1515
Annons

Stjärnkodaren storsäljer i Spotify – gör klipp på hundratals miljoner

Utvecklaren Ludvig Strigeus källkod var så viktig för Spotify att han fick 5 procent av bolaget för över tio år sedan. Inför börsnoteringen sålde stjärnkodaren aktier för drygt 170 miljoner kronor, kan Di Digital avslöja.

Ludvig Strigeus grundade Utorrent, som blev Spotifys första förvärv.
Ludvig Strigeus grundade Utorrent, som blev Spotifys första förvärv.

Ludvig Strigeus från Göteborg har vid sidan av grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon varit en av Spotifys nyckelpersoner. 

Han byggde först upp fildelningstjänsten Utorrent, som 2006 blev Spotifys första förvärv och lade den tekniska grunden för den i dag marknadsdominerande musikspelaren.

För besväret fick Ludvig Strigeus en anställning på Spotify som senior programmerare – men inte minst 5 procent av aktierna i bolaget. Efter noteringen på New York-börsen är den posten i dag värd kring 1,4 miljarder kronor.

Trots att Ludvig Strigeus andel med tiden har spätts ut är han fortfarande en av de privatpersoner som äger allra mest av Spotify.

Men redan före börsnoteringen valde Ludvig Strigeus att plocka hem delar av sin vinst, kan Di Digital avslöja.

Under 2017 sålde han aktier till ett värde om drygt 170 miljoner kronor i Spotify. Det framgår av den färska årsredovisningen i Ludvig Strigeus privata aktiebolag.

Läs mer: Spotify backar – slopar policyn som portade R Kelly 

Han ser därmed ut att ha sålt mellan 10 och 20 procent av sina aktier under förra året, enligt Di Digitals uppskattningar, när Spotifys värdering på andrahandsmarknaden var lägre än det nuvarande börsvärdet.

Detta markerar Strigeus hittills största utdelning från Spotify. Sedan tidigare har han, under 2014 och 2015, sålt aktier till ett värde om ungefär 95 Mkr.

Di Digital har utan framgång sökt Ludvig Strigeus för en kommentar.

”Jag tycker om att vara ’behind the scenes’. Att synas är ingenting jag drivs av. Det är skönare att kunna jobba på som vanligt och inte känna så mycket press på sig själv”, sa den tillbakadragne civilingenjören under 2011.

Läs mer: Spotify betalar en miljard i royalties efter förlikning 


Innehåll från Öhman FonderAnnons

Så kan han lägga tid och fokus på att bli bäst i världen

Olof Kajbjer, mer känd som Olofmeister, är en av världens bästa counter strike-spelare. För att kunna koncentrera sig och lägga tid på träning istället för på pengar tar han hjälp av Öhman Fonders kapitalförvaltning. 

Det började redan i nio-årsåldern. Olof Kajbjers storebror satt och spelade Counter Strike på hemmets enda dator, och precis som småsyskon överallt ville Olof vara med. 

- Så fort min brorsa gick från datorn för att till exempel svara i telefon hoppade jag på datorn. Han var väl inte så glad över det då, men nu tycker han det är rätt kul.

Inte så konstigt, för Olofs spelande har tagit honom rakt in i världseliten, och sedan 2013 har han spelat professionellt på heltid.

- Jag skulle egentligen ha börjat läsa en kurs på universitetet men fick jag frågan om jag ville joina ett lag. På den tiden var inte CS jättestort, men jag tog ett snack med farsan som sa att jag fick ett år på mig för att se vad som skulle hända.

I samma veva tog e-sport som publiksport fart, en turnering i Polen fyllde för första gången en arena med 10 000 åskådare, och Olof kunde efter det första året lugnt konstatera att det här var väl värt att satsa på. Bara ett år senare, 2015, utsågs han till världens bästa spelare.

- Jag har alltid varit tävlingsinriktad. Det spelar ingen roll om det är fotboll eller e-sport, jag gillar att tävla i lag och jag vill bli bäst. Dessutom är Counter Strike så mycket mer än att bara skjuta. Du måste tänka strategiskt, du måste studera dina motståndare och tänka dig in i hur de ser på spelet, något som jag har insett genom åren att jag är ganska bra på.

Men framgången kräver träning. En vanlig dag inleder Olof med en timme på gymmet, för att sedan träna och spela med sina lagkamrater från elva till nitton. 

- De två första timmarna är genomgång med coachen och analytikern, där vi till exempel går igenom nya tekniker, eller vad vi har gjort bra respektive dåligt dagen innan och kan utveckla. Sen spelar vi träningsmatcher ihop fram till nitton, och därefter är det antingen tävling eller individuell träning.

Olofs yrke innebär 200-250 resdagar per år. Det i kombination med de långa träningsdagarna har gjort att han de senaste tre åren har valt att ta hjälp av Öhman Fonders tjänst private clients, kapitalförvaltning för privatpersoner.

- Dels känner jag mig inte helt bekväm med att förvalta mina pengar själv, dels vill jag lägga all min tid och fokus på att spela.

Från början hade han sina pengar hos en annan aktör, men efter att en vän tipsade om Öhman Fonder valde Olof att anlita dem istället.

- Jag gick på ett första möte med Jimi och tyckte att han kändes trygg och genuin, och att han förstod min sida. Och så har det fortsatt, han tar sig tid och efter alla samtal med honom förstår jag mig dessutom på den världen mer än tidigare. Så jag är väldigt nöjd.

- Jag älskar att tävla, men nu tar jag semester. Det ska bli skönt med sommarlov!

Läs mer om Öhmans kapitalförvaltning här 

 

Mer från Öhman Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Öhman Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?