänar pengar på idag och frigör i stället resurser till sådant som ökar kompetensen och kan ge större värde till kunderna, säger Mikael. INBooks grundades 2019 och företaget växer snabbt. 

– Den första versionen av vårt bokföringsprogram för små företagare, INBooks Go, lanserades senhösten 2019 och INBooks Flow lanserades hösten 2021. Vi har hela tiden haft användarupplevelsen i fokus och gensvaret från marknaden har varit fantastiskt, säger han.

Småländska rötter

INBooks kommer från Växjö, staden som varit hemvist för många bolagsraketer inom just bokföringsbranschen.

– Ja, Växjö har ju blivit en hub för företag inom digital ekonomi. Jag är själv gammal programmerare och entreprenör. När jag var ung satt jag hemma och knåpade ihop ett eget redovisningssystem i DOS – sedan åkte jag runt och sålde det med min moped. Jag hade ett tiotal kunder som mest, avslutar Mikael.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inbooks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?