1515

Stenbecks digitala jurist går på export – utan nytt kapital: ”Går bättre än väntat ändå”

Den digitala juristen Pocketlaw växer. Nu planerar bolaget för en expansion till Storbritannien, men tänker finansiera den själva initialt. ”Vi har nästan 1000 kunder nu, på bara ett år. Det har gått mycket bättre än väntat”, säger vd:n och grundare Kira Unger.

Cristina Stenbeck är en av investerarna som gått in i svenska Pocketlaw. Nu ska bolaget till Storbritannien tidigare än planerat, efter en succéstart i Sverige.
Cristina Stenbeck är en av investerarna som gått in i svenska Pocketlaw. Nu ska bolaget till Storbritannien tidigare än planerat, efter en succéstart i Sverige.Foto:Jack Mikrut/Vanessa Tryde

Christina Stenbeck, Susanna Campbell och Mellbygårds Johan Andersson är tre investerare som våren 2020 lade 10 miljoner kronor i en såddrunda i legal tech-uppstickaren Pocketlaw.

Pengar som fortfarande räcker, trots att bolaget fortsätter att rekrytera och nu planerar för en expansion.

”Bara i början av det här året har vi dubblat omsättningen från december”, säger Kira Unger som grundat bolaget tillsammans med kollegan Olga Beck-Friis.

Eftersom de levererar enligt en Saas-modell med 12-månaders avtal kan det tolkas som att de redan nu i februari har klarat att dubbla omsättningen 2021, jämfört med 2020.

”Vi siktar på en omsättning på omkring 20 miljoner kronor 2021, med en god lönsamhet. Därefter ska vi fortsätta växa exponentiellt som vi ser att vi gör nu på månadsbasis”, säger hon vidare.

Pockerlaws tjänst är en plattform där företag kan lösa vardagsjuridiken. Allt från anställningsavtal till att formulera gdpr-villkor och sätta ihop optionsprogram – och en mängd ytterligare juridisk dokumentation som bolag kan behöva i sina verksamheter.

Genom att svara på frågor om den egna affären skapas korrekta avtal automatiskt. Skulle det behövas personlig hjälp erbjuder Pocketlaw det också.

Läs mer: De vill ge alla företag juridiken i fickan – ska expandera utanför Sverige

Bolaget startade 2018 och har redan nu kunder som Preglife, Babybjörn, Voi, Meds och Budbee.

”Vi närmar oss 1000 bolag, tvärs över flera industrier. Tack vare det här mottagandet i Sverige har vi tidigarelagt våra expansionsplaner. Vi kör igång med en mjuklanseringen för inbjudna kunder i Storbritannien redan nu i april”, säger Kira Unger.

Samtidigt fortsätter bolaget också att rekrytera.

Under hösten 2020 tillkom Victoria Kopylov, med erfarenhet från Mannheimer Swartling, Spotify och senast Kry. Nu tar bolaget även in Andreas Kvinnesland Ringstad, senast från Zalando och tidigare Google, som marknadschef. Dessutom ansluter Emilia Axén, också från Kry med erfarenhet från Apotea, som tillväxtchef.

”Vi har bara skrapat på ytan på en miljardmarknad där vår produkt just nu är unik. Vi har en väldigt skalbar modell och en tjänst som kan lösa ett enormt problem som alla företag brottas med globalt”, säger Kira Unger.


Innehåll från SnowflakeAnnons

Saxo Banks övergång till molnlösningar realiserar värdet av data

Många finansiella aktörer står inför en betydande förändring, där de måste utvärdera om deras legacy-system är utrustade för att hantera de snabbt ökande kraven på data, särskilt i fråga om skalbarhet och kompatibilitet. Som en följd av detta övergår allt fler företag till molnbaserade lösningar för att bättre förstå och utnyttja sina data.

Förutom att många äldre lösningar lider av brist på skalbarhet, är de ofta också dyra att underhålla och komplexa att förvalta. Detta är faktorer som är avgörande i finansiella miljöer, där smidighet, kostnadseffektivitet och tillgänglighet blir viktigare för var dag som går. Historiskt har data inom finansbranschen lagrats i separata datasilor, -lager eller -sjöar, vilket avsevärt försvårat att skapa en 360-graders vy av den insamlade informationen. Med molndataplattformar blir det lättare att möta sådana utmaningar och därmed utveckla en verkligt datadriven organisation, med full översikt av befintliga möjligheter och risker.

Skalbarhet, funktionalitet och priskontroll

För Saxo Bank syftade övergången från datalagring on-premise till i molnet till att uppnå ökad skalbarhet, bättre funktionalitet och precisare priskontroll, utan att kompromissa med säkerheten. Ejvind Hald, chef för Saxo Banks globala informationslager, förklarar att den snabba förändringstakten inom finansiella lagar och riktlinjer, i kombination med ökade krav på regelefterlevnad, var ytterligare anledningar till att den internationellt kända banken valde att gå över till molnet.

– Nya bestämmelser kräver mer data för att möta ökade krav. Förr eller senare har man så mycket data att det blir svårt att analysera och använda den. Genom att använda en automatiskt uppdaterad molndataplattform sparar våra anställda mycket tid i arbetet med att efterleva internationella lagstiftningar och krav. Det möjliggör också för våra team att arbeta mer självständigt. Molnlösningar är därtill personal- och kostnadseffektiva, vilket underlättar för oss att vara flexibla som företag – vi kan visualisera all vår data och dela dem med rätt personer vid rätt tidpunkt, var de än befinner sig. Det är en enorm fördel när det gäller att realisera värdet av data.

Säker åtkomst dygnet runt

Saxo Bank valde Snowflakes molnplattform som lösning. Den kommunicerar och samlar in samtliga relevanta data och virtualiserar dem sedan automatiskt och omedelbart till alla team. Effekterna har redan varit betydande, men övergången har inte varit helt utan utmaningar. 

– Det fanns en viss oro för att kunderna skulle känna att molnet inte är tillräckligt säkert. Samtidigt förväntar sig våra kunder tillgänglighet dygnet runt, på resande fot, från dag ett. Säkerheten var därför avgörande i vårt val av molnleverantör och vi käånner oss trygga med de avancerade lösningar som Snowflake tillhandahåller. Framöver ska vi också implementera ett krypteringsverktyg från Snowflakes partnernätverk, för att stärka våra redan robusta säkerhetsåtgärder.

Alla tre stora moln på begäran

Christian Andersen, försäljningsdirektör för Snowflake Danmark, förklarar att molnlösningen i fråga ger finansiella aktörer möjlighet att bryta sig loss från existerande legacy-system. Dataplattformen gör det till exempel möjligt för kunderna att lagra sina data i ett eller flera moln, utan att datan någonsin lämnar Snowflake. Resultatet är snabb och säker datadelning i ett globalt nätverk, vilket inkluderar dataset från S&P, Factset, ESG-dataset och många fler.

– I takt med att cyberattacker ökar har det blivit tydligt att heltäckande molnlösningar, och inte on-premise-lösningar, är den säkraste vägen att gå. Därför erbjuder vår plattform en samlad plats för alla data, med förstklassig säkerhet och styrning. Detta är kritiska faktorer för alla finansiella aktörer i dag, avslutar Christian.

Läs mer om Saxo Banks lösningar 

Läs mer om Snowflake

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?