”Stockholms stad testar detta, men det är inte säkert att det är lagligt. Vi behöver mer transparens och rättssäkerhet. Idag är vi i ett läge där kommuner experimenterar med lagstiftningen”, säger han.
För att lösa problemet krävs ny lagstiftning, menar Carl Bergkvist.
”Det hade varit bättre om infrastrukturdepartementet tog ansvar för att ta fram en fungerande lagstiftning. Regeringen har duckat den här frågan sedan 2018. Det är därför Stockholms stad dröjt så länge med detta beslut”, säger han.
Det var under måndagen som Stockholms grönblå majoritet ändrade ordningsföreskrifterna och införde krav på polistillstånd för elsparkcyklar, vilket TT rapporterat om. Beslutet medför bland annat att antalet elsparkcyklar från årsskiftet minskar från dagens 23 000 till 12 000. Även antalet uthyrningsföretag begränsas från dagens åtta till tre.
Det kommer prövas rättligt, det är jag säker på. De uthyrare som stängs ute kommer ta det till domstol.
Exakt hur urvalsprocessen ska gå till är ännu inte klart. Men trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) uppger för TT att volymen per uthyrare måste bli tillräckligt stor, samtidigt som den inte får överstiga 4 000 elsparkcyklar.
De nya reglerna välkomnas av operatörer som Bolt och Voi. Även Stockholms Handelskammare anser att något behövde göras.
”Vi förespråkar också en modell där man begränsar antalet fordon och antalet uthyrare. Det är framgångsrikt i andra länder. Men den här modellen är inte bra”, säger Carl Bergkvist.
Hans invändningar är flera. Dels tycker han att den första licensperioden på sex månader är för kort för att skapa stabilitet på marknaden. Dels anser han att urvalsprocessen i för stor utsträckning är baserad på historisk fakta, exempelvis vad gäller fordonens nyttjandegrad och uthyrarnas förmåga att hålla ordning och reda.
”Vi vill se en mer framåtsyftande tillståndsprocess där man även tittar på bolagens hållbarhet och sociala villkor för de anställda”, säger han.
Carl Bergkvist menar även att ett licenssystem riskerar att stänga ute aktörer på ett godtyckligt vis, om det inte utformas på ett transparent och rättssäkert sätt.
”Det kommer prövas rättligt, det är jag säker på. De uthyrare som stängs ute kommer ta det till domstol”, säger han.
Om de nya reglerna överklagas kan det leda till en rad rättsliga processer, som i sin tur riskerar att dra ut på tiden.
”Titta på hur det gick med hyrcyklarna. Där hade vi en upphandling som överklagades och nu har vi saknat hyrcyklar i flera år. Vi behöver få ordning på spakcyklarna skyndsammare än så, för de kommer fortsätta vara problem på gatorna”, säger Carl Bergkvist.
Lösningen han återkommer till är ny lagstiftning.
”Ordningslagen behöver ändras så man kan begränsa antalet operatörer i offentliga miljöer. Man kan inte göra det idag, utan att riskera rättslig prövning. Grunden är ju annars att alla uthyrare har fri möjlighet alla etablera sig på en ny marknad”, säger Carl Bergkvist.
Vidare anser han att regeringen borde lägga grunden för hur dessa licensförfaranden ska gå till.
”Vi behöver en ordnad process för ansökan och urval”, säger han.
Även operatören Voi anser att Sverige behöver en ”nationell översyn” i frågan, något man nyligen utvecklade i en längre intervju med Di Digital. I likhet med tyska Tier är Voi medlem i Stockholms Handelskammare som driver frågor som är viktiga för näringslivet i regionen.