1515

Stenbeck investerade – nu förbjuds Kry-grundarens haussade olja

Kry-grundaren Josefin Landgård ville med hjälp av Cristina Stenbeck ta den haussade CBD-oljan till Sverige. Men nu förbjuder Läkemedelsverket deras bolag Mantle från att sälja produkten i Sverige med omedelbar verkan. 

Josefin Landgård är medgrundare till Mantle som säljer cbd-olja och som har lockat investeringar från Cristina Stenbeck.
Josefin Landgård är medgrundare till Mantle som säljer cbd-olja och som har lockat investeringar från Cristina Stenbeck.Foto:Press/Amanda Lindgren.

Bolaget Mantle har under våren 2020 lanserat en så kallad CBD-olja, från växten hampa, på den svenska marknaden. Bakom bolaget står Josefin Landgård, en av grundarna av nätläkaren Kry, och Stina Lönnkvist. 

Produkten har blivit särskilt populär i USA och de som förespråkar användningen av CBD hävdar att det kan lindra bland annat ångest, stress och smärta samt ha antiinflammatoriska egenskaper.

Men det finns hittills ingen medicinsk forskning som stödjer att cannabidiol, den aktiva substansen i CBD-olja, skulle vara effektivt mot dessa tillstånd. Enligt Läkemedelsverket finns det endast vetenskapliga bevis för att det kan hjälpa som delbehandling mot allvarligare sjukdomar som epilepsi och multipel skleros, men då i receptbelagd form.

I Sverige har produktens status därför varit omtvistad. I fjol slog Högsta domstolen fast att om oljan innehåller THC, som skapar ett rus, ska den klassas som narkotika. Läkemedelsverket har också tidigare förbjudit ett antal företag att sälja CBD-olja utan THC med motiveringen att deras produkter ska klassas som läkemedel.

Läs mer: Kry-grundarens nya satsning: CBD-olja

Nu slår Läkemedelsverket ned på ytterligare två bolag och det handlar om just Mantle och konkurrenten Hemply Balance. De förbjuder aktörerna från fortsatt försäljning med omedelbar verkan.

”Bolagen har sålt CBD-lösningar som inte är godkända som läkemedel, och det har förekommit att personer självmedicinerat olika sjukdomstillstånd med CBD-produkterna”, skriver myndigheten i ett beslut.

Att bryta mot förbudet kan stå Josefin Landgård dyrt. Läkemedelsverket hotar nämligen Mantle om ett vite på 600 000 kronor vid varje enskild överträdelse av försäljningsförbudet.

”Beloppet är fastställt med hänsyn till vad som är känt om bolagets ekonomiska förhållanden”, skriver myndigheten.

Josefin Landgård har i tidigare intervjuer med Di Digital menat att man står på rätt sida av lagen – i och med att produkten inte innehåller THC och därför att bolaget inte påstår att den har medicinska effekter. 

Läkemedelsverket håller inte med, utan menar att Mantle sammantaget har givit en bild till den ”faktiska och tilltänkta konsumenten att produkten har egenskaper att förebygga eller behandla sjukdom”. 

Läs mer: Deras CBD-olja lockar tunga namn: ”Sverige ligger långt efter”

Förbudet blir ett hårt slag för ett antal profilerade investerare. Så sent som i början av maj rapporterade Di Digital att Mantle tagit in 4 miljoner kronor från bland andra Kinneviks storägare Cristina Stenbeck, styrelseproffset Susanna Campbell och techprofilen Sophia Bendz. 

Prislappen för Mantles CBD-olja har varit 850 kronor för 10 milliliter, eller 1 400 kronor för 20 milliliter. Företaget är registrerat i Nederländerna.

Läkemedelsverkets beslut kan överklagas till Förvaltningsrätten.

Josefin Landgård kommenterade beskedet för Di Digital på måndagskvällen: ”Vi hoppas på reglering”. Läs artikeln här.


Innehåll från CBC Investment GroupAnnons

Private Equity-bolaget som hjälper små entreprenörer att växa internationellt

Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group
Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group

CBC Investment Group har de senaste åren haft många framgångsrika investeringar som noterats för handel på Stockholmsbörsen, och fler är planerade. Men även om drömmen om att bli ett börsbolag växer hos många entreprenörer börjar relationen med CBC långt före dess. Flertalet entreprenörer kommer till CBC när ambitionen att växa behöver kapital och rådgivning. 

– För små talangfyllda företag med stor tillväxtpotential är kapital och kompetens många gånger avgörande för att ta nästa steg i utvecklingen. Här fyller vi en viktig roll på private equity-marknaden, säger Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group.

Private equity-bolaget CBC Investment Group startade 2009 mitt under den pågående finanskrisen. Bankerna gick på knäna, nystartade små och medelstora företag fick plötsligt se sina krediter och kreditlöften förvandlas till krav på snabb återbetalning. Seriösa och talangfulla entreprenörer riskerade att kassera sina värdefulla idéer helt i onödan. För att möta behovet av stöd och kapital till entreprenörer startade Niklas Palmlöf CBC Investment Group.

– Det finns inget mer tillfredställande än att se entreprenörer växa, och då tänker jag både på deras företag och de som personer. Att följa en affärsidé med potential att växa till något enormt värdeskapande ger alla som är med på resan en rejäl kick. Nya företag startas hela tiden, vårt jobb är att välja ut de som vi tror kan växa stort och konkurrera på en internationell nivå.

Växa tillsammans med entreprenörer

CBC:s affärsidé är att växa tillsammans med entreprenörer som behöver kapital och strukturell kompetens. Innan beslut om en ny investering kan tas genomgår entreprenören en rigorös urvalsprocess som bland annat omfattar att granska affärsidé, ledning, marknad och potential. Inget lämnas åt slumpen.

– Även om urvalsprocessen är omfattande tar vi ibland beslut snabbt. Det är när vi märker att allt linjerar, från entreprenörens och ledningens kompetens och drivkraft till potentialen att växa affären och att marknadsutsikterna ser mycket goda ut. Våra investeringar ska väsentligt överstiga traditionella placeringars värdeutveckling under placeringstiden.

CBC har varit med att skapa hållbara värden i miljardklassen om man ser till börsvärdet av investeringarna. Hittills har flera investeringar introducerats för handel på börsen, de senaste är Pharmiva och Duearity och till hösten planerar ytterligare ett bolag att introduceras.

– Vi söker entreprenörer som vill växa mycket och har världsambitioner, som har en idé, teknologi eller ett patent med global potential. Alltså inte bara de som inte vill skapa en bra affär. Att börsintroduceras måste inte vara målet med resan, även om det ofta blir så, det viktigaste är att kunna realisera unika affärsidéer i stor skala vilket också kan leda till någon form av exit. 

Linjera med FN:s globala mål

Det är långt från alla företag som CBC tittar på, första filtret är att affären ska linjera med FN:s globala mål för en hållbar framtid och att verksamheten ska skapa värden som gynnar människan.

– Vi har även medfinansiärer eller medinvesterare i flera bolag, det kan vara Europeiska investeringsbanken, Almi Invest, olika affärsänglar eller nordiska venture capital-bolag. Vi har även skapat en exklusiv möjlighet för privata investerare att placera med oss, investeringar som annars är förbehållet VC bolag, stora riskkapitalbolag och andra större private equity-aktörer.

– Vi identifierar och investerar med egna medel i onoterade nordiska företag som befinner sig i en tydlig tillväxtfas. När vi sedan har skaffat oss en djupare insikt om företagets potential erbjuder vi även ett exklusivt nätverk möjligheten att bli delägare i samma företag. Detta är värdeskapande möjligheter för både entreprenören och CBC. Vi söker aktivt nya entreprenörer att hjälpa på deras tillväxtresa, säger Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group. 

Entreprenörer som söker kapital för att växa

CBC söker främst unga, entreprenörsdrivna och innovativa företag med global inriktning som primärt är baserade i Norden och som har en affärsmodell som tydligt inbegriper ny teknik eller nya tjänstekoncept för maximerad konkurrenskraft. CBC investerar bland annat i unika, högteknologiska företag verksamma inom Cleantech, Fintech, Edtech, datasäkerhet, VAR/AR, Digital Health, Life Science med mera. CBC har dessutom en solid medlemsbas som ständigt söker nya investeringsmöjligheter. 

Kontakta CBC om ni har en bra idé och behöver kapital för att växa 

Läs mer om CBC Investment Group här 

Mer från CBC Investment Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CBC Investment Group och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?