1515

Stenbeck-backade juristutmanaren förbereder ny runda – plockar chef från Kry

250 företag har redan upptäckt juridikplattformen Pocketlaw. Nu siktar bolaget på att ta in mer pengar för att växa – och det med hjälp av Krys tidigare chefsjurist Victoria Kopylov.

Cristina Stenbeck har investerat tidigt i Pocketlaw, som grundats av  
Olga Beck-Friis och Kira Unger.
Cristina Stenbeck har investerat tidigt i Pocketlaw, som grundats av Olga Beck-Friis och Kira Unger.

Voi, Budbee och Meds är alla startup-bolag som använt sig av Pocketlaw (eller ”PocketLaw” som bolaget själva skriver).

Tjänsten beskrivs som en digital jurist och en plattform som rymmer både avtal och allmänna råd. Men tjänsten kopplar även ihop företagare med jurister när de behöver personlig rådgivning.

Tidigare i år tog bolaget in tio miljoner i en såddrunda ledd av Susanna Campbell, Cristina Stenbeck och Johan Andersson från miljardärfamiljen bakom Mellby Gård.

Nu värvar Pocketlaw Victoria Kopylov, chefsjurist på Kry, med erfarenhet från både Spotify och erkända advokatbyrån Mannheimer Swartling.

Victoria Kopylov lämnar kry för att bli kommersiell chef på Pocketlaw.
Victoria Kopylov lämnar kry för att bli kommersiell chef på Pocketlaw.Foto:Pressbild

”Victorias erfarenhet från både advokatbranschen och framgångsrika tillväxtbolag är en unik kombination. Tillsammans ska vi ta Pocketlaw till nästa nivå och hjälpa fler företag att använda juridik för att skapa konkurrensfördelar och framgång.” säger vd:n och medgrundaren Kira Unger.

Enligt henne står en ny investeringsrunda näst på önskelistan – och Victoria Kopylov ska se till att den blir framgångsrik.

”Hon var en del av teamet som växte Kry från tio till hundratals anställda på fyra år och har varit med och tagit Kry och Spotify till över 60 marknader tillsammans”, skriver Pocketlaw i ett pressmeddelande.

”Jag har följt Pocketlaw från start och blev genast exalterad över idén att digitalisera och förenkla legala tjänster. ’Legal tech’-industrin är fortfarande i en tidig fas och Pocketlaw är först ut att utmana hur juridiken används idag”, säger Victoria Kopylov själv.

 


Innehåll från WintAnnons

Konsulter som struntar i admin tjänar troligen mer

Daniel Johansson, VD Wint.
Daniel Johansson, VD Wint.

I Brainvilles konsultrapport över första halvåret 2021 går det att läsa att ett för konsulter angenämt problem uppstått. Det finns fler uppdrag än konsulter just nu, och precis som på bostadsmarknaden är det säljarens, alltså konsultens, marknad. Wint ser liknande vindar både där fler konsulter efterfrågar en lösning för att lätta arbetsbördan, men också att fler nya bolag startas.

Hos den automatiserade bokföringstjänsten Wint kan man relatera till den utveckling som Brainvilles siffror visar. Det finns en större efterfrågan från både nystartade och äldre bolag. 

– En stor del av vår kundbas är få- och flermans konsultbolag, såväl IT- som HR- och management-konsulter. Många är så gott som fullbelagda just nu och behöver optimera sin tid och sina arbetsdagar. Att då lägga tid på administration funkar inte, det är debiterbara timmar som egentligen bara försvinner. Jag kan absolut gå så långt som att säga att konsulter som släpper mycket av administrationen och istället låter oss sköta den, troligen tjänar mer, säger Daniel Johansson, VD på Wint. 

Wints tjänst är framtagen med grundidén om att företagande ska vara superenkelt. Alla onödiga moment som stjäl tid ska skalas bort. Som konsult ger det ju mer tid till kunden och uppdraget. Till skillnad från många andra tjänster på marknaden är Wint en helhetslösning som helt tar över administrationen, från löner och betalningar till deklarationer och bokslut. I modellen ingår även att kunna ge företagare ekonomisk rådgivning utifrån deras företag och behov, allt till en fast månadskostnad. 

Läs också: så förenklar Wint vardagen för hundratals svenska konsulter 

Stort behov av effektivisering

När första halvårets konsultrapport från Brainville presenterades visade det sig att uppdragen i storstadsregionerna just nu är så många att konsulternas tid inte räcker till. Det går att välja och vraka bland uppdrag och det finns en tendens att alla företag inte kan få den hjälp de behöver. 

– Det är absolut konsulternas marknad. Samtidigt som de har ett stort behov av att effektivisera och strukturera för att möta efterfrågan går det ju inte heller att jobba fler timmar än vad som finns på ett dygn. Att konsulterna själva börjar leja bort jobb och uppgifter är en naturlig del i det här, säger Manuel de Verdier på Brainville. 

Förändrad prisbild och bättre lönsamhet

En annan del av utvecklingen där uppdragen är fler än konsulterna är att prisbilden kan förändras. Som vanligt när marknaden styrs efter tillgång och efterfrågan finns det utrymme att se över prissättning och utveckla nya delar av sitt erbjudande. Brainville ser att marknaden är redo att betala det konsulterna begär.

– Vi ser mindre skillnad mellan vad konsulterna vill ha betalt och det uppdragsgivarna är villiga att betala. Detta halvår är det lite extra intressant att se att uppdragsgivarnas priser har ökat snabbare än säljarnas, vilket förstås är ett tydligt tecken på att det är säljarens marknad.

Att både kunna höja sitt arvode och samtidigt använda sig av en extern tjänst för löneutbetalningar, deklarationer, betalningar och bokslut ger stora möjligheter till större lönsamhet och bättre rörelseresultat. 

 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?