1515

Storsatsande Garantibil i konkurs: ”Shit happens”

I stället för en USA-lansering har Garantibil försatts i konkurs. Bolaget hade tagit in drygt 100 miljoner kronor i kapital. ”Det är alltid tråkigt när drömmar brister”, säger delägaren Johan Stael von Holstein.

Johan Stael von Holstein hade övertalat flera andra att investera i Garantibil.
Johan Stael von Holstein hade övertalat flera andra att investera i Garantibil.Foto:TT

Garantibil, eller Carable som bolaget har kallats utomlands, är en plattform för köp av begagnade bilar som grundades 2012. Tanken var att skapa en trygg affär för den som ville köpa en begagnad bil men kanske var osäker på dess skick.

Flera investerare såg potential i affärsidén.

Hittills har Garantibil tagit in totalt 103 miljoner kronor i riskkapital från investerare som Avito-ägarna Vostok New Ventures och sydafrikanska Naspers, Industrifonden och Bonnier (som även äger Dagens industri).

Verksamheten har dragits med stora förluster. Medan omsättningen i fjol steg till 26 miljoner kronor hamnade minusresultatet på 46 miljoner kronor.

I april ansökte Garantibil om företagsrekonstruktion. Nu kan Di Digital avslöja att Garantibil nyligen försattes i konkurs hos Stockholms tingsrätt.

Han spände bågen, linan brast och shit happens

Di Digital har utan framgång sökt bolagets vd Patrick Juthberg. Men investeraren Johan Stael von Holstein, delägare genom sitt Speed Ventures, beklagar konkursen när han nås av beskedet.

”Det är fruktansvärt tråkigt men så är det ibland med entreprenörsskap. Han spände bågen, linan brast och shit happens”, säger Johan Stael von Holstein.

Han hade själv övertalat Naspers och Vostok New Ventures att investera i Garantibil.

”Det är alltid tråkigt när drömmar brister. Det är värst för entreprenören som har lagt många år av sitt liv och jobbat utan lön. Det blir svårare än någonsin att resa pengar i framtiden”, säger han.

Läs mer: Narrative ansöker om konkurs – ”räkna inte med att hajpen håller i sig” 

Mot slutet av 2016 tog Garantibil hjälp av investmentbanken GP Bullhound för att locka till sig ytterligare kapital. Det skulle finansiera en lansering i USA, närmare bestämt Texas. Detta enligt bolagets årsredovisning för 2016.

De var väldigt nära att få in pegnar på en hög värdering

Några nya pengar kom dock inte.

”De var väldigt nära att få in pegnar på en hög värdering och då hade de kunnat få det att lyfta. Att gå i konkurs betyder inte att man är en dålig entreprenör. Man tar risker och det är svårt i tidiga skeden. Nio av tio bolag går i putten. För en investerare gäller det att ha 20–30 bolag i portföljen så att två eller tre betalar för de andra”, säger Johan Stael von Holstein.

I våras trädde såväl Naspers som Vostok New Ventures ur styrelsen efter en förlusttyngd inledning på året. Vostok New Ventures vd Per Brilioth hade då inte fått mandat att finansiera Garantibil ytterligare.

Läs mer: Därför riskerar Toborrow att bli syndabock 

Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt nyhetsbrev:

Foto:


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Håll dig uppdaterad i standardiseringsarbetet

Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.
Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

SEK Svensk Elstandard ansvarar för all elektroteknisk standardisering i Sverige och i deras kommittéer deltar medlemmar från myndigheter och företag runt om i hela Sverige. Att hänga med i standardiseringen är en fördel på många plan.

– Att följa den senaste standarden underlättar och skänker en trygghet i att allt är tillverkat och installerat på rätt sätt, säger Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

En standard kan i praktiken handla om en klassificering, måttangivelse, säkerhetsfordran eller dokumentation av olika slags elektrotekniska produkter – kort sagt kan man säga att det är en slags uppsättning av förhållningsregler. Myndigheter, organisationer och företag kan delta i SEKs kommittéer och på så sätt påverka framtidens standarder.

– Det kan ta upp till fem år att få igenom en ny standard och med ett så långsiktigt arbete får man insyn och en unik chans att påverka, säger Krister Elfgren.

I nuläget är de runt 800 personer som deltar i SEKs kommittéer, men det finns kapacitet för många fler. SEK är svensk representant i organisationen IEC, som arbetar fram standarder på global nivå. Ju fler medlemmar i de svenska kommittéerna, desto större konkurrenskraft får Sverige internationellt.

Håll dig uppdaterad med SEK e-Standard!

I takt med att tekniken utvecklas, revideras och aktualiseras också standarder och handböcker. Därför är det viktigt att hålla sig uppdaterad kring vilka standarder det är som gäller för stunden, något som kan vara lättare sagt än gjort. SEK e-Standard är abonnemangstjänsten som hjälper dig med det. Genom att prenumerera på SEK e-Standard får du tillgång till standarder och handböcker inom ditt område, som alltid är uppdaterade enligt det allra senaste.

– Med SEK e-Standard går rättelser, tillägg och revideringar automatiskt in i systemet och säkerställer att alla standarder är uppdaterade. När man loggar in på sitt abonnemang får man en god översikt över sina standarder och mer behöver man inte göra – det sköter vi, säger Krister Elfgren.

Det ska vara lätt att göra rätt

Att alltid utgå från en standard är det bästa, säkraste, enklaste och mest effektiva sättet att kvalitetssäkra sitt arbete. När man vet att man jobbar enligt de senaste standarderna fortlöper arbetet både smidigt och kostnadseffektivt.

– Med en aktuell standard eller handbok är det lätt att göra rätt, säger Krister Elfgren.

 

 

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?