Hoppa till innehållet

Annons

Stenbeck-sonens influencerbolag säljs för 75 miljoner

Spotlight-noterade Gigger offentliggör planer på att köpa influerarbolaget Cube, med Felix Granander på ägarlistan. 

”Vi vill bli marknadsledande i Norden”, säger bolagets grundare och vd Olof Lindblom.

Från vänster: Christoffer Bergmann, operativ chef Cube, Rasmus Kolbe, Creative Director Cube,  Pernille Lotus, vd Cube DK, Olof Lindblom, grupp-vd Cube och Claes Persson, vd Gigger Group. Till höger: Cubes delägare tillika Jan Stenbecks son Felix Granander.
Från vänster: Christoffer Bergmann, operativ chef Cube, Rasmus Kolbe, Creative Director Cube, Pernille Lotus, vd Cube DK, Olof Lindblom, grupp-vd Cube och Claes Persson, vd Gigger Group. Till höger: Cubes delägare tillika Jan Stenbecks son Felix Granander.

Cube är ett av flera bolag som slagit mynt på den växande influerartrenden. Med sociala medier-profiler som Elsa Ekman och Emil 'Heaton' Christensen i sitt stall tjänar bolaget pengar bland annat på att fungera som en agentur och som annonsnätverk. Förutom framstående influerare har man även en namnkunnig ägarlista, med Jan Stenbecks son Felix Granander som delägare.  

Resan har dessutom gått snabbt. På drygt sju år har man nått en omsättning på 74 miljoner kronor, enligt årsredovisningen från 2020. Bolaget har även närmat sig den danska marknaden genom förvärv av två konkurrenter. Samtidigt präglas Cube liksom många andra influerarbolag av en affär som fortfarande dras med förlust på sista raden.

Det vill bolaget dock förändra. Nu annonserar det Spotlight-noterade bolaget Gigger planer på att köpa Cube till en köpeskilling på 75 miljoner kronor. Summan kan komma att växa om bolaget omsätter mer än 75 miljoner kronor samt gör ett positivt rörelseresultat under pågående räkenskapsår. 

Köpet innebär att de förvärvar 100 procent av aktierna. 

”Vi har letat efter ett nytt sammanhang där vi får mer muskler för att kunna fortsätta vår tillväxt i både Norden och Europa samt en partner som har en digital plattform där vi kan skala vår affär. I Gigger Group har vi både och”, skriver bolagets grundare och vd Olof Lindblom i en kommentar till Di. 

Syftet är att stärka affären inom det område som Gigger kallar för Division Influencer Marketing, och komplettera förvärvet av influerar-plattformen Collabs. 

Planen är att Gigger kommer att ingå ett slutligt förvärvsavtal med samtliga aktieägare i Cube innan slutet av november. 

”I steg ett ska vi sätta oss med gänget på Collabs och skapa marknadens bästa erbjudande inom 'influencer marketing' där vi kan kombinera vår kreativitet och alla våra learnings från 8 år inom branschen med Collabs datadrivna insikter och digitala plattform. Vi vill bli marknadsledande i Norden inom det vi gör och samtidigt skala vår affär mot Europa”, säger Olof Lindblom.

Cube siktar på att bli lönsamma under året, och nå en omsättning på 80 till 85 miljoner kronor. 

Läs mer: Appen är restaurangernas svar på Uber – Alicia Vikander bland de nya investerarna 

Innehåll från SoftwareONEAnnons

Så kan ramverket FinOps skapa affärstillväxt

Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.
Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.

Precis som säkerhet idag genomsyrar alla delar i ett företag behöver ett ramverk likt FinOps prägla hela bolagsstrukturen.

– FinOps är en organisatorisk och kulturell förflyttning där vi jobbar med att få ihop samspelet mellan finans, operations, DevOps och alla affärsenheter och tekniker, säger Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.

De senaste åren har utvecklingen och användandet av cloudtjänster gått framåt i en rasande fart. För att hänga med i kapplöpningen är molnet idag fundamentalt för alla företag, med effekten att helt andra affärsmodeller uppstått. Kostnaderna för molntjänster ökar exponentiellt och på SoftwareOne ser man att marknaden har mognat för att ta upp konversationen kring vilka arbetssätt som kan bidra för bättre. 

Det här är FinOps

Många tror felaktigt att FinOps är en förkortning av Financial Operations, men det stämmer inte, förtydligar Lisbeth Vigermyr. I själva verket är FinOps ett ramverk och arbetssätt som hjälper företag att ta kostnadskontroll och samtidigt organisera sig tillsammans för framtida innovation. Finans, affärsenheter, utvecklare, it-enheter och HR samarbetar för att få ut maximalt av sin cloudkostnad på ett datadrivet sätt och vid rätt tidpunkt.

– Vi ser ett ökat behov av att få hjälp med arbetssätt och best practice för att ta kontroll över och förstå sina cloudkostnader – och hur den informationen sedan kan användas för att uppnå företagsmålen och driva ny innovation. Då är FinOps helt rätt väg att gå, förklarar Lisbeth Vigermyr.

De största utmaningarna med Cloud

Enligt undersökningar gjorda av FinOps Foundation är de största utmaningarna med Cloud att kunna prognostisera kostnader, att kostoptimera lösningar och att samverka datadrivet. 

– Många frågar sig hur man ska kunna lägga en budget på något så flytande som cloudtjänster. Utmaningen ligger i att köpa och innovera i molnet på ett strukturerat sätt som även inkluderar ekonomistyrning, säger Lisbeth Vigermyr.

SoftwareOne är idag en av världens största FinOps-partners och certifierade som FinOps MSP och som FinOps Platform. I ett typiskt uppdrag hjälper de organisationen att ta fram en strategisk riktning och kontroll. Genom att definiera en strategi för att optimera molnkostnader hålls kostnaderna inom en fördefinierad gräns över en bestämd tidsperiod.

– Vi säkerställer att företagets molnarkitektur är fit for purpose och förser ledningen med strategisk riktning och avancerade rapporter. Vidare faciliterar vi workshops och utbildningar för kulturell förändring med FinOps ramverk, berättar Lisbeth Vigermyr och avslutar:

– Som kund är det aldrig för sent eller för tidigt att börja med FinOps – det är som med vilken träning som helst – aldrig för sent och kan dessutom rädda många kostsamma kvartalsslut.

 

 

Mer från SoftwareONE

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SoftwareONE och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera