1515

Stenbecks digitala jurist har vuxit med 500 procent i år

Den digitala juristen Pocketlaw har i år ökat intäkterna med 500 procent. Med hjälp av ett nytt kapitaltillskott på 12 Mkr ska bolaget, som i somras lanserade tjänsten i Storbritannien, nu satsa ännu hårdare på den globala expansionen.

Barndomsvännerna Olga Beck-Friis och Kira Unger, grundare av Pocketlaw.
Barndomsvännerna Olga Beck-Friis och Kira Unger, grundare av Pocketlaw.Foto:Mattias Hallgren
Finansprofilen Cristina Stenbeck.
Finansprofilen Cristina Stenbeck.Foto:Oskar Omne

Pocketlaws digitala, affärsjuridiska plattform tar främst sikte på avtalshantering inom arbetsrätt och bolagsrätt. Kunderna kan även ta del av personlig rådgivning – och enligt egen utsago är plattformen väl lämpad för såväl startups som globala storföretag. Tjänsten är i huvudsak inriktad på de juridiska behov som uppstår i kundernas vardag; det kan handla om allt från att upprätta anställningsavtal till att formulera gdpr-villkor eller att snickra ihop optionsprogram.

Pocketlaw har sedan starten 2018 vuxit snabbt och redovisade i fjol intäkter på 729 000 kronor. Bolaget är ett så kallat saas-bolag, vilket innebär att mjukvaran säljs på prenumerationsbasis. Enligt vd:n och medgrundaren Kira Unger innebär upplägget att årsredovisningens siffror är delvis missvisande. 

Även förlusten efter finansiella poster har ökat markant: De röda siffrorna har gått från drygt 1 Mkr 2019 till strax under 3 Mkr 2020.

Nu meddelar bolaget att man hittills i år har ökat de årliga återkommande intäkterna från abonnemangen med 500 procent, vilket man förklarar med att kundbasen i dagsläget är fyra gånger så stor som vid årsskiftet. 

”2021 har varit ett fantastiskt år för oss – vår dominans på marknaden hemma i Sverige har nu följts av en framgångsrik lansering i Storbritannien”, säger bolagets medgrundare tillika operativa chef Olga Beck-Friis i ett uttalande.

”Den senaste finansieringsrundan gör det möjligt för oss att skala ytterligare, både hemma och i Storbritannien, samt börja titta på andra marknader att gå in i. Storbritannien kommer att vara en prioriterad marknad framåt i vår ambition att bli alla företags 'go to-lösning' för juridik.”

Företaget grundades av barndomsvännerna Kira Unger och Olga Beck-Friis, som i dagsläget äger 23,7 procent var. Bland övriga delägare återfinns namnkunniga investerare som finansprofilen Cristina Stenbeck och Kinnevik-ledamoten Susanna Campbell. Nu har ytterligare 12 Mkr tillförts bolaget – pengar som bland annat ska finansiera satsningen i Storbritannien som inleddes i juni.

”Jag har varit väldigt imponerad av Pocketlaws tillväxtresa sedan förra finansieringsrundan”, säger Susanna Campbell i ett uttalande.

Pocketlaw har sedan årsskiftet dubblat personalstyrkan och har i dagsläget 25 anställda. Enligt bolaget använder redan tusentals den digitala tjänsten; bland kunderna återfinns bland annat digitala läkaren Kry, elsparkcykelbolaget Voi och Babybjörn.

En annan liknande aktör på den svenska marknaden är Lexly, som tidigare gick under namnet Avtal24. Bolaget erbjuder förvisso affärsjuridiska tjänster, men har även inte samma renodlade fokus på företag. Kunderna kan även vara privatpersoner som vänder sig appen med familjerättsliga spörsmål om exempelvis samboavtal och testamenten.


Innehåll från TaniumAnnons

Full datavisibilitet kritiskt för god cybersäkerhet

Tim Best, Ernst&Young, Oliver Cronk, Tanium och Abhishek Ramavat, Ernst&Young
Tim Best, Ernst&Young, Oliver Cronk, Tanium och Abhishek Ramavat, Ernst&Young

Kombinationen av företagens snabba digitala transformationstakt och nya arbetsverktyg såsom exempelvis molnlösningar, IoT och IIoT genererar enorma mängder data. Samtidigt ökar förväntningarna på kontinuerlig access till system och information, oavsett enhet och plats. Vikten av att kartlägga hur data genereras, används och analyseras blir således extremt viktigt, inte minst med tanke på att riktlinjer och regelverk skärps allt mer.

Har företag inte full visibilitet av vad de lagrar och bearbetar är risken stor att de inte efterlever rådande lagar. Därför är det kritiskt att ha god översikt av – och insikt i – den data man genererar och delar. 

– I takt med att information dessutom blir allt mer gränslös och vi lever i ett samhälle som präglas av hyper-connectivity, gäller det att vara väldigt noga med varifrån och hur data accessas – risken är annars stor att säkerheten äventyras, konstaterar Abhishek Ramavat, Associate Partner Ernst&Young Norge, Cybersecurity.

Vet vad ni ska skydda

Kollegan Tim Best, Associate Partner Nordic Cybersecurity Leader, Ernst&Young, adderar att en grundläggande komponent i att skydda sina tillgångar är att veta exakt vad det är man vill skydda. 

– Full visibilitet är centralt för att kartlägga vilka delar av sina data man vill säkra. Detta är i förlängningen inget nytt, men ändå ägnar många företag betydande tid och resurser åt att jaga data i sina nätverk för att avgöra vad de ska skydda. Frågor man först bör ställa sig är dock: är detta affärskritiska data? Om vi tappar dem, tappar vi tillgänglighet, funktioner eller servicenivå? När man väl vet vad som ska skyddas kan man ägna sig åt nödvändiga sårbarhetsåtgärder.

Oliver Cronk, Chief IT Architect EMEA hos Tanium, tar analysen ett steg längre. Med rätt data och heltäckande visibilitet får man ett bättre beslutsunderlag vad gäller all riskhantering.

– Riskhantering har historiskt varit ganska subjektivt; olika experter har sett olika säkerhetsrisker. Ger man dock relevant data till skickliga medarbetare tar de också smarta och informerade beslut, samtidigt som man lättare upptäcker potentiella risker – och möjligheter.

Insikter som konkurrensfördel

Tim Best konstaterar att dylika möjligheter inkluderar att använda sina insikter som en konkurrensfördel. 

– Full visibilitet och regelefterlevnad genom hela tillverknings- och leveranskedjan förmedlar att man tar säkerheten på allvar och erbjuder trygga data såväl som stabila och pålitliga tjänster. Följden blir ökad tillit från kunderna, vilket i sin tur kan leda till fler marknadsandelar.

En annan avsevärd fördel är möjligheten att helt omdana rutinerna kring revisioner. Traditionellt sett har revisioner skötts manuellt och många företag känner sig därtill defensiva inför att få sitt arbete granskat. Här menar Oliver Cronk att datainsikter skulle kunna vara helt avgörande. 

– Genom att ha full kännedom om vad som pågår inom verksamheten kan man samverka med och ta hjälp av de som genomför revisionen, för att på så vis bättre precisera och förstå vilka utmaningar och risker som är mest angelägna. Möjligheten att prioritera de frågor som är mest överhängande blir också en fördel ur ett ekonomiskt perspektiv, avslutar han. 

Tydliga rutiner är centralt

Abhishek Ramavat påpekar emellertid att visibilitet inte är det enda sättet att belysa dolda risker. Medan data är de primära verktygen i riskutvärdering och -hantering, gäller det också att ha tydliga rutiner och processer på plats. 

– Vet vi inte hur datan hänger ihop och hur vi ska hantera den är det svårt att agera på sina insikter. Därför blir analysen minst lika viktig ur ett riskperspektiv. Om du inte agerar på din data samlar du i praktiken bara på dig en allt större katalog över dina problem. Att driva igenom nödvändiga insatser åtgärdar många risker, så en öppen kultur som präglas av samverkan är mycket viktigt, säger han, och får medhåll av Tim Best:

– Att utvärdera och öka den digitala mognaden är således oerhört värdefullt. Förutom att det bidrar till att blottlägga brister innebär det också att medarbetarna kan ta bättre och mer relevanta beslut kring verksamhetens cybersäkerhet, avslutar Tim Best.

www.tanium.com 

www.ey.com 

Mer från Tanium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tanium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?