1515

Statliga stödmiljoner till Zennströms duschbolag

Energimyndigheten gör som riskkapitalet och skickar över 20 miljoner kronor till Malmöföretaget Orbital Systems. Nu kan bolaget fortsätta utveckla ”duscharnas Tesla”.

Orbital Systems vd Mehrdad Mahdjoubi under Sthlm Tech Fest i september.
Orbital Systems vd Mehrdad Mahdjoubi under Sthlm Tech Fest i september.Foto:Patrik Olsson

Orbital Systems (NTL) utvecklar en energi- och vattensnål dusch som renar och återcirkulerar duschvattnet.

Affärsidén har lockat riskkapitalister med Skypegrundaren Niklas Zennström i spetsen att stoppa in minst 80 miljoner kronor i bolaget. Även Oriflame-familjen af Jochnick och det Malmöbaserade investeringsbolaget Dendera Venture har investerat i bolaget som skapat vad som kallats för ”duscharnas Tesla”.

Läs mer: Zennströms hållbara duschbolag: ”Vi växer i raketfart”

Nu hänger statliga Energimyndigheten på kapitalet och ger Orbital ett utvecklingsstöd på 20,6 miljoner kronor.

”Deras duschar är mycket energieffektiva i jämförelse med konventionella duschar”, förklarar Markus Berglund, affärsutvecklare på myndigheten, investeringen.

Den primära anledningen till stödet är att bidra till en långsiktig omställning av energisystemet.

Energimyndigheten ska stötta bolag med affärsmodeller som kan bidra till energieffektivisering eller en ökning av förnybar energi. Sedan 2006 har närmare 90 bolag, bland andra First North-bolag som Saltx, Heliospectra och Powercell, fått dela på 650 miljoner kronor.

”Det är ett relativt stort stöd som gått till det här företaget”, säger Markus Berglund om Orbitals 20 Mkr.

Orbital ska använda pengarna för att vidareutveckla sitt duschsystem och sänka tilllverkningskostnaden.

”Detta är en riktigt bra början på vår vision om att skapa ett paradigmskifte i hur vi människor använder vatten”, kommenterar Orbitals vd Mehrdad Mahdjoubi i ett pressmeddelande.

Orbital Systems omsatte 1 Mkr 2015 och gjorde en förlust på 18 Mkr. Bolaget har vuxit snabbt och ska enligt planen få i gång volymförsäljningen under slutet av detta år.

Myndighetens stöd är ett specialdesignat bidrag. Efter tre gratisår ska bolaget betala en royalty till Energimyndigheten på 3 procent av omsättningen. Royaltyn ska betalas antingen i tio år eller tills 120 procent av bidraget är återbetalat.

”Vi stöder inte företag för att få finansiell avkastning, utan för att bidra till en långsiktig omställning av energisystemet”, säger Markus Berglund.

Läs mer: Zennström: ”Om vi inte agerar nu kommer vi se en eko-kollaps”


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?