1515

Stockholm slukar techinvesteringarna

Under året som gick investerades rekordsummor i den svenska internet- och startupsektorn. En överväldigande majoritet av kapitalet gick till bolag i Stockholm, visar Di Digitals granskning.

Närmare 95 procent av kapitalet gick till startupbolag baserade i Stockholm 2015.
Närmare 95 procent av kapitalet gick till startupbolag baserade i Stockholm 2015.

Den svenska internet- och startupsektorn är glödhet. I internationella sammanhang jämförs Stockholm allt oftare med städer som Berlin, London eller San Francisco.

Mer sällan nämns andra städer, som Malmö, Göteborg eller Uppsala.   

Di Digitals granskning av fjolårets investeringar visar att det finns fog för branschens Stockholmsfokus, åtminstone sett till siffrorna. Nära 95 procent av det investerade kapitalet gick till bolag i huvudstaden.

Di Digitals kartläggning räknar in totalt 6,6 miljarder kronor fördelat på samtliga investeringar gjorda av riskkapitalbolagen Northzone, Creandum, Moor och GP Bullhound, samt statliga Almi Invest, Vinnova och Industrifonden. Vi har även granskat samtliga investeringar som gjorts inom ramen för acceleratorprogrammen hos Sting, The Springfield Project och Chalmers Ventures.

Spotify hamnar i topp på listan med en investering på 4,4 miljarder kronor (räknat i dagens valutakurs), vilket är mer än hälften av det totala beloppet som investerades i den svenska internet- och startupsektorn under fjolåret.

Men även om man bortser från jätteinvesteringen i Spotify gick 82 procent av kapitalet till Stockholm. Som nummer två och tre på listan av bolag som kammade hem mest kommer iZettle och Klarna, med investeringar på 570 Mkr och 200 Mkr, även de Stockholmsbaserade.

Riskkapitalbolaget Northzone har under 2015 inte gjort några investeringar i svenska bolag utanför Stockholmsregionen.

”Stockholm har fått en särställning och har till slut fått samma status som London i Europa där det finns tillräcklig koncentration med kapital, talang och entreprenörer med tidigare erfarenheter av att bygga bra bolag. Som konsekvens av det blir det en ovanligt stor koncentration till Stockholm”, säger Pär-Jörgen Persson, partner på Northzone.

Stockholm har fått en särställning och har till slut fått samma status som London i Europa.

Av bolagen som har tagit in mest kapital är det först på femte plats som trenden bryts av Malmöbolaget Neo Technology som tog in 170 Mkr under fjolåret.

Skåne är annars en av regionerna som får procentuellt få investeringar i techbolag.

Av de 148 bolagen i Di Digitals kartläggning är endast åtta baserade i Sveriges sydligaste region. Det är fem procent av alla bolag. I Stockholm sitter 56 procent av bolagen.

Att siffrorna inte lutar ännu mer åt Stockholms fördel beror till stor del på statliga Almi Invest, som har som uttalat mål att nå ut brett i Sverige. Endast 28 procent av Almi Invests investeringar i svenska techbolag har gjorts i Stockholm. Resterande 72 procent av investeringarna är utspridda från Kalmar i syd till Luleå i norr.

”Vi finns ute i hela landet och närheten är en faktor. Man lär känna bolag i ett tidigt stadium och även medfinansiärer. Det finns intressanta bolag i hela Sverige, precis som i hela världen. Nu för tiden kan man starta bolag varsomhelst", säger Almi Invests vd Mikael Karlsson.

"Alla investerare har nog en ambition att även titta på bolag i hela Sverige men sen kommer man till verkligheten och då blir det mer komplicerat att ta sig längre ifrån än där man sitter”, fortsätter han. 

I Göteborg sitter 20 procent av bolagen som det investerats i under 2015, vilket är mycket tack vare ihopslagningen av Chalmers olika inkubatorer och riskkapitalverksamheter i det nystartade bolaget Chalmers Ventures.

Dock finns ingen enskild investering på samma nivå som till exempel den i Malmös Neo Technology. Räknat i faktiska summor var det mindre än 1 procent av kapitalet som hamnade i Sveriges näst största stad.

Chalmers Ventures vd, Linnea Lindau, tror däremot att det finns en möjlighet för Göteborg att ta mer plats framöver.

”Vi tror inte att investerare kommer att utgå ifrån Göteborg utan vi är helt medvetna om att de sitter på andra ställen. Men nu när Chalmers Ventures även går in i rundor kommer vi att kunna visa upp de bolag som finns här och locka andra investerare som tidigare inte tittat på Göteborg. Vi tror att det kommer göra skillnad för bolagen här, både på antalet rundor och summor på längre sikt”, säger hon.


Kommentar: Politikerna missar en jättechans

"Det krävs inte mycket för att locka förmögna investerare på upptäcksresa ut i landet. Det är en guldchans för framsynta lokalpolitiker", skriver Daniel Goldberg. 


I Malmö är affärsänglarna livsviktiga

Det är tunt på kapital när startupbolagen i Malmö behöver växa, säger affärsängeln Jeanette Andersson.Innehåll från MicrosoftAnnons

Därför är AI och molntjänster nästa steg för finansvärlden

Medan AI överlag anses vara framtiden är det fortfarande förhållandevis få företag som nyttjar AI till fullo i praktiken. Finansbranschen i synnerhet är i behov av applicerade AI-lösningar, inte minst för att driva den gröna utvecklingen, bygga digitala tjänster, göra riskanalyser och motverka bedrägerier. Så vad står i vägen? För att svara på den och andra aktuella frågor arrangerar Microsoft och DI ett webbinarium om den digitala utvecklingen för finansiella tjänster, såväl som finansbranschens framtidsutsikter och möjligheter.

Anmäl dig till Microsofts och DI:s webbinarium 

Medan de unga fintechbolagen rusar framåt inom digitaliseringen kämpar många traditionella aktörer med att hänga med i nya lösningar och tekniker. Regulatoriska villkor blir allt mer komplexa, samtidigt som konsumenternas krav och förväntningar förändras. Sammantaget ställer detta mycket höga krav på flexibilitet, en ordentlig utmaning inte minst då många finansiella aktörer sitter på trögrörliga och utdaterade legacysystem och en gigantisk infrastruktur. 

– Därtill kommer ständigt nya affärsmodeller och pandemin sätter tryck på att bankerna blir mer digitala i relationen med kunderna, samtidigt som antalet bedrägerier ökar lavinartat. Kombinerat innebär detta en komplex lägesbild som förutsätter snabbrörlighet och prediktivt arbete. För att möjliggöra detta och bibehålla sin konkurrenskraft behöver finansvärlden våga ta sig till nästa nivå, en utveckling som kommer att vara i fokus under webbinariet, säger Annica Wallenbro Stojcevski, affärsområdeschef inom Cloud & AI hos Microsoft, som också ansvarar för bolagets molnplattform.

Läs mer om Financial Services Sweden 

Ett första – avgörande – steg i detta arbete menar Annica är att i större utsträckning använda sig av molnet. Många ser emellertid fortfarande molntjänster som en risk snarare än en möjlighet – ett centralt exempel är säkerheten, som ofta felaktigt uppfattas som bristande.

– Därför bygger vi in säkerhet som en absolut grundbult i allt vi utvecklar. Microsoft är ett av de bolag, oavsett bransch, som satsar mest på säkerhet i hela världen; det inkluderar både fysisk säkerhet kring våra datacenter och avancerad cybersecurity som i realtid detekterar anomalier och brister.

Dessa brister kan sedan blixtsnabbt åtgärdas genom globala uppdateringar direkt i Microsofts molnplattform. Som om detta inte vore nog erbjuder plattformen också verktyg och stöd för full regelefterlevnad, oavsett vilka länder eller vilken bransch man är verksam i. Plattformen har dessutom överlägset flest ISO-certifieringar inom branschen, vilket innebär att företag kan känna sig helt trygga i att göra övergången till molnet. Denna aspekt är avgörande för den hårt reglerade finansbranschen. 

– Vårt moln är dessutom specifikt anpassat för finanssektorns specifika krav; den samlar alla tjänster från våra portföljer såväl som branschspecifika lösningar just för den finansiella sektorn. Det fungerar lite som ett startpaket i molnet för aktörer inom området, betonar Annica.

Här kan du läsa mer om Microsoft Cloud for Financial Services 

En av de största vinsterna med övergången till molnet, är de synergieffekter som erbjuds av AI och avancerad dataanalys. Möjligheten att automatisera allt från kundtjänst till rådgivning och andra interna operationella processer blir en enorm konkurrensfördel för finansvärlden, som dagligen hanterar otroligt mycket data. Detta aktualiseras i synnerhet när det handlar om riskbedömning och bedrägerisituationer; med AI och maskininlärning detekteras snabbt alla anomalier i säkerhetsflödet, vilket möjliggör avancerad analys och prediktion. 

– Som vi kommer att återknyta till under webbinariet lägger AI grunden för att på ett bättre sätt kunna kombinera digitala tjänster med personligt tilltal och bemötande av kundens behov, för en säkrare och bättre service och rådgivning. I förlängningen handlar det om att knyta samman hela kundresan inom den finansiella världen och därmed få insikt i hur kunderna beter sig genom hela flödet. Först då kan man erbjuda de personifierade tjänster och den kundnärhet som kunderna förväntar sig idag, avslutar Annica.

Anmäl dig till Microsofts och DI:s webbinarium här 

Mer från Microsoft

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Microsoft och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?