1515
Annons

Statliga bolaget skönmålar statistik om jämställdhet

Almi levererar en missvisande och överdrivet positiv bild av sin verksamhet. Det statligt ägda bolaget har i flera års tid skönmålat hur deras lån stödjer kvinnligt företagande i Sverige, menar Riksrevisionen.

Riksrevisorerna Stefan Lundgren och Helena Lindberg.
Riksrevisorerna Stefan Lundgren och Helena Lindberg.Foto:Frida Ström

Riksrevisionen har i uppdrag att granska statliga myndigheter och verksamheter med ett grundlagsskyddat oberoende. Nu får Almi, och regeringen som styr dem hård kritik efter en ny granskning. 

Almi har som uppdrag att bevilja lån till företag som har svårt att beviljas finansiering på andra håll, till exempel startupbolag. I enlighet med regeringens jämställdhetspolitik ska Almi också särskilt fokusera på kvinnor.

I dag är ungefär var tredje företagare i Sverige en kvinna – men det statliga bolaget har som mål att andelen lån som beviljas till kvinnliga företagare ska vara högre.

Enligt Almis rapportering till regeringen lever man också upp till målet. År 2017 gick 31 procent av de 4 200 nya lån som beviljades till kvinnor, står det i års- och hållbarhetsredovisningen.

Men det stämmer inte, enligt Riksrevisionens granskning, som nu kritiserar Almi för att genomgående ha förskönat siffrorna under flera års tid.

Företag som leds av en man har redovisats som manliga låntagare och företag som leds av en kvinna har redovisats som kvinnliga låntagare. Men företag som leds av mixade team bestående av minst en man och en kvinna har genomgående redovisats som kvinnliga låntagare.

”Vi har granskat tidperioden 2013-2017, under flera år har man inte skrivit ut tydligt i sina redovisningar hur man gått tillväga. Denna information går vidare till regeringen, och det finns en risk att regeringen och riksdagen får missvisande underlag för sina vidare beslut”, säger Emilia Johansson, projektledare för granskningen på Riksrevisionen till Di. 

Di Digital granskar: Kvinnliga entreprenörer får mindre än 1 procent av riskkapitalet 

Enligt Riksrevisionens beräkningar är andelen kvinnor som får lån av Almi egentligen betydligt lägre. I själva verket gick enbart 17 procent av de lån som beviljades 2017 till kvinnor, 69 procent till män och 13 procent till företag som leds av grupper där båda könen är representerade.

”Om det finns minst en kvinna med i ledningen på företaget så har vi mycket riktigt räknat in det i kategorin av företag som drivs av kvinnor. Det tycker vi i sig inte är ett problem. Men vi tar till oss av kritiken från Riksrevisionen om att det inte alltid tydligt framgått i vår redovisning”, säger Lars Mårdbrant, kommunikationsdirektör på Almi, till Di Digital.

Riksrevisionen har bara synat bolagets låneverksamhet, som kallas för Almi Företagspartner, och inte dess mindre riskkapitalgren Almi Invest. Fördelningen av kvinnliga företagare har varit liknande under alla år som ingår i deras granskning, det vill säga mellan 2013 och 2017. 

”Vi har inte gjort något medvetet vägval i syfte att försköna siffrorna. Men när vi tittar på Riksrevisionens granskning så inser vi själva att rapporteringen har varit inkonsekvent. Den analysen har blivit tydlig när Riksrevisionen gör en överblick över flera års rapportering”, säger Lars Mårdbrant.

Kommunikationsdirektören uppger att Almi kommer att tillämpa en annan kategorisering i årsredovisningen för 2018, som presenteras senare i vår.

”Vi har inga synpunkter på det som Riksrevisionen lyfter fram kring vår metodik. Det är bara för oss att erkänna att kritiken är befogad och justera vårt arbete fortsättningsvis”, säger han.

Riksrevisionen anser att regeringen inte varit tillräckligt tydliga i sin styrning av Almi. Bland annat finns det brister i vägledningen av hur de ska jobba med jämställdhet och de har inte heller efterfrågat bättre uppföljning från Almi om hur arbetet ska genomföras.

”Regringen har inte gett Almi tillräcklig vägledning om vad uppdraget innebär. Vi bedömmer att det finns risk för målkonfliker, vilket innebär att Almi kan behöva nedprioritera ett mål för att kunna uppnå ett annat mål som de fått från regeringen”, säger Emilia Johansson, projektledare för granskningen på Riksrevisionen. 

Di Digital granskar: Börsen mer jämställd än techsektorn – bara en femtedel kvinnor i styrelserna 


Innehåll från SavelendAnnons

Starta året med en ny vana: Få dina sparpengar att växa utan ansträngning

Återigen är januari här, månaden som både betraktas som årets fattigaste och ett startskott för nya löften. Sparplattformen SaveLend vill uppmuntra alla att använda det nya året till att se över sitt sparande och ta tillfället i akt att bygga en stabil ekonomisk grund. I stället för att låta dina pengar ligga sovandes på ett sparkonto utan ränta kan SaveLend hjälpa dig att sätta sparpengarna i arbete – och skapa möjlighet för dem att växa.

Ett nytt år är här och för många markerar det en möjlighet att börja med, eller återuppta, olika goda vanor. Att komma i gång med träningen eller ge upp tobak är nog några av de allra vanligaste nyårslöftena men 2022 kan också bli året du börjar satsa på ditt sparande, på riktigt. Många har idag stora summor pengar på vanliga sparkonton till nollränta, helt utan avkastning. Det är precis lika ineffektivt som att stoppa pengar i madrassen, menar Ludwig Pettersson, vd på SaveLend.

– Riksbanken har som uppgift att hålla inflationen på runt 2 procent per år så faktum är att dina sparpengar tappar köpkraft med tiden om de ligger vilande. Du bör i stället se till att placera pengarna där de jobbar och levererar avkastning. 

Steg ett är helt enkelt att komma i gång med det aktiva sparandet och det kan göras på många olika sätt, du kan till exempel köpa aktier och fonder, investera i råvaror eller spara i krediter. Nästa steg är att se till att du har en plan framåt, förklarar Ludwig Pettersson. En annan viktig faktor för ett framgångsrikt sparande är nämligen att spara varje månad, över tid. På så vis investerar man i alla konjunkturer och slipper tänka på att försöka förutse marknaden.

En naturlig diversifiering

Idén till SaveLend föddes 2014 ur viljan att erbjuda en sparform som står utanför aktiemarknadens dagliga svängningar och som ger grund för stabil avkastning. Krediter är en välkänd och beprövad investeringsform som tack vare teknikens utveckling numera kan erbjudas till alla. Genom att dela upp kapitalet på många olika krediter och kredittyper når man också en naturlig diversifiering då risken delas upp både sett till koncentration per kredit och kredittyper – så som företagslån, fastighetskrediter, konsumentlån och liknande. Det är också en sparform som inte kräver några förkunskaper eller stora startkapital. 

– Att spara i krediter skapar ett naturligt kassaflöde med ränteutbetalningar vid olika tillfällen och tider så att pengar fortsätter att ticka in. Och sedan får man ränta-på-ränta-effekten på det, säger Ludwig.  

Lägre risk

Han understryker att samtliga krediter hos SaveLend omfattas av en noggrann kreditkontroll och att krediter som tillgångsslag generellt har lägre risk än aktier. Trots detta ska krediter inte heller utgöra hela sparportföljen utan det är alltid viktigt att säkerställa en bra bredd så att man sprider sina risker. Avkastning och risk går hand i hand och man ska vara medveten om att en möjlighet till hög avkastning också innebär en hög risk. Du måste därför fundera på hur planen för ditt eget sparande ser ut. 

– Krediter bör vara en självklar del av varje sparportfölj för att skapa en bra diversifiering mellan både tillgångsslag och risknivåer. Vår målavkastning ligger på 7–9 procent per år, och under de senaste tolv månaderna nådde vi 8,92 procents avkastning efter avgifter och kreditförluster. 

Möter både nya och erfarna sparare

SaveLends plattform är utformad för att möta behovet hos alla typer av sparare. Från nybörjarsparare, som förstår att pengar behöver aktiveras men inte har något större intresse av att hålla koll på att köpa och sälja. Till de mer erfarna och kapitalstarka investerarna som vill ha en större bredd i portföljen och en tryggare investeringsgrund att stå på. 

– Vår investeringsmotor SmartInvest möjliggör ett helt automatiskt sparande i krediter vilket gör att vi kan möta de med lite mindre kapital som bara vill komma i gång och aktivera sitt kapital. Samtidigt kan de mer erfarna investerarna engagera sig mer i plattformen och göra egna inställningar för att få den spridning de vill ha i olika kredittyper samt bestämma exakt koncentration av kapital per kredit, avslutar Ludwig Pettersson. 

Kom i gång idag på Savelend.se 

 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?