1515
Annons

Stormrik på Izettle: ”Hade hellre sett en notering”

EQT Ventures grundare Hjalmar Winbladh kammar hem drygt 100 miljoner kronor på försäljningen av Izettle. Men personligen hade han hellre sett en börsnotering av bolaget.

Hjalmar Winbladh, grundare och partner EQT Ventures.
Hjalmar Winbladh, grundare och partner EQT Ventures.Foto:Oskar Omne

I förra veckan stod det klart. Den amerikanska betaljätten Paypal köper svenska Izettle för drygt 19 miljarder kronor, endast veckor innan den planerade börsnoteringen på Stockholm Nasdaq. 

Om affären går igenom till hösten blir bolagets grundare Jacob de Geer och Magnus Nilsson miljardärer. Även en rad riskkapitalbolag, däribland Londons Index Ventures och svenska Creandum kammar hem miljardbelopp.

Läs mer: Izettle-grundarna blir it-miljardärer på affären 

Affären är även jackpot för en rad privatpersoner som investerade tidigt i bolaget. En av dem är entreprenören och investeraren Hjalmar Winbladh, som står bakom it-bolag som Sendit (som såldes till Microsoft 1999), Rebtel, Wrapp och Epidemic Sound.

Självklart hade jag hellre sett att Izettle växte sig större och blev ett europeiskt Paypay.

2010 var han även informell rådgivare till Izettles grundare. Bolaget var då bara en idé som dryftades kring Magnus Nilssons köksbord. Hjalmar Winbladh investerade några hundra tusen kronor privat och jobbade sedan för att knyta ihop en finansieringsrunda med Creandum, där han var partner på deltid, och Index Ventures, där han hade god kontakt med partnern Ben Holmes som investerat i hans mobiltelefonibolag Rebtel. Det hela slutade med att de två riskkapitalbolagen gick in med cirka 80 miljoner kronor i Izettles första riktiga kapitalrunda 2011.

Läs mer: EQT köper in sig i Epidemic Sound 

Sedan dess har Izettle tagit in ytterligare 2,7 miljarder kronor i riskkapital, enligt databasen Nordic Tech List.

Går Paypals köp av Izettle i lås bör Hjalmar Winbladhs aktieinnehav vara värt en bit över 100 miljoner kronor. Det är givetvis glädjande för honom privat. Men affären går ändå på tvärs med hans nuvarande ambitioner som grundare och partner på EQT Ventures inom Wallenbergsfären. Riskkapitalbolaget är ett av Europas tyngsta inom tech, med drygt fem miljarder kronor i sin första fond. 

I sin nya roll talar Hjalmar Winbladh nämligen gärna och ofta om vikten att kunna skriva ”stora checkar” och se till att europeiska techbolag ska kunna växa sig stora, istället för att bara köpas upp av amerikanska it-jättar. Han var själv med om att sälja sin skapelse, det mobila internetbolaget Sendit, för en drygt miljard till Microsoft 1999. Under de kommande åren såg han sedan på medan Microsoft slukade svenska techsuccéer som Skype (som först ägdes av Ebay) och Mojang (med dataspelet Minecraft).

Läs mer: ”Vi kan skriva riktigt stora checkar” 

”Självklart hade jag hellre sett att Izettle växte sig större och blev ett europeiskt Paypay. Jag hade gärna sett Izettle gå till börsen, ta in nytt kapital och få marknadens förtroende för att fortsätta konsolidera i Europa, Latinamerika och delar av Asien. På det viset hade man byggt ett globalt alternativ till Paypal och Square”, säger han.

Samtidigt är Hjalmar Winbladh snabb att påpeka att han ser en stark industriell logik i Paypals köp av Izettle. Prislappen är dessutom betydligt högre än det börsvärde på 10-12 miljarder kronor som Izettles ägare siktade på.

Han säger även att Izettles resa, med hundratals miljoner kronor i årliga förluster, visar att det är fullt rimligt att investera miljardbelopp i snabb tillväxt på delmarknader där ”vinnaren tar allt”. Se bara på Spotify. En liknande resa hade dock varit närmast omöjlig när han var it-entreprenör på 90-talet och en bit in på 00-talet, menar han. 

"Izettle visar att den svenska riskkapitalsektorn kommit långt. Grundarna har lyckats ta in så pass mycket kapital att de kunnat nå sin vision”, konstaterar Hjalmar Winbladh.

Lyssna på veckans avsnitt här:

https://embed.acast.com/digitalpodden/arpaypalskopavizettlebrafortech-sverige-

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl.

Innehåll från Bizzjoiner ABAnnons

Hur kundportalen ger dina kunder en digital VIP-ingång, om ni använder Fortnox!

Att satsa på kundvård är oftast lönsamt både på kort och lång sikt. Nöjda kunder köper mer, ger möjlighet till referenser och så länge kundvård inte likställs med rabatterade priser även möjlighet till bättre marginaler i affärer. Samtidigt konkurrerar satsningar på förbättrad kundvård i regel med andra aktiviteter så som ökad nykundsförsäljning, produktutveckling etc. Så hur kan man göra för att säkerställa en förbättrad kundvård som ger ett positivt bidrag på en gång?

Inom alla affärer premieras de leverantörer som är smidiga att jobba med. Detta gäller inte minst inom B2B där det professionella och effektiva bemötandet kan vara det som vinner mot leverantören som endast har de lägsta priserna. Att kunna serva kunder med uppdaterad information på kundens villkor är något som gör vardagen enklare för dem. Om kunden erbjuds denna möjlighet genom en digital självbetjäning blir det samtidigt enklare både för kunden och er som leverantör.

Affärssystemet innehåller troligtvis det mesta av den information dina kunder är ute efter

I leverantörens affärssystem finns en guldgruva när det kommer till information som kunder har nytta av. Exempel på de vanligaste frågorna som ställs till en kundtjänst eller företagets ekonomiavdelning är:

• Detaljerad information om företagets artiklar.

• Finns de varor jag vill beställa tillgängliga?

• När kommer jag att få de varor jag beställt?

• Jag behöver kopior på dokument (följesedlar, fakturor etc.)

• Kan jag få ett utdrag av vår reskontra (fakturor, betalningar etc.)?

• Jag har frågor om den produkt jag fått levererad kring installation, användning eller liknande.

All denna information finns i företagets affärssystem som personalen på företaget har tillgång till. Problemet är att kunderna måste ringa eller mejla för att ta del av informationen.

Att ge kunden direktåtkomst till information, och där med en minskad resursförbrukning, innebär möjlighet till en mer professionell rådgivning och personlig service.

I det läget är en kundportal med koppling till affärssystemet den optimala lösningen. Informationen finns redan i affärssystemet och kunden bjuds in till kundportalen som en digital VIP-ingång till företaget.

Bizzjoiner - kundportalen med färdig koppling till Fortnox

Bizzjoiner är en kundportallösning för B2B verksamhet. En kundportal där kundens personal har tillgång till information och tjänster i ett mycket enkelt gränssnitt.

Förutom att Bizzjoiner har en generell koppling, som kan konfigureras till att ansluta till valfria system, finns ett antal färdiga kopplingar till specifika molnbaserade affärssystem (exempelvis Business Central från Microsoft). I och med den senaste uppdateringen finns nu även en färdig koppling för de företag som nyttjar Fortnox. Med denna koppling kan önskad information i affärssystemet enkelt lyftas fram och visas för kunden i kundportalen.

Exempel på helt färdiga scenarion som kan tas i bruk är:

• Produktinformation

• Följ order och leveranser

• Betalstatus och åtkomst till affärsdokument (orderbekräftelser, följesedlar och fakturor)

Kopplingen finns sedan en tid tillbaka publicerad som en APP i Fortnox appmarknad och tillhandahålls utan kostnad för er som redan har Fortnox affärssystem med integrationslicens och startar en prenumeration på Bizzjoiner.

Läs mer om den färdiga kopplingen på Fortnox appmarknad 

Bizzjoiner kundportal

Bizzjoiner är kundportallösningen för företag med återkommande företagskunder. På samma sätt som Fortnox är Bizzjoiner en prenumerationslösning där företaget till en fast månadskostnad har en garanterad funktionalitet utan att behöva bekymra sig om diverse IT-frågor.

I Bizzjoiner presenteras informationen i med en struktur som utgår från kunden, där kundens användare sätts i centrum. Förutom att ta del av färdig information från affärssystemet finns även rutiner för ärendehantering, nyhetspublicering och strukturerade samarbetsrutiner.

Bizzjoiner används idag av allt fler företag i många olika sorters verksamhet där en gemensam faktor är att de vill ge sina kunder en professionell kundvård med hjälp av en digital VIP-ingång.

Vill du veta mer om Bizzjoiner och hur den färdiga kopplingen till Fortnox kan underlätta företagets kundvård? Läs mer här!  

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Bizzjoiner AB och ej en artikel av Dagens industri

”Airbnb för husbilar” går samman med svensk konkurrent

Det schweiziska bolaget Mycamper ville slå sig in på campingmarknaden i fjol, med sin tjänst som låter kunder hyra ut husbilar och husvagnar till varandra. Nu investerar de i stället i sin svenska branschkollega Housecar – för att växa i Norden.

Grundarna bakom Housecar. Översta raden från vänster: Nicolas Cohen och Rickard Magnusson. Nedersta raden från vänster: Anders Lisspers och Farshad Tajik.
Grundarna bakom Housecar. Översta raden från vänster: Nicolas Cohen och Rickard Magnusson. Nedersta raden från vänster: Anders Lisspers och Farshad Tajik.Foto:Press.

Under 2020 lanserade det schweiziska bolaget Mycamper sin tjänst i Sverige. Deras plattform är ett sorts ”Airbnb för husbilar och husvagnar”, där privatpersoner kan hyra ut campingfordon till varandra. Affärsmodellen består av att bolagen tar runt 20 procent av uthyrningskostnaden i avgift. 

Men det har funnits flera lokala aktörer på marknaden, som fick ett uppsving i fjol när många svenskar valde att fira sin semester på hemmaplan i spåren av coronapandemin. 

Nu investerar Mycamper i sin svenskgrundade branschkollega Housecar.

”Vi är imponerade över deras snabba tillväxt. Strategiskt är det en stor fördel för oss att investera i ett grundarteam som kan den nordiska marknaden. Tillsammans är vi övertygade om att vi på ett effektivt sätt kommer att kunna skala”, säger Michele Matt vd för Mycamper, i en kommentar.

Läs mer: ”Airbnb för husvagnar” rullar ut – vill lifta med svemester-trenden

Affären är värd runt 5 miljoner kronor, vilket innebär att Mycamper blir delägare i Housecar tillsammans med grundarna.

Målsättningen är nu att tillsammans bygga den största delningstjänsten för fritidsfordon i Norden. Det kommer ske under svenska Housecars varumärke, dit det schweiziska bolaget flyttar alla sina tillgångar.

Redan före coronapandemin var Sverige dock det land i Europa med flest campingfordon per capita. Det finns i dag 100 000 husbilar och 290 000 husvagnar i landet.

”2021 har börjat fantastiskt. Vi är nära att nå förra årets bokningar redan nu”, säger Rickard Magnusson, vd och medgrundare på Housecar.

De tre andra grundarna bakom bolaget är Nicolas Cohen, Farshad Tajik och Anders Lisspers. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera