1515

Storägaren förlorar striden i rätten mot heta miljardbolaget

Truecaller har under våren stämts av storägaren Stefan Lennhammer, som anklagat techbolaget för ”sabotage” mot hans planer att sälja aktier. Nu är striden avgjord till Truecallers fördel – efter att hovrätten beslutat att inte ta upp fallet.

Till vänster: Truecallers grundare Nami Zarringhalam och Alan Mamedi. Till höger: Stefan Lennhammer.
Till vänster: Truecallers grundare Nami Zarringhalam och Alan Mamedi. Till höger: Stefan Lennhammer.

I december i fjol lämnade affärsmannen Stefan Lennhammer, en av Truecallers första investerare, rollen som styrelseordförande för kommunikationsappen. Han hade då suttit på posten i hela åtta år.

Efter sortin har han hamnat i konflikt med grundarna Nami Zarringhalam och Alan Mamedi.

Stefan Lennhammer har velat sälja sin 8-procentiga ägarandel i Truecaller. Posten kontrolleras genom investeringsbolaget Reeda Capital och värderas till drygt en halv miljard kronor.

Men Truecaller har inte velat lämna ut viktiga nyckeltal, till exempel omsättningen för 2018, till Stefan Lennhammer i förväg.

Han menade därmed att bolaget aktivt ”saboterat” försäljningsprocessen – och beslutade sig för att dra Truecaller inför domstol

Bolaget har tidigare kallat anklagelserna för ”grundlösa”, rapporterade Breakit.

Läs mer: Så mycket betalade Truecaller för sitt indiska förvärv 

Tingsrätten gav i början av juni Truecaller rätt i saken. Stefan Lennhammer och Reeda Capital skulle därmed stå för bägge parters rättegångskostnader på 175 000 kronor.

Stefan Lennhammer gav inte upp utan överklagade beslutet. 

I fredags meddelade dock Svea hovrätt att de inte beviljar prövningstillstånd i målet, kan Di Digital berätta.

”Vi ser fram emot att lägga ärendet bakom oss och fortsätta fokusera på att bygga bolaget och värden för våra samtliga ägare”, säger Truecallers medgrundare och styrelseordförande Nami Zarringhalam i en kommentar.

Stefan Lennhammer menar att tvisten handlar om huruvida Reeda, enligt aktieägaravtalet, ska få rätt till information per omgående. Domstolen har dock inte prövat sakfrågan – det vill säga rätten till information över huvud taget. 

”Sakfrågan kommer nu istället att prövas via skiljedom i handelskammaren. Denna process kommer tyvärr ta ytterligare tid vilket är mycket beklagligt då rätten till information enligt aktieägaravtalet är mycket tydlig”, säger Stefan Lennhammer.

”För Reedas del innebär det att vi kommer ha tillgång till den information vi har rätt till men betydligt senare än vad vi hoppats på”, säger han.

Truecaller har 130 miljoner dagligen aktiva användare globalt, varav majoriteten är bosatta i Indien. Det förlustdrivande bolaget värderades senast till 6,8 miljarder kronor och omsatte under 2017 cirka 108 miljoner kronor.

Fotnot: Denna artikel har efter publicering kompletterats med kommentarer från Stefan Lennhammer och Reeda Capital.

Läs mer: Truecaller dubblar sina intäkter 


Innehåll från SavelendAnnons

Enastående framgångsrikt Q2 för SaveLend

Efter sommarens börsnotering har har P2P-investeringsplattformen SaveLend haft fortsatt vind i seglet, med stora onboardingar och rekordmånga nya kunder.

– Vi ser det stora intresset som ett kvitto på att detta är ett vinnande koncept, säger vd Ludwig Pettersson.

Läs mer om SaveLends plattform 

Under sommaren börsnoterades investerings- och sparplattformen SaveLend med en överteckning på cirka 680 procent och har nu över 2000 aktieägare. Sedan dess har såväl investerare som aktieägare på plattformen ökat. 

Dessutom har fastighetsförvaltaren Fastum och fackförbundet Akavia genomgått framgångsrik onboarding på faktureringsplattformen och bidragit med kraftigt ökade transaktionsvolymer.

– Vi har haft tydliga finansiella mål på att växa 25 procent organiskt varje år – dessa mål kommer vi att överträffa och vi ser fram emot att sätta upp nya mål inför nästa år. Det fanns en viss oro för att en så stark utveckling skulle anstränga vår organisation, men vi har upprätthållit vår leveranskapacitet utan problem, även under hög belastning. Därmed har vi också fått bekräftelse på plattformarnas skalbarhet.

Överträffar uttalad målsättning

Nyfikenheten på kreditinvesteringar blir allt större, vilket SaveLends peer-to-peer-plattform är ett levande bevis på. Krediter anses vara ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta och avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde än andra tillgångsslag, eftersom det inte är avhängigt börsen i samma utsträckning. Detta har resulterat i att vi kontinuerligt har överträffat vår uttalade målsättning om att leverera 7-9 procents avkastning, vilket vi givetvis avser fortsätta med, betonar Ludwig.

Under augusti presenterades också SaveLends mycket positiva resultat för Q2. Plattformens samlade kapital ökade till 373 miljoner kronor jämfört med 222 miljoner kronor 2020, och snittavkastningen på utlånat kapital låg fortsatt mycket högt, på 10,7 procent. Samtidigt ökade nettoomsättningen med hela 75 procent. 

Med Europa som sitt spelfält

För närvarande är SaveLend aktiva i Sverige, Finland och Polen, vilka är stora marknader för kreditinvesteringar. Fokus ligger i dagsläget på att fortsätta befästa sin närvaro här, men i framtiden är målet att göra hela Europa till företagets spelfält. Ludwig konstaterar dock att det förutsätter en välutvecklad bankinfrastruktur, med fortsatt fokus på automatisering och bra tillgång till kreditdata. 

– Det finns alltid mycket att tänka på när man etablerar sig på nya marknader, men vi har en effektiv och smart modell med enorm potential. Det kommer att bli spännande att vidareutveckla den, avslutar Ludwig.

Sätt igång att investera i SaveLend 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?