1515
Annons

Stjärnkodaren storsäljer i Spotify – gör klipp på hundratals miljoner

Utvecklaren Ludvig Strigeus källkod var så viktig för Spotify att han fick 5 procent av bolaget för över tio år sedan. Inför börsnoteringen sålde stjärnkodaren aktier för drygt 170 miljoner kronor, kan Di Digital avslöja.

Ludvig Strigeus grundade Utorrent, som blev Spotifys första förvärv.
Ludvig Strigeus grundade Utorrent, som blev Spotifys första förvärv.

Ludvig Strigeus från Göteborg har vid sidan av grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon varit en av Spotifys nyckelpersoner. 

Han byggde först upp fildelningstjänsten Utorrent, som 2006 blev Spotifys första förvärv och lade den tekniska grunden för den i dag marknadsdominerande musikspelaren.

För besväret fick Ludvig Strigeus en anställning på Spotify som senior programmerare – men inte minst 5 procent av aktierna i bolaget. Efter noteringen på New York-börsen är den posten i dag värd kring 1,4 miljarder kronor.

Trots att Ludvig Strigeus andel med tiden har spätts ut är han fortfarande en av de privatpersoner som äger allra mest av Spotify.

Men redan före börsnoteringen valde Ludvig Strigeus att plocka hem delar av sin vinst, kan Di Digital avslöja.

Under 2017 sålde han aktier till ett värde om drygt 170 miljoner kronor i Spotify. Det framgår av den färska årsredovisningen i Ludvig Strigeus privata aktiebolag.

Läs mer: Spotify backar – slopar policyn som portade R Kelly 

Han ser därmed ut att ha sålt mellan 10 och 20 procent av sina aktier under förra året, enligt Di Digitals uppskattningar, när Spotifys värdering på andrahandsmarknaden var lägre än det nuvarande börsvärdet.

Detta markerar Strigeus hittills största utdelning från Spotify. Sedan tidigare har han, under 2014 och 2015, sålt aktier till ett värde om ungefär 95 Mkr.

Di Digital har utan framgång sökt Ludvig Strigeus för en kommentar.

”Jag tycker om att vara ’behind the scenes’. Att synas är ingenting jag drivs av. Det är skönare att kunna jobba på som vanligt och inte känna så mycket press på sig själv”, sa den tillbakadragne civilingenjören under 2011.

Läs mer: Spotify betalar en miljard i royalties efter förlikning 

Finanskändisar går in i Kry-grundarens haussade olja: ”Vi är redan inne på nästa runda”

Josefin Landgårds bolag Mantle verkar inte ha inte lidit någon större skada av Läkemedelsverkets beslut att förbjuda deras cannabisolja. Den nya hudvårdsserien går som på räls och grundarna har siktet internationellt.

Josefin Landgård har grundat Mantle tillsammans med Stina Lönnkvist
Josefin Landgård har grundat Mantle tillsammans med Stina LönnkvistFoto:Josefine Stenersen

Mantles medgrundare och vd Josefin Landgård, som också var med och startade vårdgivaren Kry 2014, har precis avslutat sitt måndagsmöte med teamet på fem personer. Snart ska de bli åtta. 

Bolagets försäljning av en ny hudvårdsserie som innehåller så kallad cannabidiol-olja, CBD-olja förkortat, har gått som tåget sedan den lanserades i december 2020. 

Från att bolagets intäkter helt stannade av, på grund av att Läkemedelsverket förbjöd försäljningen av den CBD-oljan i mars i fjol, är Mantle nu på banan igen. Under 2021 beräknar man att omsätta 10 miljoner kronor.

”Vi visste att det skulle komma utmaningar med Mantle, som det gör när man är i en ny bransch. Men det är också det som gör att det finns stor potential”, säger Josefin Landgård, och hänvisar även till Krys resa.

Läkemedelsverkets beslut utgick från att oljan kan uppfattas som ett läkemedel, vilket i så fall inte är godkänt i Sverige. Mantle har överklagat till Förvaltningsrätten, men ärendet har inte prövats än.

”Vi är övertygade om att vi ska vinna i frågan, för vi har rätt i sak. Sedan är Sverige bara en marknad, så det är egentligen inte så viktigt. Vi vill använda den svenska marknaden för att bevisa vårt case, men nu har hudvårdsprodukterna tagit sådan fart att det inte är så viktigt längre”, menar Josefin Landgård.

Istället fick bolaget gå ut och be om förtroende från investerare, då de saknade försäljningssiffror att visa upp. Och det gick bra. I november i fjol tog Mantle in en investering på 12 miljoner kronor. Något som grundarna Josefin Landgård och Stina Lönnkvist då valde att inte kommunicera. 

Läs också: Kry-grundaren talar ut om vd-bytet: ”Fick feedback om att jag var gravid” 

Bland de nya ägarna återfinns Oriflame-ägarna Anna af Jochnick och Helene af Jochnick. Även Voi-grundaren Fredrik Hjelm har investerat, via bolaget Semjorka, samt investmentbolaget Ernström & Co som ägs av familjen Hielte-Hobohm och som också är delägare i bolag som Apotea och nyligen i Na-kd. Även Daniel Pilotti, grundare av Ryska Posten, och Johan Karlsson, vd på Slättö, står på ägarlistan. 

Även bolagets tidigare investerare Cristina Stenbeck, Susanna Campbell, Sophia Bendz och Emilia de Poret har lagt in pengar i den nya rundan. 

”De investerare vi har fått in nu är både starka strategiskt och kapitalstarka, vilket innebär att de kan skjuta till kapital i många rundor framöver. Det är inte alla affärsänglar som har möjlighet att vara med hur länge som helst”, säger Josefin Landgård.

CBD-oljan säljs fortfarande på andra marknader och för hudvårdsserien tittar nu Mantle på att börja sälja produkterna i Danmark och Storbritannien. Danmark för att det ligger nära Sverige och det finns en överlapp i skandinavisk kultur och influencers som är de som främst sprider marknadsföringen av produkterna. 

Storbritannien har en mer mogen CBD-marknad, men ännu ingen större spelare som har fått fäste, menar Josefin Landgård.

”Nu har vi galna tillväxtsiffror och vill resa pengar snart igen. Vi diskuterar just nu med brittiska riskkapitalister”, säger Josefin Landgård.

Men att lansera hudvård tar tid. Det är långa ledtider från att ha formulerat en produkt tills att den finns på marknaden. Hudvårdsserien skulle ha lanserats i Sverige förra sommaren, men förpackningarna som produceras i Italien blev försenade på grund av pandemin.

”Vi släppte produkterna 17 december och det blev direkt en hype. Men det är roligt att se att de också konverterar bra i försäljningen”, säger Josefin Landgård.

Förutom på Mantles egna sida säljs hudvården genom bland annat Lyko, Bangerhead och Kicks.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera