Hoppa till innehållet

Annons

Stockholms stad helomvänder – öppnar upp för föräldrarnas skolplattform

Konflikten mellan föräldradrivna Öppna Skolplattformen och Stockholms stad kan vara på väg mot en lösning. Staden öppnar nu för externa apputvecklare och hoppas på dialog. Men blockeringarna är fortfarande kvar.

Isabel Smedberg-Palmqvist (L), skolborgarråd i Stockholms stad, öppnar nu för ett samarbete med föräldradrivna Öppna Skolplattformen.
Isabel Smedberg-Palmqvist (L), skolborgarråd i Stockholms stad, öppnar nu för ett samarbete med föräldradrivna Öppna Skolplattformen.

Öppna Skolplattformen skapades av ett gäng it-kunniga föräldrar och andra entusiaster som tröttnat på stadens egen plattform. Appen kostar 12 kronor och har sedan laseringen i februari i år laddats ned av drygt 6 000 användare.

Stockholms stad har dock sett risker med appen och menar att den personliga integriteten är i fara. Stadens utvecklare har därför blockerat vissa funktioner och motarbetat plattformen genom att vägra lämna ut dokumentation om stadens egen skolplattforms API:er.

Läs mer: Föräldrarnas skolplattform polisanmäls av Stockholms stad: ”Misstänkt dataintrång” 

Efter en juridisk utredning polisanmälde Stockholms stad plattformen, men utredningen lades ned i mitten av augusti.

Nu öppnar den grönblå majoriteten för att ingå avtal med externa apputvecklare. Staden har nämligen ingått ett avtal med den externa it-leverantören Atea, vilket möjliggör att köpa in tjänster från en tredjepart. Enligt pressmeddelandet vill majoriteten ”ta tillvara på innovationens och digitaliseringens möjligheter”.

Nu hoppas Stockholms stad på en dialog med Öppna Skolplattformen. 

 ”Med denna lösning kan Stockholms stad garantera att personuppgifter hanteras på ett korrekt och tryggt sätt samtidigt som föräldrar kan få ta del av marknadens digitala verktyg i sin vardag”, säger Isabel Smedberg-Palmqvist (L), skolborgarråd i Stockholms stad.

Läs mer: Stockholms stad sätter krokben för föräldrarnas skolplattform 

För skaparna bakom Öppna Skolplattformen kom vändningen som en överraskning.

”Det var oväntat men vi är tacksamma att politikerna börjar engagera sig i frågan. Vi är försiktigt positiva till det hela men i vår kommunikation med staden har det ibland utlovats saker där de senare helvänt, som att störa ut vår app trots löften om att inte göra det”, säger Erik Hellman, en av hjärnorna bakom appen.

Stadens utbildningsdirektör Lena Holmdahl skriver i ett mail till Di att Stockholms stad nu har gjort en förnyad konkurrensutsättning inom det ramavtal som SKL:s Adda inköpscentral (tidigare SKL Kommentus) har.

”Det gör att Utbildningsförvaltningen nu på ett juridiskt ordnat sätt kan avropa standardprodukter och appar via Atea. Det hela måste dock föregås av att appleverantören etablerar en avtalsrelation med Atea. Sedan kan vi efter genomgången informationsklassning och riskanalys teckna ett personuppgiftsbiträdesavtal med appleverantören”, kommenterar hon.

I väntan på dialogen med staden fortlöper Öppna Skolplattformens arbete. De blockeringar som stadens utvecklare lagt ut för plattformen är dock kvar.

”Det är rent sabotage från utvecklarna och handlar inte om säkerhet. Det senaste försöket som de kallade kryptering är i själva verket vad man inom it-branschen kallar obfuskering, ett sätt att mörka vad som händer. En seriös it-leverantör ska inte hålla på på det sättet, det är pinsamt”, menar Öppna Skolplattformens Erik Hellman. 

Den alternativa plattformen tittar nu på att utöka till fler städer.

”Det tickar framåt, vi har till exempel en väldigt positiv dialog med Göteborg”, avslutar Erik Hellman.

Innehåll från DinteroAnnons

Bytte betalningslösning – sparar 250 000 per år

Henrik Hulaas, chef för Glas och Interiör.
Henrik Hulaas, chef för Glas och Interiör.

Henrik Hulaas, chef för Glas och Interiör, ser många fördelar med att använda Dintero Checkout.

– Lösningen fungerar bra och är rimlig, och Dintero är väldigt bra på support och kunduppföljning, säger han.

Det är bråda dagar för de anställda i nätbutiken Glas och Interiör, som erbjuder hela 20 000 varulinjer. Nätbutiken etablerades 2006, och sedan dess har både varuutbudet och kundunderlaget vuxit betydligt.

En bra betalningslösning är en förutsättning för det medelstora företaget. Men det har under alla år varit en utmaning att hitta en leverantör som erbjuder en bra teknisk lösning och bra support till rimligt pris.

– Vi har fått uppleva överraskande många dåliga betalningslösningar, både avseende tekniken och supporten. När vi skulle byta leverantör förra året pratade jag därför med flera kollegor i branschen. Det var då jag fick Dintero rekommenderat, berättar Hulaas.

Det här är Dintero – läs mer.  

Därför är de nöjda med Dintero Checkout

Glas och Interiör har haft enbart goda erfarenheter av Dintero, enligt Hulaas.

– Plattformen är användarvänlig och har alla betalningslösningar som våra kunder efterfrågar. Vi kommer snabbt i kontakt med supporten när vi behöver, och dessutom har de väldigt bra priser.

Lönsamt för företaget

Han räknar med att Glas och Interiör sparar ungefär 250 000 kronor om året genom att använda Checkout-lösningen. Det är pengar som går direkt in i företagets resultat.

Nu har Hulaas planer på att utöka samarbetet med Dintero genom att bygga upp en kundklubb.

– Det är ju väldigt värdefullt att samarbeta med någon som vet vad vi behöver och som vi kan lita på. Dessutom är det praktiskt att ha allt samlat på en plattform.

Förtroende och långsiktiga kundrelationer

Techföretaget Dintero är byggt på erfarenheterna från Dsafe (det första företaget som Daro Navaratnam startade), en tydlig affärsfilosofi och en god idé.

– Vi såg att de minsta kunderna betalade ganska mycket för sin betalningslösning jämfört med stora företag och tänkte att det inte borde vara så, säger Daro Navaratnam, CEO och CO-Founder på Dintero.

Dintero har utvecklat en plattform med målet att få bort komplexiteten i betalningsbranschen. För kunderna innebär det att lösningen ger flexibilitet, men även en samlad plats för alla deras behov.

Tillstånd från Finansinpsektionen

I dag har Dintero 16 anställda som jobbar med utveckling och försäljning. I november förra året nådda företaget en ny milstolpe när de fick tillstånd från Finansinspektionen. 

– Det är ett stort förtroende som kommer att göra det möjligt för oss att förenkla kundernas betalningsresa ännu mer, säger Magnus Gleditsch, som är Growth Manager hos Dintero.

Magnus Gleditsch, Growth Manager hos Dintero.
Magnus Gleditsch, Growth Manager hos Dintero.

Företaget utvecklar och förbättrar sina betalnings- och omnikanallösningar kontinuerligt - och vidareutvecklar hela tiden för att förenkla vardagen för sina kunder.

– Vårt mål är sund tillväxt framför snabb tillväxt. Vi ska alltid leverera det vi lovar våra kunder och följa upp bra med råd och support, berättar Magnus.

Plattform som gör betalning enkelt

Kunderna efterfrågar ständigt större flexibilitet och fler betalningsalternativ.

Dintero Checkout erbjuder många betalningslösningar, som Swish, Apple Pay, Klarna, Visa/MasterCard, Vipps, MobilePay, faktura, delbetaling och QR-kod. Checkout-plattformen är användarvänlig och gör det möjligt att skräddarsy betalningslösningen så att den passar företagets behov, oavsett storlek.

 

 

Mer från Dintero

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Dintero och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera