1515

Storbankerna sluter upp bakom blockkedjan

Hundratals miljarder kronor om året står på spel när tekniken bakom valutan bitcoin ritar om marknaden för internationella transaktioner. "Det här kan bli det största teknikskiftet i bankvärlden i modern tid", säger Erik Zingmark, ansvarig för blockkedjan på Nordea.

Erik Zingmark, co-head of transaction banking på Nordea och ansvarig för storbankens arbete med blockkedjan.
Erik Zingmark, co-head of transaction banking på Nordea och ansvarig för storbankens arbete med blockkedjan.

De stora bankernas intresse för den digitala valutan bitcoin har hittills varit svalt. Men uppslutningen är total bakom den underliggande tekniken blockchain, som bedöms ha potential att helt vända upp och ned på finansbranschen.

En blockkedja är, något förenklat, en digital och gemensam loggbok över tillgångar, dess ägare och genomförda transaktioner (se grafik i botten). Tekniken kan användas till säker registrering och verifiering av nästan alla slags transaktioner – att upprätta kontrakt, registrera patent eller äktenskapsbevis, fastigheter, utbetalningar av löner eller ersättning till upphovsrättshavare.  

Läs mer: Därför kan blockchain revolutionera bankvärlden

Resultatet blir, åtminstone i teorin, en automatiserad och digital ersättare till dagens globala clearingsystem. Det möjliggör omedelbara transaktioner mellan privatpersoner och företag, som dessutom kan genomföras helt utan centrala auktoriteter – till exempel clearinghus – som mellanhänder.

Det är enorma verksamheter som transfererar miljarder varje dag, som i teorin inte behövs längre. Det är hiskeliga summor pengar som står på spel.

“Det är enorma verksamheter som transfererar miljarder varje dag, som i teorin inte behövs längre. Det är hiskeliga summor pengar som står på spel”, säger Erik Zingmark, co-head of transaction banking på Nordea och ansvarig för storbankens arbete med blockkedjan.

Erik Zingmark, co-head of transaction banking på Nordea.

Inom sex år kan blockkedjeteknik medföra besparingar för bankväsendet på över 20 miljarder dollar om året, enligt en analys från den spanska bankkoncernen Santander.

Alla de svenska storbankerna arbetar nu aktivt med tekniken i olika utvecklingsprojekt. Längst fram står SEB och Nordea. De är sedan i höstas medlemmar i banksamarbetet Distributed Ledger Group (DLG), tillsammans med bland andra JP Morgan, Barclays, Credit Suisse och Royal Bank of Scotland. DLG är i sin tur nära knutet det amerikanska startup-företaget R3, som utvecklar blockkedje-tillämpningar för finansbranschen.

Syftet är att utveckla en bankgemensam blockkedje-standard, som till exempel skulle kunna ersätta SWIFT-systemet vid internationella valutaöverföringar. Tanken är att samarbetet på sikt ska mynna ut i standarder och protokoll såväl som kommersiella applikationer av tekniken.

“Poängen är att skapa en gemensam teknisk plattform och börja testa olika implementationer”, säger Nicholas Moch, strategichef på SEB.

Läs mer: Storbanker satsar halv miljard på bitcointeknik

På Nordea jobbar “en handfull personer” idag heltid med olika projekt kopplade till blockkedjan, säger Erik Zingmark. På SEB sysselsätter området “ett tvåsiffrigt” antal människor, säger Nicholas Moch.

Handelsbanken och Swedbank bekräftar båda för Di Digital att man arbetar aktivt med olika initiativ kopplade till blockkedjan, men avböjer att ge några ytterligare detaljer.

“Banker behöver utforma sin egen roll i den här infrastrukturen. Samarbeten och kompetensöverföring mellan traditionella banker och nya aktörer är av central betydelse", säger Anna Felländer, digitaliserings- och framtidsekonom på Swedbank.

Anna Felländer, digitaliserings- och framtidsekonom på Swedbank.

De första praktiska tillämpningarna av tekniken kan vara i bruk redan inom ett eller ett par år, säger Erik Zingmark på Nordea.  

“Men det under förutsättning att den reglerande enheten säger att de stöttar det här. Så snart det finns något mer konkret för dem att ta ställning till kommer en dialog inledas med Finansinspektionen”, säger Erik Zingmark.

Läs resten av reportaget: Fyra områden där blockkedjan kan förändra finansbranschen


Innehåll från AdmincontrolAnnons

En digitaliserad arbetsplats – med minskad risk för cyberattacker

På senare år har en digitaliserad arbetsplats varit en hög prioritet för många företag. Samtidigt jobbar allt fler hemifrån, vilket ökar behoven av säkra och fullt digitala lösningar – inte minst när mängden cyberattacker blir alltmer förekommande och förödande.

– Genom vår styrelseportal kan dokument delas och signeras digitalt på ett väldigt enkelt och säkert sätt, säger Rebecka Soma, Country Manager på Admincontrol i Sverige.

Sättet vi lever på har förändrats drastiskt i samband med coronapandemins intåg runt om världen, men kanske allra främst hur och var vi arbetar. Dessförinnan var kontoret allt som oftast en obligatorisk arbetsplats på daglig basis. När hemmakontor blivit allt vanligare har flera svenska bolag under det senaste året vittnat om en markant ökning av cyberattacker, och både SÄPO och Internetstiftelsen har i flera rapporter skrivit om hur attackerna blir fler i pandemins spår. Enligt Rebecka Soma, Country Manager på Admincontrol i Sverige, kommer därför kompetens inom cybersäkerhet bli av högsta vikt framöver.

Tidigare med hjälp av en kontorsnärvaro kunde viktiga dokument signeras direkt på plats, något som innebar en problematik när företag stängde ner och drev sin verksamhet via distans. Det ställde nya krav på smidiga och säkra digitala lösningar, och Admincontrol blev snabbt ett alternativ som visade sig gynnsamt för den nya tidens behov. 

– Säkerhet är väldigt viktigt för oss. Vi kan se att behovet ökat lavinartat under pandemin; elektronisk signering används mer än någonsin. Vår tjänst möjliggör att alla tryggt kan jobba var som helst utan att behöva infinna sig i styrelserummet så fort något ska signeras, berättar Rebecka Soma.

Säkerheten måste prioriteras

Den snabba omställningen till hemmakontor och virtuella möten gjorde att många bolag förlitade sig på olika digitala tjänster – som inte alltid var helt optimala och tillräckligt säkra för ändamålet. Företagens styrelseledning måste därför förstå området kring cybersäkerhet och hur de kan arbeta för att motverka det, menar hon.

– Alla kommer behöva sträva mot en bra säkerhetskultur inom sina företag. En absolut majoritet av felen som sker på en arbetsplats är ”human errors”, och risken för att göra fel när man inte vistas på kontoret ökar ju också. Därför blir en god säkerhetskultur extremt viktigt.

Enligt statistik från tidigare i år, framtaget av cybersäkerhetsföretaget Cybint är just human errors anledningen till hela 95 procent av alla intrång.

– Har man ett bra säkerhetstänk är man mycket bättre rustad för en eventuellt kommande cyberattack. En bra och enkel åtgärd är att använda tvåfaktorsautentisering, men det till trots är det bara fyra av tio som nyttjar det.

En tjänst för nya tider

Det talas mycket om vad som väntar arbetsvärlden och den nya samtiden när vi återgår till det normala. Många är eniga om att pandemin avsevärt skyndat på digitaliseringen och många av de tjänster och arbetssätt som vi idag tillämpat förväntas stanna kvar även efter pandemin.

En av dessa är just elektronisk signering, och företag som inte rustat upp med tjänster likt dessa förväntas snabbt hamna efter i förhållande till sina konkurrenter. 

– Vinningen är oerhört stor med att kunna signera digitalt. Dels är det mer miljövänligt i och med att det eliminerar stora mängder papper, men det möjliggör också en större frihet för alla inblandade när de inte behöver infinna sig på en specifik plats.

Med Admincontrol samlas allt från digital dokumentstyrning och ett förenklat samarbete för styrelse och ledning på en och samma plats. Dessutom är det Sveriges enda ISO 27001:2013-certifierade styrelseportal och utlovar effektiva och säkra styrelsemöten – på ett användarvänligt vis.

– Med Admincontrol blir det en säkrare hantering när vi inte längre har samma förutsättningar som förr, avslutar Rebecka Soma.

Ladda ner Admincontrols e-bok för att lära dig mer om ”utvärdering av dina investeringar i styrelsens teknologi” här 

 

Mer från Admincontrol

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Admincontrol och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?