1515

Stings affärscoach: “Fler kvinnliga grundare måste bli en icke-fråga”

Antal kvinnliga eller mixade grundarteam som var med i inkubatorn Stings program i fjol ökade med 60 procent jämfört med året innan.

Var är kvinnorna? Det undrade Karin Ruiz när hon började som affärscoach på Sting 2015. Inkubatorn hade jobbat med frågan, men inte tillräckligt målmedvetet om man såg till fördelningen mellan kvinnor och män bland grundarna som var med i Stings båda program, Incubate och Accelerate.

“Det allra viktigaste vi har gjort är att jobba fokuserat med frågan och ständigt lyfta upp och diskutera den. Samt att vi har satt tydliga mätbara mål och börjat mäta hela processen”, säger Karin Ruiz.

Arbetet med att försöka förändra fördelningen började på allvar under 2017 och resultaten kom snabbt. 

“Vi frågade oss om det var en slump eller om det hade att göra med våra insatser, och vi kom fram till att det faktiskt var det målmedvetna arbete som vi hade gjort som gav utdelning”, säger Karin Ruiz.

Mellan 2017 och 2018 gick antal team med kvinnliga grundare i Stings program upp från 26 procent till 42 procent. Målet år 2020 är att nå 50 procent. 

“Siffrorna 26 till 42 procent är ju vid antagning, men om du ska få en högre procent så måste det finnas fler sökanden med kvinnor i grundarteamet. Det är inte så att vi tar in ett sämre case bara för att kvinnor är med, utan det handlar om att vi måste förändra vårt inflöde”, säger Karin Ruiz.

För att nå ut har Sting bland annat haft en överrepresentation av kvinnor på scenen under deras event och lyft fram olika kvinnliga förebilder.

Vi har bara börjat jobba med det här och kommer att fortsätta göra det tills det blir en icke-fråga.

Förutom på programmen har Sting också jobbat med att fler investeringar från riskkapitalbolaget Propel Capital, Stings finanseringsben, ska gå till kvinnor. Det landade i att 38 procent av totalt 26 investeringar gjordes i kvinnliga eller mixade grundarkonstellationer.

“Vi har också jobbat med att få in fler kvinnliga affärsänglar som investerar i Propel Capitals fond och i den senaste rundan är tio av 41 investerare kvinnor. För att lyckas måste det vara fler kvinnor överallt, även bland investerarna”, säger Karin Ruiz.

Tidigare fördelning av investerarna i Propel Capital var två kvinnor och 27 män. När det var tre veckor kvar till att den senaste fonden skulle stängas fanns det återigen endast två kvinnliga kandidater. Då kallade Karin Ruiz till ett möte med tre kvinnliga kollegor då de konstaterade att det inte duger.

“Tillsammans bestämde vi oss för att göra något åt saken. Vi gick ut till våra egna nätverk och lyckade få in åtta till”, säger Karin Ruiz, säger Karin Ruiz.

Läs också: Hon ska investera statliga miljoner – letar greentech

Ett ytterligare område Sting har jobbat med är rekrytering till de olika bolagen som är med i programmen. Det har resulterat i att 40 procent av de 40 rekryteringar som har gjorts har varit en kvinna. 

“Jag är fascinerad över att om man driver frågan mer målmedvetet så får man resultat. Det behöver inte var så himla svårt. Vi har bara börjat jobba med det här och kommer att fortsätta göra det tills det blir en icke-fråga”, säger Karin Ruiz.

Nästa steg för Sting är att även se över mångfalden i grundarteamen även utifrån ålder och etisk bakgrund.

Läs även: Hennes techbolag Yubico omsätter en halv miljard 

 

 

 


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?