1515

Stenbeck investerade – nu förbjuds Kry-grundarens haussade olja

Kry-grundaren Josefin Landgård ville med hjälp av Cristina Stenbeck ta den haussade CBD-oljan till Sverige. Men nu förbjuder Läkemedelsverket deras bolag Mantle från att sälja produkten i Sverige med omedelbar verkan. 

Josefin Landgård är medgrundare till Mantle som säljer cbd-olja och som har lockat investeringar från Cristina Stenbeck.
Josefin Landgård är medgrundare till Mantle som säljer cbd-olja och som har lockat investeringar från Cristina Stenbeck.Foto:Press/Amanda Lindgren.

Bolaget Mantle har under våren 2020 lanserat en så kallad CBD-olja, från växten hampa, på den svenska marknaden. Bakom bolaget står Josefin Landgård, en av grundarna av nätläkaren Kry, och Stina Lönnkvist. 

Produkten har blivit särskilt populär i USA och de som förespråkar användningen av CBD hävdar att det kan lindra bland annat ångest, stress och smärta samt ha antiinflammatoriska egenskaper.

Men det finns hittills ingen medicinsk forskning som stödjer att cannabidiol, den aktiva substansen i CBD-olja, skulle vara effektivt mot dessa tillstånd. Enligt Läkemedelsverket finns det endast vetenskapliga bevis för att det kan hjälpa som delbehandling mot allvarligare sjukdomar som epilepsi och multipel skleros, men då i receptbelagd form.

I Sverige har produktens status därför varit omtvistad. I fjol slog Högsta domstolen fast att om oljan innehåller THC, som skapar ett rus, ska den klassas som narkotika. Läkemedelsverket har också tidigare förbjudit ett antal företag att sälja CBD-olja utan THC med motiveringen att deras produkter ska klassas som läkemedel.

Läs mer: Kry-grundarens nya satsning: CBD-olja

Nu slår Läkemedelsverket ned på ytterligare två bolag och det handlar om just Mantle och konkurrenten Hemply Balance. De förbjuder aktörerna från fortsatt försäljning med omedelbar verkan.

”Bolagen har sålt CBD-lösningar som inte är godkända som läkemedel, och det har förekommit att personer självmedicinerat olika sjukdomstillstånd med CBD-produkterna”, skriver myndigheten i ett beslut.

Att bryta mot förbudet kan stå Josefin Landgård dyrt. Läkemedelsverket hotar nämligen Mantle om ett vite på 600 000 kronor vid varje enskild överträdelse av försäljningsförbudet.

”Beloppet är fastställt med hänsyn till vad som är känt om bolagets ekonomiska förhållanden”, skriver myndigheten.

Josefin Landgård har i tidigare intervjuer med Di Digital menat att man står på rätt sida av lagen – i och med att produkten inte innehåller THC och därför att bolaget inte påstår att den har medicinska effekter. 

Läkemedelsverket håller inte med, utan menar att Mantle sammantaget har givit en bild till den ”faktiska och tilltänkta konsumenten att produkten har egenskaper att förebygga eller behandla sjukdom”. 

Läs mer: Deras CBD-olja lockar tunga namn: ”Sverige ligger långt efter”

Förbudet blir ett hårt slag för ett antal profilerade investerare. Så sent som i början av maj rapporterade Di Digital att Mantle tagit in 4 miljoner kronor från bland andra Kinneviks storägare Cristina Stenbeck, styrelseproffset Susanna Campbell och techprofilen Sophia Bendz. 

Prislappen för Mantles CBD-olja har varit 850 kronor för 10 milliliter, eller 1 400 kronor för 20 milliliter. Företaget är registrerat i Nederländerna.

Läkemedelsverkets beslut kan överklagas till Förvaltningsrätten.

Josefin Landgård kommenterade beskedet för Di Digital på måndagskvällen: ”Vi hoppas på reglering”. Läs artikeln här.


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?