1515
Annons

Stora Enso går in i H&M:s och Ikeas textilbolag

H&M:s och Ikeas textilbolag Treetotextile får en ny delägare. Stora Enso investerar och ska nu förbereda kommersiell produktion. ”Det är jämförbart med viskos, tencel eller lyocell”, säger Markus Mannström på skogsbolaget.

Stora Enso ska hjälpa textilbolaget Treetotextile att göra sin metod redo för fullskalig produktion. Ikea, H&M och Stora Enso är nu alla delägare i bolaget.
Stora Enso ska hjälpa textilbolaget Treetotextile att göra sin metod redo för fullskalig produktion. Ikea, H&M och Stora Enso är nu alla delägare i bolaget.Foto:TT

Sedan 2014 har det skånska bolaget Treetotextile utvecklat metoder som tillverkar textilfiber av cellulosa, eller trämassa.

Di Digital avslöjade 2017 att Treetotextile har tre delägare: H&M HM B -1,66% Dagens utveckling , Ikea och entreprenören Lars Stigsson. De två storbolagen uppgav då att målet var att producera hållbar textil som skulle komma deras kunder till del.

Nu står det klart att Stora Enso STE R -4,42% Dagens utveckling ansluter som delägare. Skogsbolaget ska upprätta en anläggning som ska validera produktionsprocessen och förbereda kommersiell produktion.

”Det är jämförbart med processerna som leder till viskos, tencel eller lyocell”, säger Markus Mannström, som är chef för Stora Enso Biomaterials.

”Ikea och H&M tyckte därför att det var bra att få med en industriell spelare. Vi ser mycket aktivt på textilindustrin. De har ett stort behov av cellulosafiber som kommer från skogen.”

Läs mer: Eva Redhe: ”Jag skapade min egen gyllene bur” 

Slutligen ska Treetotexiles process  leda till ett material som ligger nära viskos, en annan cellulosafiber som ofta blandas med bomull.

”Det går ut på att man löser upp så ren cellulosafiber som möjligt, tar upp och spinner till en tråd. Det ska man kunna göra med upplösningskemikalier som är så miljövänliga som möjligt, och som används så effektivt som möjligt. Man återvinner den hela tiden, nästan som i ett slutet kretslopp”, säger Markus Mannström.

Ikea, H&M, Stora Enso och Lars Stigsson, Treetotextiles vd, äger en fjärdedel av bolaget var. Markus Mannström vill inte uppge hur mycket pengar Stora Enso har investerat.

Treetotextile har ännu inte redovisat några intäkter. Verksamheten har kostat drygt 10 miljoner kronor sedan den inleddes, i mitten på 2014.

Läs mer: H&M och Ikea har i tysthet bildat ett bolag i Skåne 

 

 

 


Innehåll från Öhman FonderAnnons

Så kan han lägga tid och fokus på att bli bäst i världen

Olof Kajbjer, mer känd som Olofmeister, är en av världens bästa counter strike-spelare. För att kunna koncentrera sig och lägga tid på träning istället för på pengar tar han hjälp av Öhman Fonders kapitalförvaltning. 

Det började redan i nio-årsåldern. Olof Kajbjers storebror satt och spelade Counter Strike på hemmets enda dator, och precis som småsyskon överallt ville Olof vara med. 

- Så fort min brorsa gick från datorn för att till exempel svara i telefon hoppade jag på datorn. Han var väl inte så glad över det då, men nu tycker han det är rätt kul.

Inte så konstigt, för Olofs spelande har tagit honom rakt in i världseliten, och sedan 2013 har han spelat professionellt på heltid.

- Jag skulle egentligen ha börjat läsa en kurs på universitetet men fick jag frågan om jag ville joina ett lag. På den tiden var inte CS jättestort, men jag tog ett snack med farsan som sa att jag fick ett år på mig för att se vad som skulle hända.

I samma veva tog e-sport som publiksport fart, en turnering i Polen fyllde för första gången en arena med 10 000 åskådare, och Olof kunde efter det första året lugnt konstatera att det här var väl värt att satsa på. Bara ett år senare, 2015, utsågs han till världens bästa spelare.

- Jag har alltid varit tävlingsinriktad. Det spelar ingen roll om det är fotboll eller e-sport, jag gillar att tävla i lag och jag vill bli bäst. Dessutom är Counter Strike så mycket mer än att bara skjuta. Du måste tänka strategiskt, du måste studera dina motståndare och tänka dig in i hur de ser på spelet, något som jag har insett genom åren att jag är ganska bra på.

Men framgången kräver träning. En vanlig dag inleder Olof med en timme på gymmet, för att sedan träna och spela med sina lagkamrater från elva till nitton. 

- De två första timmarna är genomgång med coachen och analytikern, där vi till exempel går igenom nya tekniker, eller vad vi har gjort bra respektive dåligt dagen innan och kan utveckla. Sen spelar vi träningsmatcher ihop fram till nitton, och därefter är det antingen tävling eller individuell träning.

Olofs yrke innebär 200-250 resdagar per år. Det i kombination med de långa träningsdagarna har gjort att han de senaste tre åren har valt att ta hjälp av Öhman Fonders tjänst private clients, kapitalförvaltning för privatpersoner.

- Dels känner jag mig inte helt bekväm med att förvalta mina pengar själv, dels vill jag lägga all min tid och fokus på att spela.

Från början hade han sina pengar hos en annan aktör, men efter att en vän tipsade om Öhman Fonder valde Olof att anlita dem istället.

- Jag gick på ett första möte med Jimi och tyckte att han kändes trygg och genuin, och att han förstod min sida. Och så har det fortsatt, han tar sig tid och efter alla samtal med honom förstår jag mig dessutom på den världen mer än tidigare. Så jag är väldigt nöjd.

- Jag älskar att tävla, men nu tar jag semester. Det ska bli skönt med sommarlov!

Läs mer om Öhmans kapitalförvaltning här 

 

Mer från Öhman Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Öhman Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?