Öppna Skolplattformen skapades av ett gäng it-kunniga föräldrar och andra entusiaster som tröttnat på stadens egen plattform. Appen kostar 12 kronor och har sedan laseringen i februari i år laddats ned av drygt 6 000 användare.
Stockholms stad har dock sett risker med appen och menar att den personliga integriteten är i fara. Stadens utvecklare har därför blockerat vissa funktioner och motarbetat plattformen genom att vägra lämna ut dokumentation om stadens egen skolplattforms API:er.
Läs mer: Föräldrarnas skolplattform polisanmäls av Stockholms stad: ”Misstänkt dataintrång”
Efter en juridisk utredning polisanmälde Stockholms stad plattformen, men utredningen lades ned i mitten av augusti.
Nu öppnar den grönblå majoriteten för att ingå avtal med externa apputvecklare. Staden har nämligen ingått ett avtal med den externa it-leverantören Atea, vilket möjliggör att köpa in tjänster från en tredjepart. Enligt pressmeddelandet vill majoriteten ”ta tillvara på innovationens och digitaliseringens möjligheter”.
Nu hoppas Stockholms stad på en dialog med Öppna Skolplattformen.
”Med denna lösning kan Stockholms stad garantera att personuppgifter hanteras på ett korrekt och tryggt sätt samtidigt som föräldrar kan få ta del av marknadens digitala verktyg i sin vardag”, säger Isabel Smedberg-Palmqvist (L), skolborgarråd i Stockholms stad.
Läs mer: Stockholms stad sätter krokben för föräldrarnas skolplattform
För skaparna bakom Öppna Skolplattformen kom vändningen som en överraskning.
”Det var oväntat men vi är tacksamma att politikerna börjar engagera sig i frågan. Vi är försiktigt positiva till det hela men i vår kommunikation med staden har det ibland utlovats saker där de senare helvänt, som att störa ut vår app trots löften om att inte göra det”, säger Erik Hellman, en av hjärnorna bakom appen.
Stadens utbildningsdirektör Lena Holmdahl skriver i ett mail till Di att Stockholms stad nu har gjort en förnyad konkurrensutsättning inom det ramavtal som SKL:s Adda inköpscentral (tidigare SKL Kommentus) har.
”Det gör att Utbildningsförvaltningen nu på ett juridiskt ordnat sätt kan avropa standardprodukter och appar via Atea. Det hela måste dock föregås av att appleverantören etablerar en avtalsrelation med Atea. Sedan kan vi efter genomgången informationsklassning och riskanalys teckna ett personuppgiftsbiträdesavtal med appleverantören”, kommenterar hon.
I väntan på dialogen med staden fortlöper Öppna Skolplattformens arbete. De blockeringar som stadens utvecklare lagt ut för plattformen är dock kvar.
”Det är rent sabotage från utvecklarna och handlar inte om säkerhet. Det senaste försöket som de kallade kryptering är i själva verket vad man inom it-branschen kallar obfuskering, ett sätt att mörka vad som händer. En seriös it-leverantör ska inte hålla på på det sättet, det är pinsamt”, menar Öppna Skolplattformens Erik Hellman.
Den alternativa plattformen tittar nu på att utöka till fler städer.
”Det tickar framåt, vi har till exempel en väldigt positiv dialog med Göteborg”, avslutar Erik Hellman.