1515

Startupinvesteraren: ”Kan man inte bygga ett miljardbolag av idén är den tyvärr inte intressant”

Till vardags jobbar Sara Resvik med att hitta nya startupbolag att investera i för riskkapitalbolaget Industrifondens räkning. ”Ungefär 1 av 100 bolag passerar nålsögat”, säger hon inför finalen av Di Startup Tour.

Sara Resvik, investerare på Industrifonden.
Sara Resvik, investerare på Industrifonden.Foto:Joey Abrait

En av medlemmarna i riskkapitaljuryn som är med och korar vinnaren av Di Digital Startup Tour 2018 är Sara Resvik. Till vardags är hon investment manager på Industrifonden. Hos de pitchande bolagen i finalen vill hon se ”mycket energi, en global ambition och en riktig hög innovationshöjd”, säger hon.

”Skala bort allt fluff i er pitch. Försök vara konkreta med vilket problem ni löser och hur ni gör det och visa mätetal på hur långt ni har kommit”, är hennes råd till bolagen som tävlar.

Läs även: De gör upp om miljonvinsten i finalen av Di Startup Tour 

Sara Resviks jobb innebär dels att hon arbetar med Industrifondens portföljbolag och dels att hon letar nya investeringar. Varje månad träffar hon personligen 10-30 nya bolag.

”Totalt på Industrifonden träffar vi flera hundra bolag om året och vi gör en handfull nya investeringar. Så det är ungefär 1 av 100 bolag som passerar nålsögat”, säger hon.

Den kanske enskilt viktigaste faktorn de bedömer efter är teamet bakom bolagen.

”Den här branschen handlar så otroligt mycket om människor. Det gäller att hitta rätt entreprenörer för att investeringen ska bli framgångsrik. Man kommer att sitta i samma båt i 5-10 år framåt och det är viktigt att ha samma mål, långsiktighet, driv och ambition”, säger hon.

Vad vill ni se i teamen?

”Grundarteamet ska ha det där lilla extra. Det kan röra sig om insikter eller erfarenheter från en bransch som är trasig på olika sätt och som man vill fixa. Sedan ska de komplettera varandra väl, vara drivna, lära sig snabbt och vara passionerade kring vad de gör.”

Hon tycker att det bästa är om grundarteamet består av en kombination av insiders och outsiders från branschen som bolaget vill förändra. Då får man både en förståelse för dynamiken i branschen och kan tänka nytt.

Som exempel på ett mångsidigt team tar hon upp DPOrganizer, ett startupbolag specialiserat på GDPR-verktyg som hon själv har investerat i för Industrifondens räkning. Grundaren är jurist och jobbade med dataskydd innan han slog sig ihop med en teknikchef, en säljare och en UX-designer. 

Hur kan man som entreprenör förbättra sina chanser att fånga ett riskkapitalbolags intresse?

”Prata med andra duktiga entreprenörer som redan har tagit in riskkapital. Jag upplever ekosystemet kring startups som väldigt inkluderande och att många entreprenörer och investerare är frikostiga med råd och tips. Så sitt inte hemma på kammaren, gå ut och berätta om din idé. För det är bara exekvering det kommer att handla om.”

Vad kan få er att avstå från en investering även om mycket annat med bolaget verkar intressant?

”Marknaden måste vara tillräckligt stor. Kan man inte bygga ett miljardbolag av idén är den tyvärr inte intressant. Och om det kommer ett team som ska bygga ett mjukvarubolag som saknar en teknikchef så är risken också stor att jag tackar nej, för det är en såpass viktig kompetens.”

Det är också viktigt att inte underskatta sina konkurrenter, säger hon:

”För sådana finns det alltid, även om det så är Excel-ark eller konsulter. På något sätt löser antagligen användarna problemet i dag, även om det är tid- eller kostnadskrävande.”

Sara Resvik tycker att den svenska startupscenen har utvecklats ”väldigt positivt” de senaste åren, bland annat på grund av de många bolagsförsäljningar och börsnoteringar som har skett.

”Det finns fler affärsänglar än någonsin och många grymt duktiga människor. Sverige är på många sätt ett bra land för att bygga bolag, även om det fortfarande finns mycket att förbättra”, säger hon och fortsätter:

”Dessutom har jag märkt ett större intresse från internationella investerare. Det är en positiv utveckling. Jag får propåer varje vecka från internationella investerare som är intresserade av svenska bolag.”

Antalet kvinnliga grundare i den svenska techscenen är lågt visar Di Digitals återkommande granskningar. Ser du någon ändring på den fronten?

”Tyvärr ser jag ingen förbättring. Jag tror det är ungefär på samma nivå som när jag började för tre år sedan. Men jag ser många bra initiativ som jag hoppas kommer att göra att vi snart får se fler kvinnliga grundare.” 

Sara Resvik är en av investerarna som sitter i juryn på Di Startup Tour-finalen den 28 november på Hamburger Börs i Stockholm. Läs mer om eventet och hämta din biljett här. 

 


Innehåll från ENFOAnnons

Säkra accesstjänster – en affärskritisk fråga

Under de senaste åren har allt fler verksamheter flyttat såväl beteenden, affärer och relationer från fysiska miljöer till digitala. Denna utveckling accelererades av pandemins intåg och de förändrade förutsättningarna medför vissa risker.

– Behovet av heltäckande, snabba och flexibla identitets- och accesslösningar för kunder, anställda och partners har därför skjutit i höjden – med god anledning, betonar Patrik Duckert på IT-tjänsteföretaget Enfo.

Läs mer om Enfos tjänster inom Identity and Access Management (IAM)  

Hoten mot digitala verksamheter och aktörer ökar allt mer. Att motverka identitetsbedrägerier, hantera accessrisker och säkra kunddata har därför blivit affärskritiska utmaningar för många företag. En avgörande faktor i arbetet med att möta dessa utmaningar är att skapa trygg och säker åtkomst till data och att säkerställa att rätt instans enbart når den information som den ska nå, oavsett om det rör sig om kunder, anställda, partners eller IoT-enheter. 

– Det handlar om att skapa ett digitalt förtroende – digital trust. Den digitala transformationsresan medför nämligen att vi förlorar det personliga mötet, vilket kan skapa svårigheter, konstaterar Patrik, som är ansvarig för enheten Digital Identity inom affärsområdet Digital Trust på Enfo.

För att stötta sina kunder i att genomföra en säkrare digital transformationsresa har Enfo tagit fram ett nischat samlat erbjudande, med en hållbar identitetslösning, avancerad cyber security och en dynamisk end user experience. Sarvi Glemfors, ansvarig för enheten User Engagement inom affärsområdet Digital Trust på Enfo, betonar att nyckeln är att ge användarna stöd i att fatta rätt beslut. 

– Med rätt accesslösningar skapar vi en trygghet hos medarbetarna. Att exempelvis ge översikt av hur data delas och används eller vem som har behörighet, utan att vara en bromskloss, lägger grunden för att på lång sikt förändra beteendet hos användarna. På så vis hjälper man medarbetarna reflektera över sina egna behov och beteenden, vilket i slutänden leder till säkrare hantering av data.

Läs mer om Enfos identitetstjänster

Hastighet och agilitet i fokus

Patrik konstaterar att det ur ett tekniskt perspektiv i ett första skede handlar om hastighet och agilitet. Människor förväntar sig snabb kommunikation och snabba rutiner i sin digitala vardag, på samma sätt som de gör vid fysiska möten. En medarbetare som måste vänta på att få tillgång till rätt system eller data tappar i produktivitet, medan en kund som är köpbenägen söker sig någon annanstans om den inte kan fullfölja sitt köp på ett snabbt och smidigt sätt sätt. 

– I det digitala mötet finns inget socialt lim, utan man kommunicerar på helt andra premisser. Kraven på hastighet är inget nytt, men har aktualiserats det senaste året. Samtidigt har människor blivit allt mer säkerhetsmedvetna, varpå de förutsätter höga säkerhetsnivåer. I grunden handlar även detta om tillit; oberoende om jag är anställd eller kund behöver jag kunna lita på att systemet ger bra skydd.

Inled med dataklassificering

Att bygga säkra nät och tjänster kan dock vara lättare sagt än gjort. Patrik rekommenderar att som första steg ta hjälp av en expert för att genomföra en djuplodande klassificering av alla sina data, delvis för att kartlägga vilka säkerhetslösningar som behövs för respektive material men även för att få hjälp med att utforma system och teknik som passar företagets specifika infrastruktur.

– Har alla i företaget tillgång till alla data blir man naturligtvis väldigt effektiv, men det kanske rör sig om information som är så pass känslig att effektiviteten inte är värd det. Det måste alltså finnas en balans mellan effektivitet och integritet, särskilt när nya tjänster lägger allt mer av ansvaret för säkerheten hos slutanvändaren, konstaterar Patrik som avslutning.

Läs mer om Enfos erbjudande inom accesstjänster

Mer från ENFO

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ENFO och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?