1515

Stjärninvesterare flockas runt digital pillerlåda

E-hälsobolaget Pilloxa har tagit fram en digital pillerlåda som ska hjälpa patienter att ta sina mediciner på rätt sätt. Nu har de fått finansiering från en rad välkända svenska techprofiler.

Affärsänglarna Eva Redhe, Susanna Campbell och Sophia Bendz.
Affärsänglarna Eva Redhe, Susanna Campbell och Sophia Bendz.Foto:Jack Mikrut och Jesper Frisk.

Varje år uppskattas 3 000 svenskar dö till följd av felaktig läkemedelsanvändning. Dessutom förlorar vården runt 20 miljarder kronor när patienter glömmer bort att ta sin medicin eller gör det vid fel tidpunkt.

Stockholmsbolaget Pilloxa grundades 2015 av Francesco Mazzotta, Per Nilsson och Helena Rönnqvist med målsättningen att vända den dystra trenden. De har utvecklat en fysisk pillerlåda med sensorer som kopplas till mobilen via molntjänster. Med hjälp av en app larmas sedan patienten eller dess anhöriga om personen inte tar sin medicin.

”Problemet är gigantiskt. Vi vill att Pilloxa ska bli den ledande produkten på marknaden för följsamhet av medicinering. Målsättning är att i slutänden bli vårdstandard inom de sjukdomsområden där det är som allra viktigast att patienten tar sin medicin på rätt sätt”, säger Francesco Mazzotta, vd och medgrundare, till Di Digital.

Nu fyller e-hälsobolaget på kassan med 5,6 miljoner kronor från ett gäng välrenommerade investerare. Det handlar om den tidigare Spotify-chefen Sophia Bendz, Ratos tidigare vd Susanna Campbell, techbolaget Serendipitys grundare Saeid Esmaeilzadeh och affärsängeln Eva Redhe.

”Det är ett klockrent bolag att investera i eftersom det förenar samhällsnytta med goda möjligheter till avkastning. Behovet är enormt och vi bedömer att det finns en väldigt stark efterfrågan, eftersom problemet ännu inte är löst. Pilloxa får hela tiden propåer från stora läkemedelsföretag och andra sjukvårdsaktörer i olika länder”, säger Eva Redhe till Di Digital.

Läs mer: Tidigare Ratos-chefen tar över styrelseklubban i e-handlaren Babyshop

Grundarna kopplades samman av Kungliga Tekniska högskolan, Karolinska Institutet och Stockholms läns landsting i ett gemensamt projekt. Sedan tidigare har Pilloxa plockat in runt 3,5 Mkr i riskkapital från Eva Redhe, affärsmannen Fredrik Sjödin och Thomas Eklund som tidigare var ansvarig för Investors investeringar i life science-sektorn.

Med det nya kapitalet har Pilloxa säkrat finansiering fram till nästa sommar. Men deras pillerbox och mjukvaran har redan fått en så kallad CE-märkning som innebär att produkten får säljas i Europa. 

Just nu genomför Pilloxa därför kommersiella tester av pillerboxen. De är finansierade av tre av världens största läkemedelsföretag, enligt vad Pilloxa uppger. Av olika skäl vill företaget ännu inte namnge sina samarbetspartners.

”Det är extraordinärt att en liten svensk startup har projekt som finansieras till fullo av globala läkemedelsjättar. Pilloxa har redan kommit långt med små resurser, vilket ger en god indikation på den stora potentialen i produkten”, säger Eva Redhe.

Pilloxas vd och medgrundare Francesco Mazzotta samt bolagets digitala pillerbox och app.
Pilloxas vd och medgrundare Francesco Mazzotta samt bolagets digitala pillerbox och app.Foto:Press.

De kommersiella testerna har tre huvudsakliga fokusområden. Det handlar om transplantation, förmaksflimmer och epilepsi – där det är särskilt viktigt att patienterna medicinerar på rätt sätt. Annars riskerar till exempel patienten att drabbas av en stroke eller att kroppen stöter bort de nya organen.

Initialt kommer Pilloxa att distribuera produkten till patienter och sjukhus genom läkemedelsbolagen. Bolaget tar en månadskostnad för appens påminnelsefunktion som sin ersättning, vilket alltså innebär återkommande intäkter. Målsättningen är att sätta den färdiga produkten på flera europeiska marknader under 2019.

”Vi kan expandera snabbt genom läkemedelsbolagens muskler och distributionskanaler. Det handlar både om att skala geografiskt och inom olika terapeutiska områden som finns i deras portföljer. Vi riktar oss internationellt redan från början, men med rötterna här i Sverige”, säger Francesco Mazzotta.

Bolagets digitala pillerlåda och app riktar sig särskilt till unga och aktiva personer med kroniska sjukdomar, som faktiskt visat sig vara den patientgrupp som har det allra svårast att följa sin medicinering. 

”Inom denna nisch är vi en av första. Men jag tror inte att det kommer bli en marknad där en vinnare tar hem allt, eftersom det finns så många och stora behov”, säger Francesco Mazzotta.

Läs mer: Sophia Bendz om Spotify-resan: ”Blod, svett och tårar” 


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?