1515
Annons

Stockholms nya blågröna styre stoppar kritiserade Applehuset

Alliansen tillsammans med Miljöpartiet stoppar Apples planer på en butik i Kungsträdgården. Det meddelade partierna på en presskonferens i dag.

Apples ritningar över den planerade butiken i Kungsträdgården.
Apples ritningar över den planerade butiken i Kungsträdgården.

Det nya blågröna styret i Stockholm innebär käppar i hjulet för Apples butiksplaner i Kungsträdgården. Med egen majoritet i stadshuset kommer de att rösta ner planerna.

"Jag tycker att Kungsträdgården har blivit misshandlad i flera år, som mer en evenemangspark än stadspark. En så stor butik som detta skulle stärka intrycket av Kungsträdgården som något annat än en stadspark", säger Erik Slottner, gruppledare för Kristdemokraterna i Stockholm stad, till Di Digital. 

Beskedet har ännu inte genererat respons ifrån teknikjätten.

"Apple är väl säkert besvikna. När det har lagt sig och de ser detta i nytt dager och det står det tillslut mellan etablering på annan plats i Stockholm eller ingen etablering alls. Då tror jag att de sväljer stoltheten och väljer annan plats", säger Erik Slottner. 

Techjätten köpte den exklusiva tomträtten för fastigheten under 2015 för 129 miljoner kronor. Apple vill bygga utanför den detaljplan som finns för fastigheten sedan tidigare, som i dag huserar en restaurang.

Den nya butikens form och tak innebär att 375 kvadratmeter som i dag är park, skulle gå till den byggnaden. Det är denna detaljplan som politikerna i Stadsbyggnadsnämnden ska fatta beslut om.

I praktiken skulle dock Apple kunna bygga sin butik enligt den gamla detaljplanen.

"Om vi avbryter det här detaljplansarbetet och inte godkänner den butik de vill bygga, tror jag aldrig de kommer söka bygglov", säger Erik Slottner. 

"Jag har träffat Apple flera gånger, och sagt vad jag har tyckt. Byggnaden spelar ingen roll, det är platsen det är fel på."

Sammanlagt har omkring 1 800 svar inkommit till Stockholms stad gällande bygget och en övervägande del av ärendena, som Di Digital tagit del av, har varit negativa till Apples butiksplaner.

Politikernas besked om att skrota Kungsträdgårdsbutiken var inte helt oväntade. 

I en enkätundersökning som Di Digital genomförde tidigare i september svarade Kristdemokraterna och Liberalerna att man tänkte rösta nej till Apples planer. Moderaterna och Miljöpartiet stängde inte dörren helt, men var tveksamma. Däremot var Centerpartiet positivt till etableringen.

Läs mer: Politikerna kan krossa Apples dröm i Kungsträdgården 

Di Digital har sökt Apple för en kommentar, men utan framgång.


Innehåll från Öhman FonderAnnons

Så kan han lägga tid och fokus på att bli bäst i världen

Olof Kajbjer, mer känd som Olofmeister, är en av världens bästa counter strike-spelare. För att kunna koncentrera sig och lägga tid på träning istället för på pengar tar han hjälp av Öhman Fonders kapitalförvaltning. 

Det började redan i nio-årsåldern. Olof Kajbjers storebror satt och spelade Counter Strike på hemmets enda dator, och precis som småsyskon överallt ville Olof vara med. 

- Så fort min brorsa gick från datorn för att till exempel svara i telefon hoppade jag på datorn. Han var väl inte så glad över det då, men nu tycker han det är rätt kul.

Inte så konstigt, för Olofs spelande har tagit honom rakt in i världseliten, och sedan 2013 har han spelat professionellt på heltid.

- Jag skulle egentligen ha börjat läsa en kurs på universitetet men fick jag frågan om jag ville joina ett lag. På den tiden var inte CS jättestort, men jag tog ett snack med farsan som sa att jag fick ett år på mig för att se vad som skulle hända.

I samma veva tog e-sport som publiksport fart, en turnering i Polen fyllde för första gången en arena med 10 000 åskådare, och Olof kunde efter det första året lugnt konstatera att det här var väl värt att satsa på. Bara ett år senare, 2015, utsågs han till världens bästa spelare.

- Jag har alltid varit tävlingsinriktad. Det spelar ingen roll om det är fotboll eller e-sport, jag gillar att tävla i lag och jag vill bli bäst. Dessutom är Counter Strike så mycket mer än att bara skjuta. Du måste tänka strategiskt, du måste studera dina motståndare och tänka dig in i hur de ser på spelet, något som jag har insett genom åren att jag är ganska bra på.

Men framgången kräver träning. En vanlig dag inleder Olof med en timme på gymmet, för att sedan träna och spela med sina lagkamrater från elva till nitton. 

- De två första timmarna är genomgång med coachen och analytikern, där vi till exempel går igenom nya tekniker, eller vad vi har gjort bra respektive dåligt dagen innan och kan utveckla. Sen spelar vi träningsmatcher ihop fram till nitton, och därefter är det antingen tävling eller individuell träning.

Olofs yrke innebär 200-250 resdagar per år. Det i kombination med de långa träningsdagarna har gjort att han de senaste tre åren har valt att ta hjälp av Öhman Fonders tjänst private clients, kapitalförvaltning för privatpersoner.

- Dels känner jag mig inte helt bekväm med att förvalta mina pengar själv, dels vill jag lägga all min tid och fokus på att spela.

Från början hade han sina pengar hos en annan aktör, men efter att en vän tipsade om Öhman Fonder valde Olof att anlita dem istället.

- Jag gick på ett första möte med Jimi och tyckte att han kändes trygg och genuin, och att han förstod min sida. Och så har det fortsatt, han tar sig tid och efter alla samtal med honom förstår jag mig dessutom på den världen mer än tidigare. Så jag är väldigt nöjd.

- Jag älskar att tävla, men nu tar jag semester. Det ska bli skönt med sommarlov!

Läs mer om Öhmans kapitalförvaltning här 

 

Mer från Öhman Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Öhman Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?