1515
Annons

Stor granskning: Så närmar sig kvinnorna makten inom riskkapitalet

Andelen kvinnliga partners på Sveriges ledande riskkapitalbolag har stått still det senaste året. Men nära hälften av de som är på väg upp i hierarkin är kvinnor, visar Di Digitals genomgång.

Kerstin Cooley, managing partner på Brightly Ventures, Ashley Lundström, partner på EQT Ventures och Jessica Schultz, general partner på Northzone.
Kerstin Cooley, managing partner på Brightly Ventures, Ashley Lundström, partner på EQT Ventures och Jessica Schultz, general partner på Northzone.

Di Digitals granskningar har år efter år visat att kvinnliga entreprenörer får en oproportionerligt låg andel av riskkapitalet som investeras i tech-sektorn. En faktor som troligen spelar in är att de som har mest makt i branschen, riskkapitalbolagens partners, ofta är män.

Knappt 21 procent av partners är kvinnor på de 20 riskkapitalbolagen i Sverige som Di Digital har tittat närmare på. Men för bara några år sedan såg det sämre ut.

I en genomgång i fjol visade Di Digital att den svenska techbranschens mest tongivande riskkapitalbolag, på bara fyra korta år, gått från att knappt ha några kvinnliga partners alls – till att i många fall ha flera stycken. 

Ökningen började 2013 då finlandssvensken Kaj Hed, känd som huvudägare av spelbolaget Rovio, investerade i det lilla riskkapitalbolaget Moor, vilket placerade bolagets vd Kerstin Cooley och medgrundaren Katja Bergman i rampljuset.

Tre år senare blev Jessica Schultz den första kvinnliga partnern i Northzones investerarteam. Northzone är Sveriges mest etablerade riskkapitalbolag inom techsektorn, har tagit in cirka 16 miljarder kronor sina fonder sedan starten 1996 och var bland annat en tidig investerare i både Spotify och Izettle. Samma år, 2016, grundades Backing Minds av Susanne Najafi och Sara Wimmercranz. Bolaget startades med ”ett tresiffrigt miljonbelopp” och målet är att investera i bolag andra lätt missar – gärna med grundare som inte är män bosatta i Stockholms innerstad. 

Marta Sjögren blev partner på Northzone 2018, och därmed riskkapitaljättens andra kvinnliga partner. Under 2019 blev sedan Linda Höglund partner hos Luminar Ventures och Jessica Rameau partner hos Wellstreet Ventures. 

I dagarna har riskkapitaljätten EQT Ventures, som sedan starten 2016 har stängt två fonder på totalt runt 13 miljarder kronor, befordrat Ashley Lundström i Stockholm och Laura Yao i San Francisco till partners.

Annars har det inte hänt så mycket i partnerleden under 2020. Northzone har till och med gått i motsatt riktning i och med beskedet i oktober i år att Marta Sjögren ska lämna. 

Läs mer: Hon är Sveriges mäktigaste kvinnliga riskkapitalist

”General partner är den tyngsta titeln på ett riskkapitalbolag. De är ofta grundare av firman och investerar mest privat kapital i fonderna. Ju mer personlig risk man är med och tar, desto mer makt man har i regel”, säger Kerstin Cooley, som i dag är partner på det relativt nystartade riskkapitalbolaget Brightly Ventures med en halv miljard kronor i första fonden

Brightly Ventures har fyra partners, varav två är kvinnor och två är män. 

Katja Bergman och Kerstin Cooley har tillsammans med Andy Johnston och John Elvesjö startat Brightly Ventures.
Katja Bergman och Kerstin Cooley har tillsammans med Andy Johnston och John Elvesjö startat Brightly Ventures.

”Vi investerar på lika villkor. Jag tycker det är positivt med en jämn könsfördelning, men egentligen är all typ av mångfald och olika referensramar bra. Vi har en finländska, en irländare, en Stockholmare och så jag, med rötterna i Norrland, alla med väldigt olika bakgrund”, säger Kerstin Cooley.

Under dessa fyra partners finns ytterligare två personer i investeringsteamet – varav en är kvinna och den andra en man. Med tiden kan de ta steget upp och bli partner. 

Sett till andra riskkapitalbolag är det tydligt att många kvinnor är på väg uppåt i organisationerna. Det tongivande riskkapitalbolaget Creandum, som även de var tidiga investerare i Spotify och Izettle, har än i dag enbart män i partnerledet - sex stycken. Men bland de investeringsvariga som är direkt under partners är fyra av sju kvinnor. Samma sak gäller flera andra bolag.

Läs också: Bankprofilen Lena Apler: ”Kvinnliga VC-partners kan göra en jätteskillnad”

Bland Di Digitals axplock av Sveriges främsta riskkapitalbolag inom techbranschen framgår att i princip hälften, 29 av 60, av alla investeringsansvariga är kvinnor. Dessa personer jobbar ihop med bolagets partners och har titlar som ”principal”, ”investment manager”, ”associate” och ”analyst” (se faktaruta).

”På EQT har alla investeringsteamet inflytande på investeringarna i fonden. Principals och associates på de flesta fonder är viktiga ’gatekeepers’ och de som träffar många bolag”, förklarar Ashley Lundström, partner på EQT Ventures.

Hur inflytandet fördelas beror förstås på hur teamet är strukturerat på respektive investeringsbolag.

”Svenska fonder är inte lika hierarkiska som till exempel amerikanska”, säger Ashley Lundström.

Hon menar att mångfald i investeringsteamen är särskilt viktigt för att det handlar om så liten mängd data man tar beslut utifrån. 

”Det tas genvägar och görs antaganden. Om det finns mångfald i teamet så kommer genvägarna från andra infallsvinklar och det leder till bättre beslut. Är rummet balanserat så är konversationen mer balanserad”, säger Ashley Lundström.

Läs också: Efter avhoppen – nya makthavare i EQT:s startupfond

20 riskkapitalbolag i Sverige:

Northzone
Partners: en kvinna, sex män
Investeringsansvariga: sex kvinnor, fem män

EQT Ventures
Partners: två kvinnor, fem män
Investeringsansvariga: fyra kvinnor, sex män

Creandum
Partners: sex män
Investeringsansvariga: fyra kvinnor, tre män

Verdanes svenska kontor (norskt riskkapitalbolag)
Partners: fem män
Investeringsansvariga: tre kvinnor, fyra män

Brightly Ventures
Partners: två kvinnor, två män
Investeringsansvariga: en kvinna, en man

Norrsken VC
Partners:
två kvinnor, två män
Investeringsansvariga:
en kvinna, tre män

Alfvén & Didrikson
Partners:
två kvinnor, fyra män
Investeringsansvariga: två kvinnor, en man

Backing Minds
Partners: två kvinnor 

Luminar ventures
Partners: en kvinna, två män
Investeringsansvariga: en man

Wellstreet Ventures
Partners: två kvinnor, fem män
Investeringsansvariga: en kvinna, två män

Eequity
Partners: tre män
Investeringsansvariga: fyra kvinnor

Standout capital
Partners: tre män
Investeringsansvariga: en kvinna, en man

Inventures svenska kontor (finskt riskkapitalbolag)
Partners: en man
Investeringsansvariga: två kvinnor

Blq Invest
Partners: en kvinna, två män

NFT Ventures
Partners: fyra män
Investeringsansvariga: fyra män

Sweet Capital
Partners:
en kvinna, sex män

Spintop Ventures
Partners: tre män

Edge Venture Capital
Partners: en kvinna, två män

Zobito
Partners: sex män

Pale Blue Dot
Partners: en kvinna, två män

Fotnot: I jämförelsen ingår bara riskkapitalbolag som är svenska, eller som har kontor i Sverige. Bland de bolagen som är svenska har vi även räknat partners och investeringansvariga som jobbar i andra länder. Familjeägda bolag som Soläng Invest och Inbox Capital ingår inte då de saknar en partnerstruktur. Samma sak gäller stiftelseägda investerare som Industrifonden. 

Läs mer: Di Digital listar 21 svenska investerarkvinnor


Innehåll från SavelendAnnons

Starta året med en ny vana: Få dina sparpengar att växa utan ansträngning

Återigen är januari här, månaden som både betraktas som årets fattigaste och ett startskott för nya löften. Sparplattformen SaveLend vill uppmuntra alla att använda det nya året till att se över sitt sparande och ta tillfället i akt att bygga en stabil ekonomisk grund. I stället för att låta dina pengar ligga sovandes på ett sparkonto utan ränta kan SaveLend hjälpa dig att sätta sparpengarna i arbete – och skapa möjlighet för dem att växa.

Ett nytt år är här och för många markerar det en möjlighet att börja med, eller återuppta, olika goda vanor. Att komma i gång med träningen eller ge upp tobak är nog några av de allra vanligaste nyårslöftena men 2022 kan också bli året du börjar satsa på ditt sparande, på riktigt. Många har idag stora summor pengar på vanliga sparkonton till nollränta, helt utan avkastning. Det är precis lika ineffektivt som att stoppa pengar i madrassen, menar Ludwig Pettersson, vd på SaveLend.

– Riksbanken har som uppgift att hålla inflationen på runt 2 procent per år så faktum är att dina sparpengar tappar köpkraft med tiden om de ligger vilande. Du bör i stället se till att placera pengarna där de jobbar och levererar avkastning. 

Steg ett är helt enkelt att komma i gång med det aktiva sparandet och det kan göras på många olika sätt, du kan till exempel köpa aktier och fonder, investera i råvaror eller spara i krediter. Nästa steg är att se till att du har en plan framåt, förklarar Ludwig Pettersson. En annan viktig faktor för ett framgångsrikt sparande är nämligen att spara varje månad, över tid. På så vis investerar man i alla konjunkturer och slipper tänka på att försöka förutse marknaden.

En naturlig diversifiering

Idén till SaveLend föddes 2014 ur viljan att erbjuda en sparform som står utanför aktiemarknadens dagliga svängningar och som ger grund för stabil avkastning. Krediter är en välkänd och beprövad investeringsform som tack vare teknikens utveckling numera kan erbjudas till alla. Genom att dela upp kapitalet på många olika krediter och kredittyper når man också en naturlig diversifiering då risken delas upp både sett till koncentration per kredit och kredittyper – så som företagslån, fastighetskrediter, konsumentlån och liknande. Det är också en sparform som inte kräver några förkunskaper eller stora startkapital. 

– Att spara i krediter skapar ett naturligt kassaflöde med ränteutbetalningar vid olika tillfällen och tider så att pengar fortsätter att ticka in. Och sedan får man ränta-på-ränta-effekten på det, säger Ludwig.  

Lägre risk

Han understryker att samtliga krediter hos SaveLend omfattas av en noggrann kreditkontroll och att krediter som tillgångsslag generellt har lägre risk än aktier. Trots detta ska krediter inte heller utgöra hela sparportföljen utan det är alltid viktigt att säkerställa en bra bredd så att man sprider sina risker. Avkastning och risk går hand i hand och man ska vara medveten om att en möjlighet till hög avkastning också innebär en hög risk. Du måste därför fundera på hur planen för ditt eget sparande ser ut. 

– Krediter bör vara en självklar del av varje sparportfölj för att skapa en bra diversifiering mellan både tillgångsslag och risknivåer. Vår målavkastning ligger på 7–9 procent per år, och under de senaste tolv månaderna nådde vi 8,92 procents avkastning efter avgifter och kreditförluster. 

Möter både nya och erfarna sparare

SaveLends plattform är utformad för att möta behovet hos alla typer av sparare. Från nybörjarsparare, som förstår att pengar behöver aktiveras men inte har något större intresse av att hålla koll på att köpa och sälja. Till de mer erfarna och kapitalstarka investerarna som vill ha en större bredd i portföljen och en tryggare investeringsgrund att stå på. 

– Vår investeringsmotor SmartInvest möjliggör ett helt automatiskt sparande i krediter vilket gör att vi kan möta de med lite mindre kapital som bara vill komma i gång och aktivera sitt kapital. Samtidigt kan de mer erfarna investerarna engagera sig mer i plattformen och göra egna inställningar för att få den spridning de vill ha i olika kredittyper samt bestämma exakt koncentration av kapital per kredit, avslutar Ludwig Pettersson. 

Kom i gång idag på Savelend.se 

 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?