Annons

Stenbecks digitala jurist går på export – utan nytt kapital: ”Går bättre än väntat ändå”

Den digitala juristen Pocketlaw växer. Nu planerar bolaget för en expansion till Storbritannien, men tänker finansiera den själva initialt. ”Vi har nästan 1000 kunder nu, på bara ett år. Det har gått mycket bättre än väntat”, säger vd:n och grundare Kira Unger.

Cristina Stenbeck är en av investerarna som gått in i svenska Pocketlaw. Nu ska bolaget till Storbritannien tidigare än planerat, efter en succéstart i Sverige.
Cristina Stenbeck är en av investerarna som gått in i svenska Pocketlaw. Nu ska bolaget till Storbritannien tidigare än planerat, efter en succéstart i Sverige.Foto:Jack Mikrut/Vanessa Tryde

Christina Stenbeck, Susanna Campbell och Mellbygårds Johan Andersson är tre investerare som våren 2020 lade 10 miljoner kronor i en såddrunda i legal tech-uppstickaren Pocketlaw.

Pengar som fortfarande räcker, trots att bolaget fortsätter att rekrytera och nu planerar för en expansion.

”Bara i början av det här året har vi dubblat omsättningen från december”, säger Kira Unger som grundat bolaget tillsammans med kollegan Olga Beck-Friis.

Eftersom de levererar enligt en Saas-modell med 12-månaders avtal kan det tolkas som att de redan nu i februari har klarat att dubbla omsättningen 2021, jämfört med 2020.

”Vi siktar på en omsättning på omkring 20 miljoner kronor 2021, med en god lönsamhet. Därefter ska vi fortsätta växa exponentiellt som vi ser att vi gör nu på månadsbasis”, säger hon vidare.

Pockerlaws tjänst är en plattform där företag kan lösa vardagsjuridiken. Allt från anställningsavtal till att formulera gdpr-villkor och sätta ihop optionsprogram – och en mängd ytterligare juridisk dokumentation som bolag kan behöva i sina verksamheter.

Genom att svara på frågor om den egna affären skapas korrekta avtal automatiskt. Skulle det behövas personlig hjälp erbjuder Pocketlaw det också.

Läs mer: De vill ge alla företag juridiken i fickan – ska expandera utanför Sverige

Bolaget startade 2018 och har redan nu kunder som Preglife, Babybjörn, Voi, Meds och Budbee.

”Vi närmar oss 1000 bolag, tvärs över flera industrier. Tack vare det här mottagandet i Sverige har vi tidigarelagt våra expansionsplaner. Vi kör igång med en mjuklanseringen för inbjudna kunder i Storbritannien redan nu i april”, säger Kira Unger.

Samtidigt fortsätter bolaget också att rekrytera.

Under hösten 2020 tillkom Victoria Kopylov, med erfarenhet från Mannheimer Swartling, Spotify och senast Kry. Nu tar bolaget även in Andreas Kvinnesland Ringstad, senast från Zalando och tidigare Google, som marknadschef. Dessutom ansluter Emilia Axén, också från Kry med erfarenhet från Apotea, som tillväxtchef.

”Vi har bara skrapat på ytan på en miljardmarknad där vår produkt just nu är unik. Vi har en väldigt skalbar modell och en tjänst som kan lösa ett enormt problem som alla företag brottas med globalt”, säger Kira Unger.

Innehåll från QNAPAnnons

Vikten av support över tid – investera smart i IT-utrustning av sällanköpsnatur

Produkter med utgången support som havererar. De flesta IT-avdelningar har någon gång varit där, trots att de arbetar aktivt med att byta ut produkter innan tillverkaren slutar stödja produkten. Problematiken är stor inom konsumentprodukter, där bland annat EU under hösten 2022 tvingat tillverkare av mobiltelefoner att tillhandahålla uppdateringar för operativsystem i tre år från lansering, och säkerhetsuppdateringar i fem år.

Argumentet från EU är enkelt att förstå. Hårdvaran i en modern mobiltelefon kommer inte vara utdaterad efter tre år, varför det inte ska vara tillåtet att överge en fullt fungerande modell för att kunna sälja en nyare. Parallellen till världen med IT-utrustning för företag är också lätt att dra – företag bygger in sig i ett ekorrhjul där fullt fungerande produkter kasseras efter så lite som ett par år till förmån för nya när supportavtal går ut.

När det kommer till utrustning bakom kulisserna i ett företag är det däremot ofta svårare att rättfärdiga uppgraderingar vartannat år. Enheter som exempelvis nätverkslagring (NAS) må ha prislappar som skalar från motsvarande en modern mobiltelefon till en sportbil beroende på användningsområde, men gemensamt för enheterna är att de hanterar det moderna företagets ovärderliga data. Att kunna förlänga support-, garanti- och servicecyklerna bortom de normala två–tre åren till fem år representerar en dubblering i den tid investeringen tillåts skapa värde.

Det är precis så QNAP arbetar med både hård- och mjukvara. Tack vare ett tätt samarbete med leverantörer av processorer och annan hårdvara väljs ett antal enheter årligen ut för att klara av bruk dygnet runt i minst fem år. Den senaste modellen med long-term availability, garanterad tillgänglighet över tid är TS-1655. Förutom att vara extra rejält dimensionerad gällande kylning garanteras enheten mjukvaruuppdateringar i över fem års tid, i ett program som inte är helt olikt Linux-distributionen Ubuntus LTS-utgåvor.

Enheter med garanterad support över fem år är heller inte förbehållna företagsenheter. I QNAP:s sortiment finns enklare hemenheter såväl som rackmonterad nätverkslagring i enterprise-klass som ingår i programmet. QNAP TS-1655 är trots sina 16 lagringsplatser prissatt som två–tre moderna mobiltelefoner, och stödjer dessutom kritiska virtualiseringslösningar för företagsbruk likt VMWare, Microsoft Hyper-V, Citrix Xenserver och Veeam Ready.

Fem år är dock lång tid, speciellt för en IT-avdelning. Även om hårdvaran, i TS-1655:s fall en åttakärnig Intel Atom C5125-processor, kommer räcka till i flera år krävs skalbarhet inför framtiden. Därför ser QNAP till att enheten stödjer upp till 128 GB DDR4-minne och inte mindre än tre stycken PCI Express 3.0 x4-portar för att kunna möta framtidens utmaningar. Ditt företag kanske inte har användning för AI-stödd analys av bildmaterial som lagras på enheterna idag – men om behovet uppstår om några år krävs inte en helt ny enhet, utan endast ett expansionskort.

Detsamma gäller snabbare nätverkskort eller om bolaget mot förmodan växer ur antalet lagringsplatser. Det är enkelt att sätta expansionsplatserna i arbete med exempelvis ytterligare två M.2-enheter för fler SSD-enheter eller nätverkskort med stöd för 25 Gbps. Dessutom garanteras mjukvaruuppdateringar och tillgänglighet av hårdvara vid serviceärenden under hela femårsperioden – vilket minskar huvudbry för IT-avdelningen.

Mer från QNAP

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med QNAP och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera