Annons

Stenbeck investerar mer i digital jurist

Pocketlaw har redan lockat kapital från flera mäktiga profiler i näringslivet. Nu reser bolaget 110 miljoner kronor – och siktar på Europeisk expansion. ”I framtiden kommer alla företag att ha en digital lösning för att hantera juridiska utmaningar”, säger Pocketlaws vd Kira Unger.

Barndomsvännerna Olga Beck-Friis och Kira Unger, grundare av Pocketlaw. Till höger: Atomicos grundare Niklas Zennström.
Barndomsvännerna Olga Beck-Friis och Kira Unger, grundare av Pocketlaw. Till höger: Atomicos grundare Niklas Zennström.Foto:Montage

Pocketlaw har tagit fram en plattform där företag kan hantera sina juridiska processer på en och samma plats. Tjänsten utgår bland annat från mallar för avtal och en funktion för signering. 

Bakom bolaget står Olga Beck-Friis och Kira Unger. 

”Jag och Olga fick inspirationen till Pocketlaw när jag jobbade på advokatbyrå och slogs av hur otroligt föråldrad branschen är och hur företagen saknade digitala verktyg att hantera juridik på ett enkelt och effektivt sätt tvärs hela organisationen”, säger Pocketlaws vd Kira Unger. 

Bolaget lanserades 2020 och har sedan dess arbetat med 6.000 företag, bland annat nätläkaren Kry och Babybjörn som är kända för sina bärselar för bebisar. Sedan 2021 finns bolaget även i Storbritannien, en marknad som nu utgör en fjärdedel av intäkterna, och nu kliver man in i Norge. 

Till sin hjälp fyller Pocketlaw kassan med 110 miljoner kronor i en runda ledd av Skype-grundaren Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico. Även de tidigare delägarna Cristina Stenbeck och Susanna Campbell deltar i rundan. 

”Under fjolåret ökade vi våra årliga intäkter från våra abonnemang 800 procent. Givet vår enorma framfart de senaste tolv månaderna ska vi expandera till Tyskland och Norge. Rundan ska framför allt gå till fortsatt expansion och produktutveckling”, säger Kira Unger.

Hon kan inte dela nyckeltalen för bokslutet 2021 än. Under 2020 omsatte bolaget lite under en miljon kronor, och gjorde en förlust på drygt 3 miljoner kronor. 

Totalt har Pocketlaw nu tagit in 135 miljoner kronor. I och med rundan tar Atomico plats bland bolagets största ägare, efter grundar-duon. Riskkapitalbolaget har även investerat i Mapillary, Klarna och numera börsnoterade Truecaller. 

Näringslivsprofilen Cristina Stenbeck investerar mer pengar i Pocketlaw.
Näringslivsprofilen Cristina Stenbeck investerar mer pengar i Pocketlaw.Foto:Jack Mikrut

I och med expansionen öppnar Pocketlaw nya kontor i Tyskland och Norge. Planen är att dubbla antalet anställda, som idag är 40 personer, de kommande 12 månaderna. En del av kapitalet kommer även att finansiera en utbyggnad av plattformen. 

”Just nu sker en utveckling med ökade regleringar inom EU, och det blir svårare för bolag utan rätt verktyg att hantera det. I framtiden kommer alla företag att ha en digital lösning för att hantera juridiska utmaningar. Vårt mål är att Pocketlaw ska bli den ledande aktören där.” 

Innehåll från M-FilesAnnons

M-Files eliminerar risken för mänskliga dokumenthanteringsfel

Dokumenthantering är en central del av de flesta företags verksamheter, men att organisera stora mängder information kan vara en utmaning och hindra bolag från att arbeta effektivt.

– Digital hantering av våra dokument har gett en förbättrad produktivitet och ökad efterlevnad av standarder och regler, säger ansvarig på AQ Group.

Dokumenthantering utgör en viktig del av verksamheten för de flesta företag, oavsett storlek och bransch. Man hanterar och organiserar dagligen dokument, filer och data – och i takt med att dokumenthanteringssystemen blir alltmer avancerade kan företag effektivisera sina processer och rutiner ordentligt. Den finska dokumenthanteringsmarknaden har länge dominerats av M-Files. Nu har de expanderat i Norden och växer stadigt i Sverige, inte minst inom tillverkandeindustrin och Professional services.

Sticker ut på marknaden

Anders Edlund, säljchef Norden, berättar att det som gör att M-Files sticker ut på marknaden är att lösningen inte arbetar med traditionella mappstrukturer utan länkar information till användarna baserat på innehåll. 

– Det handlar om vad något är, inte var det finns lagrat. Detta kopplas i sin tur till ett avancerat workflow och en samarbetsplattform för externa parter, säger han.

Genom att samla all dokumentation på ett ställe och skapa en enhetlig vy av företagets dokumentation kan företag enkelt leta efter, hitta och använda informationen de behöver utan att behöva söka i flera olika system.

– Våra lösningar möjliggör också automatisering av manuella arbetsuppgifter, vilket eliminerar risken för mänskliga fel och sparar tid och resurser som annars skulle ha använts på administrativa uppgifter. Våra lösningar är dessutom möjliga att integrera med befintliga system, vilket sparar både tid och pengar eftersom det inte krävs några extra investeringar i hårdvara eller mjukvara.

Så här fungerar M-Files, läs mer 

En pålitlig partner

M-Files har visat sig vara en pålitlig partner för flera företag som vill förbättra sin produktivitet. Några av dessa är teknikföretaget Sinch och medicintekniska företaget Getinge. 

– Getinge och Sinch är bolag med mycket höga krav på sin informationshantering. Vid ett införande av den här omfattningen finns det alltid unika förutsättningar och krav som behöver hanteras. Här är vi särskilt stolta över att kunna erbjuda en smidig och säker digital plattform som kan öka produktiviteten och göra stor skillnad i vardagen, inte minst genom att information blir enklare att hitta och använda, säger Anders Edlund.

Ett annat exempel är verkstadsföretaget AQ Group, som har använt M-Files för att hantera sina stora mängder dokument och optimera dokumenthanteringsprocesserna inom organisationen. 

– Vi har lyckats uppnå både en enhetlig dokumentationsvy och fullständig överensstämmelse med olika standarder och regler. M-Files har också möjliggjort automatisering av våra manuella arbetsuppgifter, vilket har lett till minskad risk för mänskliga fel och förbättrad effektivitet, säger ansvarig projektledare på AQ Group.

Även finländarnas stamnätsbolag Fingrid Oyj har kunnat uppnå fullständig efterlevnad av olika standarder och regler med hjälp av M-Files, vilket enligt bolagets Communications and Information Management Manager har varit viktigt för deras verksamhet. Dessutom har teknikkonsultföretaget IKM Ocean Design och det ledande stål- och metallföretaget SSAB med hjälp av M-Files kunnat automatisera manuella arbetsuppgifter och förbättra efterlevnaden av olika standarder och regelverk.

– Traditionella dokumenthanteringssystem uppfyllde inte våra verksamhetskrav. Vi ville ha en modern, ny strategi för informationshantering som kunde erbjuda användarna nya digitala funktioner och verkliga fördelar för deras dagliga arbete, konstaterar projektansvarig på Fingrid Oyj.

Läs mer om M-Files erbjudande här 

Mer från M-Files

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med M-Files och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera