1515

Storinvestering i Mapillary – tar in 68 miljoner i nytt kapital

Riskkapitaljättarna Atomico och Sequoia gör en storinvestering i det skånska kartbolaget Mapillary. "Vår modell är bevisad. Nu vill vi skala upp och göra mer", säger grundaren Jan Erik Solem. 

Jan-Erik Solem, grundare och vd på Mapillary.
Jan-Erik Solem, grundare och vd på Mapillary.Foto:Thijs Stalenhoef

Svenskgrundade Mapillary beskrivs enklast som ett slags crowdsourcat Google Maps. Genom att samla in bilder från allmänheten vill bolaget bygga en öppen och alternativ karttjänst på webben. 

Bolaget har vuxit rejält sedan starten och i databasen finns nu över 50 miljoner bilder från 170 länder och totalt 1,2 miljoner kilometer kartlagd mark. Tjänsten har över 18 000 registrerade användare. 

"Vår modell är bevisad, åtminstone för alla utom de extrema skeptikerna. Det fungerar, och nu vill vi skala upp och göra mer", säger Mapillarys grundare Jan Erik Solem till Di Digital. 

I januari 2015 tog Mapillary in 1,5 miljoner dollar, motsvarande drygt 12 Mkr, från det amerikanska riskkapitalbolaget Sequoia. I den nu avslutade rundan står dock Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico som största investerare. 

Totalt tar bolaget in 8 miljoner dollar, motsvarande drygt 68 Mkr. Jan Erik Solem vill inte berätta hur stor del av Mapillary som därmed byter händer. 

Pengarna ska gå till fortsatt expansion och till att vidareutveckla bolagets bildigenkänningsteknik. Mapillarys affärsmodell bygger på att sälja data om platser och bilder till betalande kunder.

"Data kan vara bilderna i sig men också information som vi plockar ur dem med våra analysverktyg. Redan idag kan vi känna igen trafikskyltar och dylikt men vi vill bli bättre på att förstå bilderna. Vi vill att systemet ska lära sig hur platser förändras över tid", säger Jan Erik Solem. 

Vi vill att systemet ska lära sig hur platser förändras över tid.

Idag har bolaget 12 heltidsanställda, varav fyra personer jobbar med just bildigenkänning. 

"Den delen av teamet behöver vi fördubbla i storlek. Vi har börjat anställa redan", säger Jan Erik Solem. 

"Mapillary förändrar hur vi kartlägger och navigerar i vår omvärld. Deras ambition är att förändra hur vi planerar våra städer, utvecklar transportnätverk och uppfattar olika delar av jorden", skriver Niklas Zennström, vd och grundare Atomico, i ett pressmeddelande om affären.

Jan Erik Solem drev tidigare bolaget Polar Rose, som tagit fram en mjukvara för ansiktsigenkänning. År 2010 såldes Polar Rose till Apple för en okänd summa och Jan Erik Solem flyttade under en tid över till Apples huvudkontor i USA.

Läs mer: Tunga affärsänglar bakom startupbolaget Greta.io


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?