1515

Startup-bolagen som ska rädda skolan

De digitala innovatörerna och investerarna har hittat ett nytt favoritområde: Skolan. Just nu satsas miljoner på företag som lovar bättre och mer effektiva läromedel.

Digitaliseringen av skolan öppnar för affärer. På bilden frivilligundervisning i Husbyskolan i Stockholm.
Digitaliseringen av skolan öppnar för affärer. På bilden frivilligundervisning i Husbyskolan i Stockholm.Foto:Jack Mikrut

Utmaningarna för den svenska skolan är välkända. Lärarbrist, sjunkande resultat och allt fler elever utan svenska som modersmål. Från politiskt håll talas ofta om att lösa problemen genom att göra läraryrket attraktivare och utbilda fler lärarassistenter.

Men det finns en grupp nystartade bolag som är ute efter att lösa samma problem men ny teknik som främsta verktyg.

”Det vi gör är att vi sparar tid åt lärarna. Vi tar bort administration och gör att de kan ägna sig åt vad de ska göra, inspirera eleverna i klassrummen”, säger Johan Hägglund, grundare av Digiexam.

Digiexam har tagit fram digitala prov som gör att tiden en lärare behöver lägga på att rätta prov minskar dramatiskt. Bolaget har hittills fått in 45 miljoner kronor i finansiering från bland annat finansmannen Sven Hagströmer och Spotifys tidigare marknadsdirektör Sophia Bendz.

”Vi lanserade vår plattform sommaren 2014 och finns nu på 800 skolor. Än så länge har vi 100 procent förnyelse, ingen går tillbaka till papper och penna igen efter att ha testat digital prov”, säger Johan Hägglund från bolagets kontor i New York där Digiexam nu försöker replikera framgången i Sverige.

Digiexams grundare Nima Marefat och Johan Hägglund.

I Sverige gjordes i fjol ett första test där elever skrev de nationella proven med Digiexams teknik. Just de nationella proven är i Sverige en särskilt viktig men tidskrävande uppgift för lärarkåren. En utredningen beställd av Utbildningsdepartementet föreslog nyligen att de nationella proven helt ska digitaliseras i Sverige. Men räknar inte med att det kan vara genomfört förrän år 2022.

”Vi förstår inte varför det tar sådan tid. För oss skulle det inte vara några problem att rulla ut digitala nationella prov på bred front i morgon”, säger Johan Hägglund. 

Läs mer: Digiexam värderas till nära 300 miljoner kronor

Mycket av den infrastruktur som krävs för att edtech-bolagens affär ska få fart har kommit på plats de senaste åren. På svenska gymnasieskolor har i dag 80 procent av eleverna fått eller fått låna en dator. Motsvarande siffra för högstadiet är 50 procent. Det har skapat en utmärkt grogrund för olika typer av företag inom utbildningsteknik. Här finns till exempel bolaget Digilär som gör digitala läromedel för högstadie- och gymnasielever. Digilär fick nyligen in investmentbolaget Spiltan som delägare. 

”Vi tror att någon gång så kommer digitaliseringen av läromedel att ta fart i Sverige. I till exempel Danmark har man kommit längre eftersom det där tagits politiska beslut om att stödja inköp av digitala läromedel”, säger Håkan Sjunnesson, investeringsansvarig på Spiltan och styrelseordförande i Digilär.

Läs mer: Så ska Kinnevik investera sin Lazada-miljard

Enligt honom är bara runt 5 procent av läromedlen i Sverige digitala i dag vilket ger utrymme för en lång tillväxtresa för bolag som Digilär.

”Samtidigt är potentialen begränsad, det är inte som spelsektorn. Totalmarknaden för läromedel för högstadium och gymnasium omsätter runt en miljard i Sverige”, säger Håkan Sjunnesson.

Sophia Bendz och Sven Hagströmer är två av flera näringslivsprofiler som börjat investera i edtech-bolag.

En politisk förändring i Sverige som fått fart på digitaliseringen av utbildningssektorn är avskaffandet av Rut-avdraget för läxhjälp i fjol. Förändringen har slagit hårt mot läxhjälpsföretagen men samtidigt tvingat fram en effektivisering i form av digitalisering av verksamheten. Ett exempel är bolaget Myacademy som i fjol tog in en investering från Axis-miljardärerna Gullspång Invest för att digitalisera sin verksamhet.

Utan läx-rut kommer vi att kunna ge effektiv läxhjälp till många fler.

”Utan läx-rut kommer vi att kunna ge effektiv läxhjälp till många fler med ett bredare erbjudande som dessutom är geografiskt oberoende. Våra digitala satsningar, som läxhjälp online, är en stor del i detta” säger Per Hallius, styrelseordförande i Myacademy. 

De nya digitala utbildningsföretagen stannar dock inte vid självrättande prov och digitala plattformar. Göteborgsbolaget Eeducation Albert, som finansieras av bland annat Collector-grundaren Lena Apler, har nyligen lanserat en digital lärarassistent med artificiell intelligens.

”Vi har skapat en digital person som vi matat med avancerad logik och kunskaper om hur man lär ut den lärobok som eleven sitter med. Om en elev kör fast i en uppgift så kan Albert hjälpa till steg för steg. Upplevelsen är nära en fysisk läxhjälpare”, säger medgrundaren Arta Mandegari.

Albert testas just nu på 65 skolor runt om i landet där den lär ut matematik för högstadieelever. Eeducation Albert har siktet inställt på den globala marknaden liksom Digiexam, som redan börjat få fotfäste i USA.

”Vi har drygt 60 skolor nu i USA som använder Digiexam. Nu har vi också börjat arbeta mot England. Vi har ett oerhört positivt momentum just nu”, säger Johan Hägglund.


Svenska edtech-bolag att hålla koll på

Digiexam

 • Digiexams teknik gör det möjligt för elever att skriva prov på datorn. Bolaget grundades 2011 och lanserade sin produkt 2014.
 • Finansiering 45 Mkr.
 • Investerare: Sven Hagströmer, Sophia Bendz, Gustav Söderström, Jeremias Andersson, Peder Bonnier mfl.

Edqu

 • Digitala matteprov som analyserar elevernas resultat för att se förbättringsområden.
 • Finansiering: 6 Mkr
 • Investerare: Gullspång Invest, Almi Invest, Ludvig Linge, Johan Lenander.

Schoolido

 • Lärtjänst för elever och lärare på högstadiet som samlar alla resurser för 11 ämnen på ett ställe.  
 • Finansiering: 19 Mkr
 • Investerare: Verdane Capital, Gelba Management (Per Taube) mfl.

Digilär

 • Förlag för digitala läromedel för gymnasiet och högstadiet.
 • Finansiering: 10 Mkr
 • Investerare: Spiltan Investment.

Eeducation Albert

 • Digital läxhjälpare (app) för högstadiematematik.
 • Finansiering: 6 Mkr.
 • Investerare: Lena Apler, Claes Kinell mfl.


Innehåll från CBC Investment GroupAnnons

Private Equity-bolaget som hjälper små entreprenörer att växa internationellt

Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group
Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group

CBC Investment Group har de senaste åren haft många framgångsrika investeringar som noterats för handel på Stockholmsbörsen, och fler är planerade. Men även om drömmen om att bli ett börsbolag växer hos många entreprenörer börjar relationen med CBC långt före dess. Flertalet entreprenörer kommer till CBC när ambitionen att växa behöver kapital och rådgivning. 

– För små talangfyllda företag med stor tillväxtpotential är kapital och kompetens många gånger avgörande för att ta nästa steg i utvecklingen. Här fyller vi en viktig roll på private equity-marknaden, säger Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group.

Private equity-bolaget CBC Investment Group startade 2009 mitt under den pågående finanskrisen. Bankerna gick på knäna, nystartade små och medelstora företag fick plötsligt se sina krediter och kreditlöften förvandlas till krav på snabb återbetalning. Seriösa och talangfulla entreprenörer riskerade att kassera sina värdefulla idéer helt i onödan. För att möta behovet av stöd och kapital till entreprenörer startade Niklas Palmlöf CBC Investment Group.

– Det finns inget mer tillfredställande än att se entreprenörer växa, och då tänker jag både på deras företag och de som personer. Att följa en affärsidé med potential att växa till något enormt värdeskapande ger alla som är med på resan en rejäl kick. Nya företag startas hela tiden, vårt jobb är att välja ut de som vi tror kan växa stort och konkurrera på en internationell nivå.

Växa tillsammans med entreprenörer

CBC:s affärsidé är att växa tillsammans med entreprenörer som behöver kapital och strukturell kompetens. Innan beslut om en ny investering kan tas genomgår entreprenören en rigorös urvalsprocess som bland annat omfattar att granska affärsidé, ledning, marknad och potential. Inget lämnas åt slumpen.

– Även om urvalsprocessen är omfattande tar vi ibland beslut snabbt. Det är när vi märker att allt linjerar, från entreprenörens och ledningens kompetens och drivkraft till potentialen att växa affären och att marknadsutsikterna ser mycket goda ut. Våra investeringar ska väsentligt överstiga traditionella placeringars värdeutveckling under placeringstiden.

CBC har varit med att skapa hållbara värden i miljardklassen om man ser till börsvärdet av investeringarna. Hittills har flera investeringar introducerats för handel på börsen, de senaste är Pharmiva och Duearity och till hösten planerar ytterligare ett bolag att introduceras.

– Vi söker entreprenörer som vill växa mycket och har världsambitioner, som har en idé, teknologi eller ett patent med global potential. Alltså inte bara de som inte vill skapa en bra affär. Att börsintroduceras måste inte vara målet med resan, även om det ofta blir så, det viktigaste är att kunna realisera unika affärsidéer i stor skala vilket också kan leda till någon form av exit. 

Linjera med FN:s globala mål

Det är långt från alla företag som CBC tittar på, första filtret är att affären ska linjera med FN:s globala mål för en hållbar framtid och att verksamheten ska skapa värden som gynnar människan.

– Vi har även medfinansiärer eller medinvesterare i flera bolag, det kan vara Europeiska investeringsbanken, Almi Invest, olika affärsänglar eller nordiska venture capital-bolag. Vi har även skapat en exklusiv möjlighet för privata investerare att placera med oss, investeringar som annars är förbehållet VC bolag, stora riskkapitalbolag och andra större private equity-aktörer.

– Vi identifierar och investerar med egna medel i onoterade nordiska företag som befinner sig i en tydlig tillväxtfas. När vi sedan har skaffat oss en djupare insikt om företagets potential erbjuder vi även ett exklusivt nätverk möjligheten att bli delägare i samma företag. Detta är värdeskapande möjligheter för både entreprenören och CBC. Vi söker aktivt nya entreprenörer att hjälpa på deras tillväxtresa, säger Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group. 

Entreprenörer som söker kapital för att växa

CBC söker främst unga, entreprenörsdrivna och innovativa företag med global inriktning som primärt är baserade i Norden och som har en affärsmodell som tydligt inbegriper ny teknik eller nya tjänstekoncept för maximerad konkurrenskraft. CBC investerar bland annat i unika, högteknologiska företag verksamma inom Cleantech, Fintech, Edtech, datasäkerhet, VAR/AR, Digital Health, Life Science med mera. CBC har dessutom en solid medlemsbas som ständigt söker nya investeringsmöjligheter. 

Kontakta CBC om ni har en bra idé och behöver kapital för att växa 

Läs mer om CBC Investment Group här 

Mer från CBC Investment Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CBC Investment Group och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?